perlu bantuan petua atau cara rawatan

Assalamualaikum & Hai. Saya nak tanya pendapat atau rawatan ibu² berpengalaman. baby sy dh 7m++. dia punya poo poo tu kerap. before this, dia tak pernah merah² pada bahagian kemaluan & bontot. so mmg tak tukar pampers. sbb serasi sejak dia kerap poo poo dan najis color hijau ni, bimbang sangat. dh ke klinik, doc cakap normal sbb baby baru start makan solid food. so take time nak digest. tp masalah yg rumit sekarang, merah² tu tak setel² lagi. kadang nampak dia berusaha nak garu bahagian tu. pampers kena lagi kerap tukar. sebelum ni 3 jam - 5 jam sekali, sekarang kadang tak sampai 3 jam dah tukar sebab kesian tengok baby. apa yg ibu² buat ye? baby fully direct breast feeding.

9 Balas

Cuba sapu krim Sudocream tiap kali tukar diapers baby. sapu nipis je. Baby saya juga 7m dan alami kulit beruam sebab poo dia lepas dia start makan. Alhamdulillah kulit dia dah tak merah2. Kalau guna baby wipe, guna yg unscented.

Kalau merah kwsn tu,awk sapukan minyak argan.sapu nipis..lepas tu longgarkan sedikit diaper tu ye..bg ada ruang kulit tu..kerapkan tukar sbb air kencing bisa pd kulit merah anak tu..insyaAllah,kulit anak akan cpt elok..

masalah makanan @ susu yg mnyebabkn anak kerap membuang? bagus lah baby mmbuang tp kena tgok najis tu mcm mana? apa2 boleh je jumpa doktor tanya ya...

Ce try letak sudocream di area merah2 tu. InnShaAllah baby akan kurang gatal. Dan merah2 akan berkurangan. 😊

Anak sy kalau merah2 tu letak tepung ubi, sehari dua dah setel.

Bersihkan dengan air, jgn guna wet tisu yg ada alcohol.

Cuba try tukar diapers... May b dats de problem

Try sapu drapolene cream

Cuba tepung ubi