berkongsi pengalaman

missed miscarriage/kehamilan kosong..sy sedang mengalami utk kehamilan kedua sy...harini genap 12 mggu spatutnya kehamilan sy...semasa 9mggu sy pergi scan utk comfirmkan pregnent tp scan masa tu just nampak kantung shj yg spatutnya dah boleh nampak heart beat then doctor sruh sy repeat scan after 2mggu...sy pon repeat la and sedihnya kantung pon nmpak mcm dah leper ...cek upt naik 2 line tp samar2...tp sebarang tanda miscarriage xde mcm bleeding tp sakit badan lenguh2 tubuh shj...then doctor sruh sy monitor dlm masa 2mggu sebarang pendarahan yg keluar....sy redha tiada rezeki utk kalini...mgkin belum masanya yg sesuai Allah nak bg sy utk timang ank kedua...kalau sapa2 ade pengalaman mcm sy boleh share dekat sini ye... skrg sy tgh risau...sy takut period sy x kembali normal mcm sebelum ni...#missedmiscarriage

6 Balas

Sy pernah missed miscarriage dpt tau masa 8w+ baby stop membesar smpai 7weeks je. Lepastu dr repeat scan masa 10w kat kk tak nmpak jgk buat TVs kat hospital pun kantung dh tak cantik. Dr bg masa 2mggu utk turun sendiri, tp seminggu sy dh bleeding. Turun kantung Tp incomplete miscarriage, sy dnc masa 12w. Sy dtg haid lepas sebulan dnc. Lepas 8bln sy pregnant semula . Cuma nk bgtau masa pantang jaga diri betul2, rehat kan rahim at least 3bln Kalau gugur Natural, dnc de nasihat kan 6bln baru plan utk mengandung semula. Jaga pemakanan, jgn stress jgn salahkan diri sendiri atau org lain. Anggap je Allah belum nk bg, smpai masa Allah akan bg juga pd masa yg tepat 😊

12mo ago

thanks dear atas perkongsian n nasihat😊

Saya alami perkara yg sama.. sptutny hari ni dh 9wee 4day tapi bleeding non stop.. first scan nmpk kantung masa 6mggu lptu mggu ke 8 kluar darah tapi pad x penuh.. masa 8mggu 6hari pegi scan.. size kantung jadi 4mggu mean bkurang dari mggu sptutny.. sptutny nak kena dtg 2week lagi tapi smpi skg still bleeding and sdikit² ktulan tu keluar.. sedih x terkata.. stiap kli merancang nk dpt bby mesti benda ni brlaku dlu.. risau sgt.. skg ni tulang pinggung sakit,tulang blkg sakir,rasa mcm contractions tu.. mgkin dlm process pngluaran smua yg tersisa kot..

Hi saya 1st pregnancy missed miscarriage on 11 weeks..doc scan mmg kantung pun dh x nmpk n sama juga doc bg 2 mggu untuk scan smula..lps scan mmg confirm x de baby dah tpi x de simptom or turun darah pun..baru la doc bg appoinment ntuk cuci rahim..a day bfire appoinment ,mlm tu x leh tdo sbbdh rasa contraction..esoknya turun darah n complete abortion alhamdulillah x perlu cuci..sedih x payah ckp ..mmg sgt2 sedih tapi itsokay awak..after 4 bulan now im 12 weeks pregnant..smoga allah jaga..smoga yang baik2 juga untuk awak n family💖

12mo ago

Amin ya Allah

Hi saya pun sama macam awak, 3 kali pegi scan nampak kantung je. First scan masa 6 mingguu, kantung bulat cantik tapi tak de janin. Dr suruh repeat 2 minggu tapi still sama cuma kantung besar sikit. Then baru minggu lepas, scan untuk kali ke 3, kantung macam leper macam otw kecut, janin still takde. Dr sahkan missed miscarriage. Before ni takde tanda jugak, tapi now dah sikit bleeding spotting, dr suruh prepare incase kantung turun sendiri. Btw now kandung dah 12w.

After 2weeks akan kantung akan jatuh sendiri as period. Kalau tak period, awak kena pergi clinic tau untuk cuci. Kalau tak nnti boleh jadi infection and paling teruk boleh jadi cancer. InsyaAllah ada rezeki utk awak. Rehat 3 bulan and cuba lagi ya dear. Make sure rahim betul2 rehat and makan healthy food utk make sure rahim betul2 recover. Tak perlu pantang makan. Make sure minum banyak air. Take care dear. Doakan yang baik2 saja

12mo ago

thanks dear atas perkongsian n nasihat😊🫰

Maaf sy pun nak bertanya sy 10 minggu 2 hari bersama dengan berapa bulan??buat masa sekrg ni alhamdulillah semua OK tp nak Tanya normal kan baby kecik lagi....