Baby tak smpai sebulan lg dah sembelit

Assalamualaikum ibu2.. maaf bertanya, ad tk kt sini bby ad masalah sembelit? Sy buntu sangat2..mcm2 susu dh tukar , enfalac A+ , karihome ( susu kambing) , snow , similac, dutch baby , susu online R Rayyan ( mula2 ok..lme2 tk ok pulk) yg trakhir ni cuba s-26 tgk mcm sme jgk.. bby ttp sembelit ... Luluh hti tgk bby sekuat hti meneran😢 sedih jgk , tk dpt nk bg susu bdn kt bby..sbb baby tk nk n tkda puting..jd , ibu..blh suggest tak supplement ap yg btul jd untuk ada kan semula susu bdn ,Atau susu formula..

11 Balas

kena ambil susu tanpa laktosa, ada kemungkinan susu tak sesuai untuk bayi. Try tanya farmasi untuk faham kandungan susu formula.. tapi kalau ada juga menyusu badan, sis jaga makan yaa, saya jaga pemakanan dan ambil vitamin c baby alhamdulillah baby dah takde sembelit. Dan saya pastikan baby minum susu ibu sebelum dan selepas bangun tidur..

dah consult dgn paed ke? anak ada alahan lactose ke x? if x pasti lebih baik consult doktor dahulu. sebab perut bayi ni dia ambil masa utk adjust nak hadam. ikut pengalaman sy, anak kerap sembelit sampai 3 tahun, mcm2 cara dah buat. sampai umur 4 tahun alhamdulillah dah x sembelit. masuk anak 2 sy betul² jaga semua aspek

Sis dah try cuba susu tanpa laktosa? Baby saya dulu pun sembelit masa umur 2 bulan, saya search rupanya baby ada laktosa intolerence, so saya cuba similac lactose free, alhamdullilah sampai setahun minum okay.. kdg2 saya kasi cair juga susu dia and jenis botol pun mempengaruh sis, boleh cuba botol jenis anti colic.

2y ago

alhamdulillah skrg dah ok sis☺️ memg betul..baby sy kne minum susu free lactose. skrg minum susu nan free lactose.

kadangg kadangg babyy x sesuaii susuu mahal sis . try bg susuu dumex dupro . babyy saya minum susuu dumex dupro alhamdulillah x sembelitt . kalauu rasee takodd nakk bg susuu FM sis bg jewkk susuu BF bnyakk bnyakkk

Pam susu bdan bg dy sis... Insyallah OK... Susu FM sis bancuh jgn pekat sgt... Cair kan sikit susu FM tu...

cuba susu sustagen sis . kdg bby baru nak mula macam2 peel . inshaAllah nnti ok la tu

kalau dh bnyk sgt susu try x ok means dia lactose intolerant..so try susu soya

utk susu meriah org tua2 ckp mkn pucuk pegaga..

kena jumpa doktor dulu sebab baby kecil lg.

Try susu frisolac AR