Cara tidurkan anak

Anak sy da msuk 10 bulan. Slama ni dia tdur dgn cara bertepuk. Tpi bila jumpa atok neneknye, da suka pula tidur berdiri smbil jln². Atoknye x pandai tdurkan baby tanpa buaian, jd caranya, dukung, dodoi smbil berjalan². Sy jadi stress dan penat bila anak mengamuk x nk tdur ikut cara biasa sy tdurkan dia. Ngilu czer sy pun x hilang² lg, dah kena dukung bjln² utk tdurkan dia. Bila sy suarakan, atok dgn neneknye mrh sy pula sbb sy ni suka susahkan diri x bgi anak tdur buai. Atok neneknye siap bahas lg kbaikan tdur buai, supaya senang kerja la, nk tdurkan pun senang la, nanti anak dah dua x tkejar² la. Ntah la, mmg sy yg slh ke xbg anak tdur buai, atau slh atok neneknye xnk bljr tdur tepuk? 😭😭#firstmom

3 Balas

mcm sy tkkn letak ank kt buai.. bg anak main smpai dia penat. kena tau timing tdo anak. ank sy start 6 bulan sy da tsu timing dia berjaga. 3 ke 4 jam berjaga bru dia tdo. smpai skrg 10 bulan pun 3 ke 4 jam jgk. tp bila ada atok neneka dia lebih suka main dri nk tdo. sy bwk dia msuk bilik trus dlm 4 jam dia berjaga biar main kt bilik letak dia kt tmpt dia biasa tdo. wlpun dia tk tdo lg dia kejap2 berdiri smpai jatuh smpai dia penat bg susu trus tdo. kalau atok nenek dia tkde je timing dia jaga 3 ke 4 jam kalau ada org kat umah 5 6 jam berjaga taw. kat luar pun sama sy tkkn tdok dia biar dia mengntuk sndiri. kdng2 dia trtdo bila suami sy dukung. kebiasaan ank sy berjaga 5 ke 6 jam kalau keluar bejalan.

ank 1st sy mmg tdur buai, mak mertua yg jga, agak paya juga lah bila nak bawa jln sbb bila dia nak tdur dia cari buaian pula.. nak tepuk2 pun dia nagis tak nak... tp ank kedua sy yg jaga, dari lahir smpi lah umur 2 bulan baru bg dia tdur buai, tp guna buai utk tdur siang shja, mlm mmg tak bg, bila umur dah 5 bulan sy stop kan dia buai, dan alhamdulillah ank okey, kalau dia nak tdur sy bagi susu je terus tdur, anak yg 1st pula umur 1 tahun 6 bulan baru berhnti buai, itu pun sy yg stop kan, mmg susa juga lah dia nak tdur mula2, tp lama2 dia dah biasa. bg pndpt sy mmg ada kebaikn bila ank buai,tp dlm masa yg sama ada keburukn juga.

mcm belah mertua xbg sy tidokan kt buai. sbb itulah, nnt ank dh besar xnk tido bawah lah, asyik nk dgn org saja lah. TAPI sy berjaya bukakkan mata dorg. sy ajar ank tidur buai DAN tidur bawah. sy working mummy, jd tujuan ajar tidur buai is mudahkan pengasuh dan diri sy waktu hujung minggu. DAN sy ajar juga tidur bawah tujuan dia supaya balik kg or bercuti kt mana2 dia xperlukan buai utk tidur. Alhamdulillah, sy berjaya. anak sy xkisah ada buai atau tidak. janji kita ada willing utk ajar ank dari awal. sabar kena ada, konsisten pun kena ada.

6mo ago

hi maaf baru terbaca komen tt. ank sy berbuai dari masa pantang sbb ank jenis cpt terjaga. tapo once ank dh lena, sy angkat bawa tidur di bawah. buat mcmtu smpai hbis pantang. then msuk 2 bln sy mula kerja, waktu siang ank tidur buai, mlm tidur bawah..tp biasa la bby mmg akn terjaga utk nyusu..balik kg/travel sy tak bawa buai, ank pun blh tidur mcm biasa. smpai umur 9mth sy kurangkan penggunaan buai, galakkan tidur bawah. Alhamdulillah ank ok..tp kdg2 tu sy bg la juga buai sesekali. now ank 1y5m, sy nk totally cerai buai sbb nk bg laluan utk adik dia, inshallah bln 2 nti.