6 bulan belum beli barang baby

Saye dah pregnant 6 bulan tapi satu barang baby pun tak beli lagi. Tak tahu nak beli ape dulu 😅 Selalu mommy beli ape dulu ye ?

25 Balas

saya dulu 4 bln dah start beli sikit2 sbb eksaited 😂 brg2 yg boleh beli awal2, yg lain2 boleh beli ikut masa awak nak guna: (ni ikut kegunaan saya tau) 1. baju2 newborn(jgn banyak2 sbb baby cpt membesar, mcm saya guna baju newborn yg org bagi je sbb baby sy 2 bln dah x pki baju size NB) 2. carseat (pd saya penting sbb balik dri hosp boleh terus guna) 3. bedung, barut, mitten n booties (pun xperlu byk2 sgt for me) 4. ampaian baju baby 5. sabun2 basuh baju baby 6. katil baby (tp sy x guna sbb sy jenis tido sekali dgn baby tp sebenarnya sgt x digalakkan sbb boleh berlaku kemalangan mcm terhempap baby) 7. pampers size newborn (beli 1/2 je dulu) 8. set berpantang utk awak mcm pilis, air rendaman dan sbgnya 9. set pakaian berpantang (bengkung, kain batik, baju sejuk, stokin) 10. set persediaan susu baby (pam, breastpad, milk collector, botol2 susu, plastic bag milk storage) - tp awal2 jgn pam tau, marmet je. saya beli pam awal2 sbb eksaited terlebih 😂😅 pam ni boleh guna 2 minggu sebelum naik keje utk kumpul stok dan perlu guna utk pam di tempat keje. kalau awak housewife tak perlu beli pam pun xpe. tu jelah setakat ni yg penting awal2. nnti by time awak tahu nk beli apa sbb kdg2 tibe je perlu bende tu.

Masa first saya beli yg mahal2 dulu. Mcm saya takde wardrobe baby. So saya beli yg jenis drawer je. 1.DRAWER BABY 2.BABY COT SWING ( i chose this instead of buaian tu ) 3.ONE SET SABUN FOR BABY , DETERGENT , FOAMING CLEANSER & BABY WIPES ( bought it form bzu2 semua) 4.BABY PILLOW AND BED SET 5.BABY CADDY BAG 6.BABY BATHTUB 7.AMPAIAN BABY 8.TROLLEY BABY 9.PAMPERS baju saya beli last2 after barang semua settle hahah. Semua benda tu saya beli kat shopee je. Baju je beli kat mothercare quality kain best. Then saya rajin tengok kedai momohouse kat shopee. Banyak jual barang yg perlu for baby and mummy.

11mo ago

Saya pun belum try sis baby still dalam perut hehe , saya beli je dulu. For head to toe punya tu saya beli yg trial pack. So if sesuai dngn baby baru saya order yg besar.

kalau mcm sy walaupon dh 2x pregnant paling excited nk beli adalah baju. hee. sebab sy suka tengok baju baby yg comel2. ada yg sy beli sebelom tau gender baby ada yg sy beli lepas tau gender baby. awak boleh beli brg penting dulu mcm 1) ampaian baby (if belom ada) 2) tab mandi baby (if diperlukan) 3) almari / rak baju baby 4) trolley perkakas letak barang baby (mcm myk/pampers/wet tissue/etc) 5) katil baby (if diperlukan) baju2, towel, wet tissue, pampers, myk2 baby, cotton bud, cotton ball, botol spray kecik (kegunaan isi air utk basuh berak baby),

11mo ago

kan. itu yg sy ckp paling excited belu baju baby. walaupon xbeli byk tp jnji beli. hee😁

saya pon tak beli satu pon lagi barangan baby..nak beli tapi rimas sebab mak mertua masok campur tak bagi beli itu ini😌saya pregnant anak first jadi mesti lah bersemangat nak beli barang baby tapi tu lah hermm..kita nak beli baju baby pon nak pertikaikan dan suruh pakai baju baby yg orang bagi.. masalahnya baju baby yg orang bagi tu semua baju perempuan dan tak ada satu pon baju lelaki😔 stress kadang2 bila ada orang masok campur

11mo ago

Kadang mungkin dia nak kita berjimat. Tapi kalau awak ada rezeki lebih, beli je. Mesti la excited kan lagi lagi baru first baby. Ikut je mana yg awak nak beli, jgn fikir sgt pasal tu. Hee

org kate baju newborn jgn beli byk.. tp perlu gak beli lebih.. mcm sy baby girl bwh 3kg lame jgk pkai bju newborn, tmbh lg nk ganti stiap hari.. smp lusuh gak baju 😆 - nursing pillow sgt membantu - standby nipple cream - breast pad - milk collector - nappy cream - sikat rambut - nail trimmer - maternity pad utk bbrp hari pertama lps bersalin better pkai pampers adult tu sbb darah byk.. jd xperlu tukar spender or disposable panties.. beli 1 pack ckop da

Kalau sy prgi shopping complex, sy beli baju baby sikit2 ja dulu utk ambil smgt smbil cuci mata, baju baby kann comel.. Bath tub, buaian baby, brg mandi baby, pampers sy beli kat mall jaa😘😘 yg lain2 mostly barang sy beli dri shoppee jaaa lgi byk pilihan.. Checklist sy refer ni ja 😁😁 https://siraplimau.com/checklist-barang-keperluan-bersalin-berpantang-mak-mak-wajib-standby

kalo saya usually bnda 1st saya beli adalah bnda yg pling mahal skali kita nk guna.. cth. bby cot.. or bby gear.. mcm swing, stroller, carseat.. itupun kalau bby sis gunalahh.. sbb msa dh sarat nnti xlarat dh n delah tkial2 nk cari brg gtu.. ataupun brg postpartum.. kalo x.. beli baju dulu.. utk bagi semangat shopping tuu dtg.. 🥰🥰

Beli yang penting dulu sis. Macam carseat, katil baby, baju boleh beli masa 35-36w. Dulu leceh kena ambil masa nak pergi shopping dekat kedai. sekarang duk rumah pun boleh slow2 shopping. kena pandai rancang masa penghantaran supaya tak clash lepas 37w. Sebab nak kena basuh lagi semua barang tu. Semoga dipermudahkan urusan sis

Dh blh start usha2 tu sis sb mase berlalu skjp je.. try google / tgk utube byk je checklist brg yg perlu and xperlu..xpn tanye org2 yg dh ade anak.. kalau blh prepare awal .. mcm sy lepas tau gender terus beli.. tp beli baju pn kaler neutral je.. kalau sis bt checklist sis akan tau ape yg kene beli dlu..

klu sy..sy sblum nie x taw lg jantina bby,untuk baju sy beli bila dah nampak jantina,yg 1st sy beli tilam,lampin,towel,wet tissue,pampers,kelengkapan mandian,kapas2..tu smua sy beli sedia bnyak2 sbb kena guna lama..untuk baju sy beli kemudian