Excited Nak Beranak ?

Assalamualaikum ibu2, boleh share ke macam mana nak tukar mindset dari takut nak beranak ke excited nak beranak? Sebab saya menunggu hari, kadang-kadang malam tak dapat nak tidur sebab teringat takut sakit beranak. Kalau boleh nak tukar mindset rasa excited nak beranak. Share please ?

51 Balas

Jangan takut... Inn sha Allah banyakkan baca surah yasin stp hari baca selesai terus tiup pd segeas air dan minum... Utk bg smgt.. Seterusnya cuba borak dengan baby dlm perut cakap tak sabar nak jumpa dia... Nak main dengan dia... Nnt keluar cpt2 ye... Doa banyak2...inn shaa Allah.. Doa supaya dimudahkan bersalin... Dikurangkan sakit.. Dicepatkan proses nya.. Dapat misi dan doktor baik2...takde masalah masa bersalin.. Inn shaa Allah dimakbulkan semua doa.. Minta je apa pun.. Sbb ni waktu mustajab doa.. Kemudian banyakkan selawat, tasbih, tahmid dll.. Sakit nak bersalin tu mcm senggugut je... Sakit sikit je tp dia bukan la lama sangat.. Kejap2..time ni bykkn zikir dan doa dan doa... Masih lg dlm waktu mustajab doa.. Kalau nak doa taknak koyak pun boleh... Yg penting masa teran tu nnt tekan punggung ke bawah dan teran mcm org sembelit nak keluarkan tutt... Inn shaa Allah... Minta maaf pd suami dan minta dia doakan juga...

Sy dlu tk fkir pun psal branak... 😂 Tup2 msok LR, bukaan da 4cm rilex lgi p bejalan jumpe mak kt ruang mnunggu, skali bile mak tnye da bukaan brapa, sy bgtau da 4cm, trus dy pimpin sy smpai dpn pintu LR, pastu dtg nurse bwk wheelechair amek sy.. 😅 takot teberanak tgah2 ruang tunggu.. sudah nye tk branak jugak, kene drip induce, bru branak... D ingt kn jgn mnangis, jgn mnjerit, nnty kene marah dgn doct... Alhamdulillah, sy tkde nangis tkde jerit, wlaupun perit induce, tahan je, smpai senget benget tdung sarung sy.. 🤣first preggy 2018, tahun ni planning nk tmbah sorg... Wlaupun tau branak tu sakit, tpi tk serikk... 😂😂 Insyaa Allah, moge Allah permudahkan urusan sy dn ibu2 smua... Aminn

Sy positif kn diri sy...tgk org lps bsalin,mse bby dh kluar kt youtube...dh 2bln sy amal kn.alhamdulillah...mula2 rse takut dn mudi je .lps sy tgk..rse xcited plk nk bslin dn dpt bby.....sblm ni sy fobia psl....czer kdua sy...bius abis mse opretion tgh jln..sy dpt rse sakit nya cmna......tp skrg sy positif kn diri...semua tu dh ilang....set kt mindset..alah....nk tkut wt pe....pikir byk lg org yg lg bhya dri aku time opret......bkn xpnh opret pn..tabah je..pstu xnk dgr ke tgisan bby lg....hehehe..sbb 1hb dh kne serah diri...2hb dh kne opret yg kli ke 3..plus btl skli....ank no 7....heheheheh

Mindset sy, sy xnk bersalin dlm keadaan kne serah diri kt hosp.. Nk terus bersalin.. Xnk warded sblm bersalin.. Mmg mintak tu je.. Alhamdulillah.. Pengalaman sy bru bersalin ank 1st haritu mmg mudah sis.. Syukur.. Mse otw ke hosp naik ambulan nurse check da 8cm.. Smpi trus bsalin.. Xsmpi 2 jam.. Sblm bsalin mmg rse tkt.. Bila da nk bsalin sgt, rse tkt hilang.. Pk nk klua kn budak jea.. Hihi

Hi, boleh tgk YouTube hypnobirthing by bridget teyler cara2 nak kawal pernafasan masa bersalin... Tgk santai2 je sambil buat relax2, x le nervous Sgt nanti masa bersalin sorang2... 1st mom mmg rase nervous takut nak bersalin tapi relax, yakin boleh n bayangkan ade budak kecik bau best dkt dlm pelukan kite...n kite punye tau... Mesti hati rasa bunga2😍😍😍. Good luck mummy

Mcm sy time nk beranak aritu..dktr bg 2 pilihn sama Ada nk ceaser/normal sbb bby dh terberak sikit dlm perut.Dktr bg masa 2 jam utk bayi keluar/terus emergency ceaser,timentu bukaan baru 5 cm..takut mmg takut tp sy cuma fikir nk bby keluar cepat & selamat tanpa perlu ceaser. Time dktr bgtau Tu lbh krg 10.30am.. Alhamdulillah bby sy keluar secara normal jam 11.10am..

just pkir psl baby je sis..pkir xsabar nk jmpa baby,xsabar nk peluk cium baby,xsabar nk tgk muka dia..hilang trus rasa tkut tu..sy haritu alhamdulillah mmg xterpkir lgsg tasa tkut nk bersalin sbb duk ingt kat baby je,xsabar sgt2 nk jmpa baby..bila dh start sakit contraction tu,sy jd makin happy sbb duk pkir dh xlama dh ni baby nk kluar..hehe

Sayangku mummies.. banyakkan berdoa supaya mudah bersalin.. sebenarnya sume mom takut. Tapi sampai masa kita laluinya juga. Pengalaman masing2 semua lain2. Hanya kita akan lalui pengalaman kita sndri. Sakit, mudah atau cepat kita akan hadapi sayang. Moga Allah mudahkan mom bersalin.. dan banyak2 bersabar membesarkan anak. 😊😊

Saya masa nk beranak awl dari hari dr tetp kn sbp baby tk gerak takut lemas pastu dia tnya suami saya nk normal atau bedh pstu suami saya pilih normal sbp dh buka 6cm .bgi saya masa teran baby tksakit masa dia msuk tgn cek bapa cm,keluar drh beku rasa sakit apa ii pun allah pemudhkn saya bersalin Alhamdulillah

pikir nk jumpa baby je.. nk tgk wajah bby yg comel. nk peluk nk cium nk bg kasih syg. contraction yg sakit . beranak tak sakit. puas ade lah. haha.. sy bru beranak 5bln yg lalu rasa excited lg nk beranak. 🤭 tp still amik perancang utk kesihatan. 😅. sis pikir yg indah2 je tau..