Bantu sya ibu

Assalamualaikum ibu2 saya nak tnya ni anak saya menghidap penyakit hernia pasang surut telur belah kiri dia tak turun lagi dari lahir2 mmng dah jdi jadi doktor bag tempoh 2 tahun klau telur tak turun doktor akan bedah.. Jadi usia ank saya sekarang dah 6 bulan 28 hari.. Sya dah berubat kampung 4 org dah tapi semua belum serasi dgn ank sya jdi telur tu belom turun. Org yg ke 4 sy berubat dia bgtau tempat telur tu dekat ari2 tu bengkak. Ad urat berlikat, urat sempit dan kacau usus pemakanan .. Jdi ank sya selalu kerap kembung perut sbb dia tak lalu nak mkn dan minun susu dari usia 3 bulan mmng dia tak mau minum susu mungkin sebb kerna usus nya terganggu akibat hernia pasang surut tu. Tidak dlam keadaan tidak mkn dan minun susu sbb sakit sya dah cuba beli ubt kiddit yg mahai tu. Masak bubur nasik susu badan susu formula tapi takmau jugakk. Sya dah buntu selaly nangis2 akibat lapaq dan kembung perut angin akibat perut masuk angin .. Hmm saya sedihh laa ank saya tak sihat macam baby2 yg lain.. Berat ank saya 5.5 kg. Smpai dah kena jumpa doktor pemakanan sbb ank tak cukup berat badan.. Masalahnya ank sya tak lalu makan dan minun sbb dia sakit jdi sya buntu adakan nak berubat kampung lagi atau pergi hospital.. Ank sya aktif cuma tak lalu mkn dan minum dan kurang tidur siang dan malam.. ##firstbaby #seriusnanya #bantusharing #ingintahu #pleasehelp #firstmom

2 Balas

Wsalam.. anak sy masa lahir pun sama.. dedua telur xmsuk kantung.. dic n nurse x detect.. sy yg detect.. so masa bsalin sy gtau nurse.. lpas tu dorg suh tggu 6 bulan.. cek up kat kk dorg ckp normal tp sy bkeras g cek up pakar…so g la pakar ulng alik tp dorg duh tggu 2 thun.. da 2 thun still xtrun dorg suh tggu 3thun.. tp sy xpuas ati sbb makin lama ank sy makin bsar.. sy risau sbb risiko kanser, mandul pun ada.. so sy decide g spital lain.. lpas g spital lain, 2 kali je sy jmpa pakar trus dorg bg tarikh tuk operation.. so alhamdulillah cukup 3tahun dia operate.. dia buat dedua.. so skng fasa 6bulan skli kena g cek kat spital tuk tgk telur tu membesar ikut umur.. maksudnya xde la saiz abnormal.. n doc nak cek gak takut telur tu naik atas blik.. kemungkinan tu ada.. klu naik balik kena operation lain… tp doc ada ckp sblm operation tu, klu anak sakit bhagian bwh tu pastu nmpk bengkak ke jln pun mcm sakit n kengkng trus g emergency.. sbb tkut urat halus tu berbelit.. klu berbelit mmg kena on the spot operate.. xleh biarkan.. so far anak sy dl aktif.. tu yg doc spital lama but xkisah sgt.. smpai 1 thp sy tukar spital jumpa pakar.. alhamdulillah dpt trus tarikh operation..

1y ago

Anak sy ada masa mkn byk ada masa mmg xmo mkn.. tp tu normal sbb mmg usia dorg selera mkn x menentu sis.. bab perut angin tu pun normal.. kdg ada budak mmg perut sensitif.. mcm ank2 sy mmg jnis perut lasak.. dr baby klu x sedawakan pun xjadi masalah.. xde jadi kembung perut.. maybe anak sis jnis perut sensitif.. try lpas bg mandi urut perut anak ngan mnyak.. letak kat perut dada blkng bdn tapak kaki.. urut2 betis anak masa urut.. inshaa Allah klu ank jnis senang berangin ni klu sllu buat gitu jrg berangin.. bab mkn plak sis kena try n error bab mkn.. ank sy dua, dedua peel mkn lain2 🤣🤣🤣 cumanya klu nmpk bengkak bhagian anu tu or nmpk memerah kwsan tu.. g trus emergency k.. sbb doc pakar ckp tkut urat tu cedera klu dibiarkan.. sis try g spital lain yg bdekatan klu spital yg sllu sis g tu x ambik tindakan.. mmg letih sikit tp better la dr kt tggu n risau ☺️ sy phm perasaan sis yg isau bab kesihatan ank.. kdg ank nk aktif pun tganggu sbb dia xselesa.. last2 nangis.. tu blm pandangan org s

sis. anak yg 6bulan ke 7 bulan mmg fasa makan sikit. bukan makan kenyang. sbb die bru je nk kenal makanan selain susu. mmg fasa 6 ke 7bulan ni fasa bby makan 3 4 sudu utk sesetgh baby. awkk boleh belajar lagi ilmu pemakanan anak. boleh tukar method anak makan. mybe boleh try buat blw. bagi anak makan sendiri. tukar texture dari bubur bagi finger food ke nasi lembik ke. ade jenis baby yg x suka texture bubur and x suka kena suap. jenis nak explore makanan sendiri. lps makan boleh bagi minum air masak. susu tetap kena bagi. boleh tukar susu lain, kekdg punca kembung dari susu je. tukar botol ke sippy cup or trainer cup. kerapp urut perut baby. kalau anak x reti sendawa sendiri lagi, u kena tolong sendawa kan everytime lps susu. tiap kali lps mandi or tukar pampers ltk minyak telon dkt kaki perut belakang baby. lps tu jaga waktu tdo anak.

1y ago

Okay baik terima kasih ats perkongsian ilmu..