Saya dah buntu ibu2 tolong saya

Assalamualaikum ibu2 saya nak tnya ni anak saya menghidap penyakit hernia pasang surut telur belah kiri dia tak turun lagi dari lahir2 mmng dah jdi doktor bagi tempoh 2 tahun klau telur tak turun doktor akan bedah.. Jadi usia ank saya sekarang dah 6 bulan 28 hari.. Sya dah berubat kampung 4 org dah tapi semua belum serasi dgn ank sya jdi telur tu belom turun. Org yg ke 4 sy berubat dia bgtau tempat telur tu dekat ari2 tu bengkak. Ad urat berlikat, urat sempit dan kacau usus pemakanan .. Jdi ank sya selalu kerap kembung perut sbb dia tak lalu nak mkn dan minum.. Tak lalu lalu minum susu dari usia 3 bulan mmng dia tak mau minum susu mungkin sebb kerna usus nya terganggu akibat hernia pasang surut tu. Tidur dlam keadaan tidak mkn dan minun susu sbb sakit... sya dah cuba beli ubt kiddit yg mahai tu. Masak bubur nasik. susu badan. susu formula tapi semua takmau jugakk. Sya dah buntu ank selalu nangis2 akibat lapar dan kembung perut akibat perut masuk angin .. Hmm saya sedihh laa ank saya tak sihat macam baby2 yg lain.. Berat ank saya 5.5 kg. Smpai dah kena jumpa doktor pemakanan sbb ank tak cukup berat badan.. Masalahnya ank sya tak lalu makan dan minun sbb dia sakit jdi sya buntu adakan perlu nak berubat kampung lagi atau pergi hospital.. Ank sya aktif cuma tak lalu mkn dan minum dan kurang tidur siang dan malam.. ##firstbaby #seriusnanya #bantusharing #ingintahu #pleasehelp #firstmom

2 Balas

Anak saya pun hernia. Umur 3bulan doctor advise buat surgeri. Dulu pun slalu kembung perut dan bengkak kat area testis especially masa dia meneran atau nangis. Alhamdulillah sekarang dah ok. Minum ok, tak mudah kembung.

1y ago

Mcm buleh ok bedah atau berubat kampung