Susah Buang Air Besar

Ada sesiapa pernah hadapi masalah susah nk buang air besar masa pregnant. Tolong share tips sekarang saya setiap hari rasa takut nak makan. Takut nanti susah nak buang air besar. Aduh azab nya.. Skrg naik gatal2 pulak kalau garu takut luka nanti makin susah nk membuang ???

1 Balas

Doctor pesan kna banyak makan sayur berdaun hijau mcm sawi, bayam atau kailan..dan pastikan makan buah setiap hari supaya dapat elakkan sembelit. Sis bole makan prune, kiwi, oren, betik merah (bukan betik muda) dan paling penting minum air masak yg banyak..bahaya sembelit sebab nnt lead to hemorrhoid atau buasir..