Cara Ajar Guna Botol

Assalamualaikum dan selamat pagi semua . Boleh saya tahu macamana nak ajar anak yang fully bf minum pakai botol . Anak saya dah nak masuk 11 bulan . Saya terpaksa bagi dya guna botol sebab nak hantar masuk taska . Tapi dya xnak langsung . Saya dah buntu nak buat mcmna ? Ada cara x ? ? Sekarang saya bagi dya try botol tommee tippee dengan anakku . Puting tommee tippee dya minum tapi main² . Mcmna nak kenyang . Tolong sayaa ??

10 Balas

Satu, ibu jangan ada fikiran anak aku tak nak botol. Masa bagi minum dalam botol tu fikir je anak akan minum. Mula² memang dia akan main². Kedua, beri masa dia dah tunjuk tanda lapar. Dapat 2, 3 sedut pun oke dah. Lepas tu tukar pada breast sampai kenyang. Ulang sampai anak boleh minum 2oz atau 3oz guna botol. Ketiga, puting. Ada satu jenama puting pucici jual kat shopee. Puting dia lembut dan setanding pigeon. Boleh try beli dulu. Puting ni murah je. Dalam rm2 je. Keempat, ibu jangan putus asa oke. In Shaa Allah, banyak cara lain lagi boleh bagi susu. Guna cup ke.

4y ago

Terima kasih . Tapi yg kedua tu dya asyik tolak . Kalau minum pon bila mood dya tngah ok . Kalo meragam mcm lapar memang dya tolak mulut pon xnak buka . Aduhaii .

Ikut pengalaman sy klu baby dh 11bulan susah sikit nk nk train pakai botol, sy bekerja so dlm pantang lagi sy dh ajar pakai botol, pam susu lepastu bagi mnum pakai botol. Try n error lah sis cari puting yg sesuai semoga berjaya yer, n satu lgi time nk bagi botol kena bagi orang lain mcm nenek ke atau papa dia yg suap jgn mummy sendiri sbb dia dh kenal dh mummy lgi susah nanti.

4y ago

Sama..ank sya fully bf..dlm pantang dh bg botol (susu yg dipam) gilir ngan badan..alhamdulillah dua2 baby hisap..

Saya x sure jawapan saya akan membantu.. Baby saya stop guna botol susu masa umur 8 bulan lebih..lepas dia boleh makan masa umur 6 bulan, saya slow2 ajar dia minum susu guna sippy cup..bila dia dah terer guna sippy cup, saya stopkan terus botol susu.. Sbb saya taknak anak ketagih botol susu dan gigi rosak..

4y ago

Oo faham2.. Kita takut dia x ckup nutrient kan.. Menu anak biasanya mcm mana? Tekstur makanan dia jenis yg mcm mana?

Waalaikumsalam kena try banyak. Tp anak buah saya mmg fully BF direct sampai umur 2tahun. Baru ni dia pakai botol susu anak saya yang dah guna baru dia nak minum botol sbb mungkin puting tu dh lembut. Semua jenama kakak saya dah pakai termasuk jenama yang saya pakai tu. Try je ye.

4y ago

Tomme tippee.

Klau sis nk jimat beli puting je dulu... Puting botol tu... Jgn beli botol... Bg die test hisap puting botol tu... Klau agak2 dh okay baru beli botol die sekali

4y ago

Oh boleh ke . Nant saya try test semua puting . Haihhh . . Hope ada la yg ngamm

Baby sy mule2 pakai avent,die hisap tpi mcm susah nk hisap..sy tukar g pigeon ats cdgan pgsuh..alhamdulillah ok sbb puting die lembut..

Cube sis bli botol susu avent atau comotomo. Putingnye seakan2 nipple ibu 😊

4y ago

Ha'a , sama la kita . Buntu cri susu , botol . Nk perah susu sikit . Alahaii

Try guna puting pigeon.. Anak sy alhamdulillah dia mau

Cari puting yg seakan2 puting ibu....

Kena try bnyk kali kot