Ovarian cyst

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. Saya baru jumpa doc semalam.. 8minggu 4 hari.. Doc scan baby dah ada heartbeat.. Tp dapat kesan cyst 3cm juga.. Apa yg kita boleh buat utk kecik kan cyst tu? Bahaya ke.. #firstbaby #pleasehelp

10 Balas

Hi my first pregnancy dr scan ada cyst dekat tepi and dr siap kata nothing to worry about it should go away. Time tu saya maybe 8 mggu kot? My first visit appointment dgn dr dan kebetulan saya pegi dekat OBGYN. Dia subscribe saya 2 ubat, 1000mcg folic acid dan satu lagi ubat untuk PCOS** atau cyst** katanya. Saya tak ingat ubat apa tapi it's a controlled drug. then masuk second trimester cyst tu dah tak ada. Saya sarankan u jumpa dgn pakar mana tahu dia boleh treat

Hiiii waaalaikumusalam, saya masa 8 weeks pun scan doc detact ada cyst 4.4cm. Jgn risau mommy. Cyst tu akn hilang sendri bila pregnancy tu dah besar skit. Saya scan masa 14 weeks alhamdulilah cyst dah tak ada. Skrng dah 5 months alhamdulilah semua. Cyst tu appear Sebab pregnancy hormone nak support pregnancy tu.

Sis sy pun baru first scan haritu 4w6d.. dr scan ad dua cyst, both below 2cm. dr kata tak perlu risau sbb dy akan hilang nty once baby makin mmbesar but still dr akan check la perkembangan cyst tu everytime scan. Dr just pesan jgn stress, sbb stress may trigger cyst to develop. Insyaa Allah sis ok je 😊

Mcm Sye jugak sis mse mula2 thu pregnant mse tu 6wee4day cyst Sye mse tu 5cmx 4cm smpai pegi 2 kli Scan nk comfm kn Sis trai pantang makan je kna rajin Google ambik thu tenng cyst alhmdullah lepas bby dah mkin besar Sye g scan 10 week cyst dah hilang😊Sye pon first bby😅

sy pun penah ada ovarian cyst masa scan 8w camtu..size 2.5 smthing..so far doc kata tak perlu risau sbb size nya kecik lg..bila scan 18w, Alhamdulillah cyst nya dah takde 😊tp sy takde buat papepun..tak control makan apa semua 😁

Jgn mkn mkanan berasas soya , daging , sstgh kta ayam pun bhgian dada ja bleh mkn , klau dr sruh refer pakar pergi ja sis, mcm saya fibroid dah 6cm mmg kna jmpa pakar sbb fibroid berebut tempat dlm perut gan baby..

2y ago

Tu la, hrap anak ok x dak mslah smpai Brslin

sy time pregnant ank ke 3 ada cyst jgk...tapi dokter ckp xperlu risau,n sy pon xde buat apa2...lpas bersalin scan balek,cyst dah xda..

cyst??? apa tu .. emm hope baik2 Je .. kena rujuk kat doc benda tu jejaskan bayi ke tak .

2y ago

Tak... Ketumbuhan

kalau tk silap sy lah lama2 nnt cyst tu akan kecut sendiri.

klu baby makin besar cyst tu akan makin kecut..