Penyakit sis

Assalamualaikum hari ni sy ada g cek scan kehamilan tp bila scan doctor kata ada sis dlm 5cm mcm itulah...kemudia doctar kata suruh datang blk dlm 3 minggu tengok mengecut...sy takutlah apa jadi pada janin sy dan kehamilan.... Ada sesiapa blh jd mcm ni...

Penyakit sis
13 Balas

Pemakanan bg Wanita pengidap Endometriosis/Adenomyosis/Fibroid/Cyst/PCOS Disini saya kongsikan bersama jenis makanan yg amat sesuai & yg harus di elakan bagi wanita yg punyai masalah seperti di atas atau pun yg pernah menjalani pembedahan tetapi ia nya berulang kembali. Makanan yg di galakkan> Ikan laut seperti bawal emas, kembong& selar> Sayuran jenis kekacang - kacang panjang, buncis, sweet pea dll.> Kekacang - badam, kacang tanah, black bean, kacang merah dll.> Sayuran - kobis,brocoli, bayam, dan ulam-ulaman pegaga, pucuk ubi dll> Buah-buahan - Nenas & betik> Ubi kayu> Sup miso ( sejenis pes yg di buat dari kacang soya yg di peram dicampur kedlmsup utk di jadikan miso sup)> Teh hijau Makanan yg harus di elakkan> Daging merah (kambing & lembu)> Ayam ( Boleh di ambil dlm kuantiti yg sedikit)> Produk tenusu seperti keju> Ikanharuan> Gamat> Bahan perisa - pes segera & kiub2 perisa seperti stok ayam, stok bilis dll.> Makanan manis - kuit muihmanis & pencuci mulut> Minuman berkarbonat ( krn tinggi kandungan gula)> Makanan segera - burger, sosej, nugget, mee segeradll> Makanan ringan - cip kentang, jajan dll.> Makanan berlemak/ berminyak-soya(air soya,kicap)-produk yg ada kolegen, evening primrose oil

wasalam...bedrest sepenuhnya ya sis, 70% makan buah dan sayur2 hijau lebih..klau sya dulu, elakkan makan sayur kobis tu sbb cyst slalu bleeds lps makan...sangat3x elakkan minum manis2,fast food dan makanann terlalu berminyak ..dalam sebulan inshaAllah mengecut dgn jayanya...sya minun folic dn iron y klinik bg sja, x ambik apa2 suplement lain...sya banyak makan buah avocado dan naga...

Jangan risau . Kalau cyst membesar doktor akan operate tebuk sikit je . Kalau sis mengecik alhamdulillah . And stu lg mmg kebanyakan org mengandung ade cyst . X smua org ada tp kebanyakan akan ada cyst tu sbb cyst tu yg support janin . Bila janin membesar cyst akan mengecut . So banyakkan makan buah delima and brokoli . Smmtara tggu next chekcup nkntgok cyst tu membesr atau mngecil

saya pun ada tapi 2cm.. tu pun follow up dengan pakar pusat bersalin. diorang kata cyst tu untuk support baby bila baby makin besar dia Akan hilang dengan sendiri atau selepas melahirkan. yang penting awak follow up dengan pakar yang merawat awak..

Saya pun smlm gi scan ada cyst 3.9cm. Start harini saya elakkn ayam/daging/soya. Saya just makan ikan/sayur/buah saja. Lagi 2minggu doc suruh dtg balik klinik tengok mcm mana. Harap baby dlm perut baik2 saja risau juga😌

Sama mcm sy jga.. Tpi dh scan 11weeks hritu alhmdulilah mgecut.. X effect dkt janin pun sis.. Asalkn jgn mkin mbesar je.. So far doctor ckp cyst jnis mcm nie xmbhyakn..

kawan saya pernah ada cyst besar. sebelah janin baby. tapi tak mengecut and few times juga bleeding. Alhamdulillah, dah selamat bersalin dah dia.

Saya baru scan last 2week,doc cakap ad cyst bawah 2cm..Lagi 2w nak kena checkup lagi..Harap2 mengecutlaa..Risau jugaa..btw Saya 13w

saya hari tu pon ada sis, scan time 7 week, ada cyst 6 cm, pstu check up balik, alhmdulillah da mengecut, skrg da 18 week

3y ago

semoga dipermudahkan urusan sis

sy pun mcm tu sis.. cyst sy 5cm..29/6 plk rujuk pakar.. risau jugak ada effect ke baby.. degupan jantung baby msh ok