berpantang sendiri

Assalamualaikum, hai ibu2 semua... Sy mohon bantuan... Sy bercadang berpantang sendiri lps bsalin nnt... Ni 1st time nk bpantang sdri... Bleh x ibu2 tlg senaraikan apa yg sy perlu buat sms bpantang... Apa barang2 yg perlu sy sediakan utk sy&bby... Yg plg penting, to do list utk en. Suami... Sy dh ada sorg ank lelaki... Klu bleh, jadual harian lg membantu... Pengalaman ibu2 yg bpantang sdri, nasihat, tunjuk ajar pn sgt sy harapkan... Sy dh servey ckit2... Tp, rasa x byk info dpt... Mohon bantuan tunjuk ajar... Tma ksh byk ibu2... Smoga d berkati Allah selalu... Aamiin...

3 Balas

Waalaikumussalam. Sis dh bersalin ke blm? Kl blm n dh hmpir tarikh due..blh prepare bhn masakan utk pantang siap2, nnt suami blh tlg add on je apa yg perlu. Bt meal prep @ bhn masak siap2 jgk utk suami dan anak. Senang suami nak makan nnt. Baju2 kotor suami blh basuhkan waktu mlm so that pagi2 dia blh tlg sis siapkan baby n anak. Lipat baju tu sis blh bt sikit2. Yg penting asingkan baju kita dan anak2. Masing2 perlu ada bakul baju. Senang nk lipat yg mana dulu. Yg mana x sempat blh keep n hold dulu dlm bakul..nnt blh sambung. Mcm sy, anak dh 5, semua ada bakul baju masing2. Utk sendiri punya dan suami pun ada jg. Kemas2 rumah tu biar suami buatkan je. Sikit2 pun x apa sbb suami pun kerja jgk kn. Jgn marah atau sakit hati kalau suami bt x kena dgn cara kita..yg penting benda setel. Setakat rumah bersepah skit tu, kena hadap la dulu..dh abis pantang nnt, blh la nk pulun bt kerja btl2. Tp lain org lain cara..sy share setakat yg berpengalaman je,semoga bermanfaat

Saya 4 org anak semua berpantang sendiri..insyaallah kali ke 5 nanti pun berpantang sendiri..en suami kena byk membantu la..biasanya en suami saya akan tolong buat kerja rmh..memasak..uruskan anak2 yg lain la..dulu anak2 tolong jgk..tp kali ni ank2 duk asrama..tgl anak yg umur 9 & 6 je kat rmh ni..x dpt nak mintak tolong byk la..mujur en suami berniaga sendiri..jd nak cuti pun x susah la..masa first weeks berpantang kan..stanby lauk berpantang..ikan..sayur..buah..biskut..air..kena rebus air mandian herba..cr tukang urut..

Waalaikumsalam. Kalau saya list to do en.somi more pada waktu pagi. First pagi minta dia siapkan air rebusan herba untuk kita mandi. Lepas kita siap mandi minta dia mandikan baby and siapkan susu baby untuk kita tidurkan baby. Kalau suami pandai masak it is bonus! Sediakan resipi lengkap then tgahari minta dia masakan 😁