Ank kerap berjaga malam2 menganggu tidur saya

Assalamualaikum saya nak tnya ni.. Saya sedih sngt2 rsa diri down mnjdi sorg ibu.. Hmm ank sya dari lahir seusia 3 smpai 11 bulan suka berjaga malam2. Contohnya bila org semua dah tido dia akan bngun jam 12 smpai pukoi 3 am atau lebih lama lagi.. Dia bngun main2.. Dan kerap nangis jugakk sbb dia ad masalah hernia.. Dan salah satu sbb dia kerap trjaga malam sbb kembung perut akibat ibu slah mkn dan dia ad hernia telur belah kiri dia tak turun.. Dan di sbb kerap mnangis mlm2.. Dah 3 org menegur agar tukar nama ia kerna mungkin tidak serasidan sesuai dgn nama nya. Jdi cukup 11 bulan sya tukar nama dia di jpn skali. Ad nmpk perubah dan tak nangis2 sngt dan kurang brjaga mlm2.. Cukup saya 14/10/2023 genap satu tahun. Mula balik perangai dia. Bngun berjaga mlm2. Main tak ikut rentak ia mnangis.. Skrang sya dah start bisnes jual nasi lemak.. 6.30 am sya dah start pergia berniaga.. Di sebab kan ank sya tak tido mlm. Agak mngangu sya untuk rehat dan emosi sya jdi tak stabil tido tak cukup kerja bnyak nk buat.. Sya jugakk jdi kerap pening sbb kurang tido. Ap perlu sya lakukan.. Ank sya sihat saja aktif cuma dia kurang berat badan dan kurang suka mkn harap minun susu saja. Ank sya mnyusu badan.. Hari ni 1 tahun 5 hari.. Sya taktau nak luahkan dan terangkan masalah sya ni. Sya mohon agar saya mnjdi ibu yg sangat kuat untuk mghadapi nya.. Buleh spa2 bantu sya bg tips ank saya dah besar jadi akai dia dah mula cerdik tak ikut kehendak dia. Dia akan nangis. Sya kadang smpai tekanan. Tolong mnbantu sya #seriusnanya #firstbaby #bantusharing #ingintahu #firstmom #pleasehelp #seriusnanya #firstbaby #bantusharing

5 Balas

Hi, mom. Saya amat bersimpati, mom perlu dapatkan rehat yang cukup utk ada hari dan emosi yg lebih baik bersama keluarga dan anak. Saya cadangkan mom dapatkan rawatan lanjut di hospital berkaitan hernia anak. Doctor akan pantau, mungkin pembedahan perlu dijalankan utk merawat sakit anak. Segera ke hospital utk rawatan lanjut. Penjagaan makan dari mom shj tidak mencukupi, lebih baik merawat hernia anak dalam usia bayi segini, dari melarat sampai ke anak besar. Mungkin bayi meragam, tidur tak teratur kerana ketidak-selesaan & kesakitan. Jika sudah pulih dan dirawat, mom boleh cuba sleep-training anak. Pastikan jadual harian anak terjaga. Seperti waktu makan-main-tidur. Bayi sangat bijak. Mom hanya perlu praktik kan rutin bayi. Moga dipermudah urusan mom. All is well! 🫶🏻

Jadual waktu tido siang die mcm mana? Boleh awak share supaya mommy sini boleh bantu dan perbetulkan mana yg x betul... Hernia baby tu ada awak ikhtiar apa2? Mgkn sbb hernia tu juga baby berada dlm kesakitan dan die x dpt tido mlm.... Bila anak x cukup tido mlm mmg akan ganggu pembesaran tinggi dan juga berat die dan juga pembesaran otak die. Sbb tu ibu kena start semula susun jadual waktu tido die. X boleh mcm nie. Kesian baby overtired tp die x tahu nk tido mcm mana.... Dan juga kesian pada diri ibu sendiri x cukup tido. Ada try bg buai? Ada try bg susu formula? Or susu Full Cream sbb baby pun dah setahun kan. How about makan? Makan die pula mcm mana.?

doc ckp ape tenteng hernia tu. ank sy kena operate masa umr 1y3m. lps dr tu die tdo ok Alhamdulillah. kalau x, keadaannye same mcm puan ni. masa sy masih bekerja hanya dpt tdo 1hari 1jam sahaja. ank btl2 ok tu 1y6m. jujur mmg pengalaman yg mmg xseronok la, tgk ank2 org lain elok mkn minum tdo main.. sy pn cuba berubt cara islam n kampung ingat ade ape² ke sbb ikt ckp org tue sbb masa tu dh xblh fkr.. ikt aje.. nsb la dok ngn parents masa tu, kalau org jaga ank xtaw la ape jd kt ank sy.. tp nk taw jgk tu. hernia die tu..

Awak ada bawak baby jumpa doc ke pasal hernia dia tu? Saya risau dia sakit sebab tu dia tak boleh tido. Tido baby ni kena jaga dan ikut timing. Harap awak bawak dia jumpa doc ya. Hernia tu sakit sis. Moga Allah kuatkan awak dan permudah urusan awak

Hernia tu bukan ade ketulan ke tu? Ape beza telor xturun? Bukan lain2 ke klo telo xturun nnti operate dr akan turunkan..