Baby x nak susu botol, mommy dah nak masuk kerja

Lagi sebulan nak masuk kerja dah.. baby x nak minum susu botol. So far dah try Anakku, Tommee Tippee, Nuk Silicone dia taknak. Siap pakej gag reflex lagi, xtahu lah lakonan bijak anak2 ni atau betul2 😂 kesian ajar dia sampai kejung2 nangis.. x sampai hati tapi itu je pilihan yang ada any tips dari mommies yg dah berpengalaman masuk kerja n berjaya ajar anak susu botol?

5 Balas

Sis kena tahu, dalam banyak2 botol atau puting, brand yang mana dia boleh hisap atau pernah hisap walaupun sekejap. Bila dh jumpa botol tersebut, hari hari kena try bagi. Juga kena pandai pilih waktu yang mana. Macam sy skrg tgh train baby sy juga.. 2 bulan. First sy pki botol pigeon, dia hisap lepastu sy pun over excited dua hari tkbg dia botol kononnya ank sy blh terima botol. Hari ketiga sy try suap botol, dia dh rejet kaw kaw. Sampai menangis mcm kena dera. Saya terus bli botol bnyk2 tgk yg mana dia ok. Tommee comotomo fiffy MAM semua sy try and semua dia reject. Mmg tkhisap walau sikitpun. Pastu husband sy suruh stick pada 1 brand yang dia mmg blh/pernah hisap. Sejak dr haritu sy ambil balik botol pigeon yg wideneck tu, keep on trying. Alhamdulillah skrg dia slowly terima. Lagi satu, org ckp kena biar dia nangis sampai dia haus, tapi sy bila buat mcmtu mmg lg dia reject. Sy ada baca other article ckp jgn bg time dia menangis, dia dh haus kita mintak plak dia terima puting yang baru ni, mmg rejectlah. So sy akan mulakan dengan hisap susu ibu dulu direct feed, lepastu sy biar dia tidur 2-3 jam masuk buaian (klu dia tidur buaian) dh cukup 2-3 jam, readykan susu botol, angkat dia nampak dia mamai terus sua botol.. insyaAllah dia blh terima. Tapi mcm sy ckp, kna cari dulu puting/botol yg mana dia pernah atau blh hisap. Tu mksudnya dia blh terima je puting tu cuma dia tknk hisap sgt. Pujuk2 sikit tapi jgn sampai dia nngis.

betul ckp mommy atas tu. mcm baby sy mmg bottle fed dari awal. so takda masalah dari segi nk feed. mungkin puting tak sesuai? boleh try brand Pigeon/Philips Avent. sy suka 2 brand ni sbb slow flow & ada anti colic so takda meleleh2 bila baby minum. kalau ada bajet boleh try Hegen, MAM. katanya puting tu lg lembut & nak sama mcm puting ibu

Tips nya kena offer sebelum anak masuk 2nd stage of feeding cue. Minta bantuan suami atau ahli keluarga yang lain untuk feed baby. Waktu ni ibu kena menyorok. Baby boleh sense mother's presence so it's high likely baby will reject the bottle. Saya dulu train 2 minggu sebelum nak masuk kerja.

saya ada masalah sama dgn sis, boleh try bg hari2 even dia tknak.. mmg akan ada drama nangis2 sikitt. and cuba try org lain yg susukan, suruh husband awak.. sayaa dh tryy dlm masa 3 hari, Alhamdulillah diaa minum jugak akhirnya, tak susah hati nk gi kerjaa.. sayaa guna botol philip avents..