Najis bayi 3 bulan berlendir mcm hingus?

Anak saya before ni kalau poo 0-2x per day, semalam dia start poo 3x sehari and poo dia mcm ada lendir hingus stringy mcm tu, harini pula dia dh poo 3x dalam masa 4 jam (6am/8am/10am) normal ke? Dia ada mcm batuk2 sikit je tak teruk. First time mom so tk tau if ni consider diarrhea atau tak and berapa kali poo bru concerning utk bawa pergi jumpa dr?

Najis bayi 3 bulan berlendir mcm hingus?
11 Balas

Hai sis. Dah alang-2 nmpak post sis ni, saya komen jgakk ye. Btw baby saya skrg dah 2bulan27hari. Saya campur susu badan + fm. Start baby masuk sebulan lebih terus tukar ke dutch baby. Setiap kali dia minum susu fm je mesti dia akan berak (kadang 1 hari lebih dari 3 kali dia akan membuang) tapi najis dia tak keras pun.. colour pun cantik. Cuma saya start perasan since dia nak masuk 3 bulan ni (16/5 genap 3 bulan) ada masa sampai 1-2 hari dia tak membuang. Ada masa dalam 1 hari membuang tapi najis dia akan berair bnyk mcm tu sampai ke belakang badan, penuh pampers. Ada masa selang-2 hari (contoh hari ni berak, besok tak berak, lusa baru berak). Adakah dia cirit birit atau sembelit? Ataupun normal je? Btw saya first mom & baby pun aktif je. Perlu ke saya risau? Baby mommy-2 semua ada yg sama tak?

3w ago

Normal sis sbb baby saya mcm tu. Baby saya pun susu badan + fm juga. Baby kalau dah masuk 3 bulan dia tak membuang hari2 dah. Biasa dua hari sekali dia membuang. Package najis dia sekali banyak terus 😂 Kalau baby okay aktif, najis cantik and tak meragam perut okay maksudnya semua okay. Mummy jangan risau ya 🥰

baby saya 1 bulan 22 hari pun mcm ni.. dah 1 minggu baby berak2 hari ni baru kurang sikit kadang2 lepas minum susu je dia berak dlm sehari ada 4 atau 5 kali dia berak😅 saya ada tanya nurse dia ckp normal je jgn saja najis dia mcm air yg tu merisaukan... haritu saya pun ada tanya kat sini ramai komen baby diorang pun mcm tu😅 selagi baby masi aktif dan tak pucat jangan risau la sis

baby sy pun pernah mcm ni. setiap kali susu berak. satu hari tu smpi lebih 7 kali. Pergi klinik pakar kanak2, Dr cek, normal alhamdulillah. Dr ckp, sbb system percernaan baby nak matang. Dr ada bagi prebiotik ke probiotik (x ingat 😂) utk baby. lps tu dh okay, cam biasa. btw baby sy campur mix fm n bf, masa tu nk masuk 4 bulan.

Normal, saya ada tanya nurse last checkup sbb baby saya time minum susu dia mcm ada kahak. Nurse kata normal sbb bfre this baby dok dlm air ketuban so air tu tk fully keluar. Air tu keluar from najis baby (texture sticky lendir) or muntah baby.

baby sy dah nak masuk 7 bulan. sblm dia start mkn, dia fully bf. if sy mkn benda yg pedas, baby sy akan berak mcm ni. cair pastu sehari dlm 3x gitu. klu sy tak mkn pedas, dia akan berak dlm 2 hari sekali.

Anak sis ada kahak tak klau ada normal je, ni bkn saya ckp ya tp dr ada bgtau saya sbb anak saya ada kahak and dia bgtau najis baby saya yg ada lendir tu adalah kahak baby kluar melalui najis☺️

normal je ni, anak saya advance sikit kalau pakai baju putih mesti membuang macam ni 😌😌 sampai terkena baju ada baju yg terpaksa buang dah clorox pun still tk hilangkan kesan 😌

Kalau susu badan, ni consider mcm najia cntik😅 Normal kalau menyusu badan najis baby akn ada mcm bebenang lendir. Sy pun baru baca dalam diaper log app ni. Haha

saya susu badan kdg ade je bendenie janji x kuar drh anak berak elok taik elok sy okey jer 😅lagi lagi kalau anak batuk kahak sy rasa lega kuar mcmnie

Kdg2 sis kahak@hingus baby die kluar panas mlalui najis@muntah