HB LOW 35 WEEKS

Sy nk tanya apa risiko jika hb low?hb sy duk main takat 9-10 je ,turun naik ..habis tinggi 10 je xpernah sampai 11 ,awl2 preggy 12..masuk je 2 month lebih kandungan terus drop jd 9 😩 skrg kandungan sy 35 weeks , dh mcm2 supplement sy amal semua xjalan,kerang dh mkn,ubat kk dh mkn,jambu batu hari2 sy mkn,kdg2 sedih rasa mcm down..xtau la apa benda lg sy perlu amal..misi plk ckp benda yg menakut nakutkan sy ,dia ckp mcm mna awk nk brslin tu..hb xnaik2,nk buat mcm mna dh mmg hb susah nk naik bkn kita mintak 😪 stress plak jadinya 🤧 ada apa2 effect x jika bersalin ,memandangkan hb pn x naik2 #firstmom

8 Balas

doc dh cek ke awk ad thalesmania ke x? ataupum cre pmkanan. mcm klu mkn ubt tu btul2 kne jrak 2 jam.. xleh mkn tlur. mnum kafien. kne pntang trus , sy pum hb low.. 37 mnggu. ank prtme.. lepas brslin kne msuk drah. tpi x thu punca.. xde tumpah drh atau ape . dua pack drh. Alhamdulillah.. lepas warded 4 hri. bleh balik.. rse down jgk. tiap kli cek hb. slain yg kite sllu dgr xleh mnum kafien tu. rupenye ad lagi kne pntang mcm telur tu la. skrg ikhtiar je x mkn tu mkn ni. ubt pum disiplin ambk.. jgn stress2.. inshaAllah bby dan ibu sihat. cume risiko tu. kite kne lebih alert..

11mo ago

xde sis..doc & misi bgtau sy xde Thalasemia

Sy HB msa 30w thun dri 13.5 jdi 10 , sy minum ubat tmba drah tu skli dngn jus oren sgar , lps bt bening bayam merah + kerang , 2-3 kli mkn je los tu HB naik blik Skng dh 39w dri 37w xde cek hb 😭 risau dkt2 nk bsalin dh hb low , hrp2 tk low lgi sbb sy darah O+ , tkut xde stock drh dctr pun dh psn if krng drh mybe trnsfr hsptl lain sbb sini kg kdng stock drh o xde huhuhuhu

saya pun sama awal awal dulu 10.5 walaupun da jarakkan ambil ubat 2 jam sebelum dan selepas makan. saya amalkan ambil kerang, daging cuma naik sikit je. sekarang saya consume pati delima gulsan 2 sudu pagi Dan 2 sudu malam. alhamdulilah naik 12.8. baru amalkan 2 minggu.

11mo ago

Sis ada ambil caffein x?

Cuba makan ubat tu dengan sunquick tanpa gula bancuh dengan air sikit , pastu try makan hati ayam cuba la buat sambal ke then makan kacang botol jadikan ulaman , mana tahu boleh naik , ni berdasarkan pengalaman badan saya , tapi boleh laa try kan

11mo ago

Ada mkn camtu..tp xselalu la..tqvm sis ..sy cuba ya😘

Saye pun hb low lepas 5 bulan , paling low pun 10.5 jela, tapi haritu 32minggu hb naik 11.8 alhamdulillah. nak kata jaga makan pun tak jugak, kerang x makan , jambu tak mkn. tp sye rase sbb susu kambing / pati delima hb sye naik .

11mo ago

Sis amal pati delima apa & susu kambing apa ya?

risiko ibu tumpah darah masa/slps bersalin. pnglmn sy dkt wad, jiran katil sy kena masuk darah lps bsalin sbb darah nifas dia terlalu banyak keluar smpai habis katil wad .

sy dr 1st time tahu pegnen hb 11 above smpilah 30weeks hb maintain 10.4-10.6 doc pesan just keep mkn ubat jgn smpi drop below 10..

11mo ago

nsb lah dr 30weeks now 35weeks dok situ je la 10.4-10.6 ubat tak pena tinggal.. tu je la doc pesan keep makan ubat jgn bg drop bwh 10..harap2 tk drop lh smpi bersalin nanti.. jenuh dh nak bagi naik..

Cuba ambil pati delima gulsen

11mo ago

Sy tgh amal skrg , tp still xnaik2 jgk hb 😩