Lain orang, lain pengalaman.

Korg kalau rasa nk bljr cara bpantang czer, bljr la. Kalau rasa nk bljr cara penyusuan pun, bljr la. Jgn jadi mcm sy. Dulu masa pregnant, sy ada tnya mak sy cara bpantang czer kot² la mak sy tahu kan sbb ilmu bpantang normal sy dah tahu. Tp mak sy kata x perlu bljr sbb mak sy dulu lahirkan ktorang 5bradik, x ada pun yg czer. Smuaaaa normal. Then one day, sy ada mintak mak sy masak mkanan yg boleh tambah air susu bdn, masa tu kandungan sy da 8bulan, tp mak sy kata xperlu nk ambil mkanan tmbh susu sbb mak sy dulu fully breastfeeding kan ktorang smua adik bradik (walaupun hakikatnya ktorang ada minum susu formula masa mak sy bkerja). Dah bila mak sy kata mcm tu, sy pun pasrah dan yakin lah sy akan bsalin normal dan akan dpt menyusukan anak dgn baik. Nak dipendekkan cerita, sy tpaksa bsalin czer sbb dah 3kali induce x ada bukaan. Dan diuji pula luka czer tbuka sikit masa baru sminggu melahirkan. Kelam kabut ye mak sy tanya org sana sini cara bpantang czer. Slain tu anak sy asyik mgamuk nk susu (sy ada susu, tp mgkin masa tu sy stress sgt, jd air susu kurg), last² kna paksa beli susu formula. Masa tu anak baru sminggu. Maafkan mak 😭😭. Baru habis bpantang, dgn yakinnya sy pakai bengkung atas nasihat mak sy, x psl² luka czer sy jd tmbh sakit. Jd d sini ada byk sgt benda yg sy bljr. Sy da menyesal da pun, dan sy akan cuba buat yg tbaik lg utk anak sy yg kedua nanti.

1 Balas

betul sis. sy yg baru 3 anak ni pun masih belajar lg. lg 1,dulu sebelum pregnant anak ke 3,perut sy buncit. sy beli bengkung/korset utk hilangkan oerut buncit. tp tak hilang pun. masa pregnant anak ke 3,sy diet sbb ada GDM. lepas ja bersalin,perut sy slim sgt tak mcm lepas bersalin anak ke 2. tak perlu pun bengkung semua tu,hanya jaga makan ja. cut gula,mesti perut slim balik