Mogok susu usia 3 bulan.

Dalam ibu2.. Anak sya usia 3 bulan.. Lepas baik demam anak sya mengalami mogok susu. Takmau minum susu. Ank sya hanya myusu badan tapi sekrang ni ank sya taknak minu. Susu kerna mogok susu sya rujuk Google punca2 nya. Ad tak tips untuk kembali selera ank sya.. Saya sedih kerana anm sya taknak minum susu dia nangis tak hnti2 ketika hndak tido. Kadang tertido dalam kelaparan.. Sya dah cuba bg taoi dia menolak dgn lidah nyaa.. Hmm sedih sngt . Ad tak kt sini ibu yg berpengalaman sepertimana sya rasai tolong bg tips ##firstmom #firstbaby #pleasehelp #seriusnanya #bantusharing #ingintahu #bantusharing #seriusnanya #pleasehelp

2 Balas

Sama sis.. Baby masuk 3 bulan jadi mogok susu. Kena keep offering susu dekat dia. Dan make sure baby betul2 tenang baru susukan dia. Agak penatlah sikit sebab kadang2 anak saya ni dah tenang menangis lagi time nak susukan. Kena pujuk banyak kali baru dia minum. Kena banyakkan bersabar sikit sebab dia alami growth spurt atau orang kata nak beralih bulan. Sis ada cuci tak lidah dia? Takut dia tak selesa, boleh jadi punca.

Saya pernah baby reject susu badan beberapa kali. Mistake saya masa tu sebab masa mandi saya cuci nipple dengan sabun. Sebenarnya tak perlu pun cukup cuci dengan air sahaja. Sis cuba lah. Kot menjadi. Elakkan kena sabun area breast and nipple tu. Bila saya cuci area tu dengan air je terus baby nak breastfeeding.