jumpa doktor atau tunggu?

Assalamualaikum, hai ibu2, nk minta pendapat, saya dah setahun berkahwin , setiap bulan sy ber opk, saya jumpa waktu subur sebulan sehari kdg sebulan 2 hari, tapi sampai ke hari ni sy blm berjaya hamil, patut ke sy pergi jumpa doktor untuk ujian kesuburan? atau masih awal lagi.

8 Balas

Seeloknya bukan puan sorg je yang jumpa doktor untuk saringan kesuburan. Pujuk suami sekali. Dua² kena buat saringan, bukan puan sorg. Kadang² masalah bukan pada isteri, pada pada simen/air mani suami. Iya kita nampak mereka normal sahaja. Boleh keluar air mani, tapi peratusan sperma yg berkualiti dalam air mani tu yang jadi pertanyaan. Kalau suami merokok lagilah perlu buat saringan.

Boleh dah kalau nk jmpe doc..kita blh tau ape msalah kita..mcm sy period tiap bulan tp x lekat..bile refer pakar rupanya msalah tiub tersumbat...tp sekarang alhamdulillah sy dah 5 bln preggy setelah mcm2 usaha...sy doakan sis berjaya..

5y ago

klinik lppkn ke puan? blh x wassap sy, sbb sy berminat nk tahu lebih lanjut kalau puan x keberatan. 0173843738

Jaga mkn Dan minum... Caffeine pun stop dulu... Usaha asid folik.. Pastikn period normal Dan kawal berat berat... Usaha selebihnya boleh Tanya pakar Sakit Puan utk detail ya... Good luck puan Dan suami...

5y ago

Saya mmg suka kopi... Bila plan nk preggy saya stop hampir 3 4 bln.. Fast food pun stop Dan start mkn asid folik.. Saya x pakai Apa2 perancang sbb mmg natural plan rancang keluarga ... Saya nk bg badan fresh so dpt hasilkn telur yg baik... Sbb umur pun da 37 hihihi... Alhamdulillah result baik #18weeks #anakke4... Moga ibu2 Cuba cari jln yg terbaik utk diri ya...

Kalau kami di hosp disarankan sekiranya 6bln bkhwin masih x conceive, boleh g jmp doc dh

5y ago

Klinik kerajaan, sis.. sy bkerja d hosp klang.. kat sini 6 bln dh boleh buat ujian kesuburan..

boleh dah tu jumpa doc, check kalau2 ada masalah..

5y ago

sy pon rasa nk pergi check, tapi suami mcm x layan sgt. ada rezeki ada la. so sy mcm hampa sikit 😕

Setahun dah boleh buat ujian saringan awal kesuburan

Try berurut sis.. Cari bidan yg pndai mengurut

4y ago

Bole tu berurut. Klu serasi in sha Allah, sekli urut je.. takyah repeat2.. sy lpas 5 thun jadi singlemom, sy kawen baru. Sy usha berurut la jgk. Tgk2 tkang urut kate rahim sy da teralih jauh.. wallahualam. 1st time dia jumpe custemer mcam sy..

Try