Minum air gula

Assalamualaikum. Ada sapa2 tau x tips utk elak muntah smsa mnum air gula. Msuk mgu depan da 4kli repeat minum .. ?

36 Balas

Saya time nak minum tu saya akan tutup hidung n terus minum habiskan satu cawan tu..jgn minum sikit2 lagi seksa...pastu lepas minum tenangkan diri ..saya gi bilik menyusu duduk bersila pastu saya letak kepala atas sofa bilik nyusu ..tunggu sampai 2 jam.. Alhamdulillah ..boleh tahan ..tapi memang seksa sikit lah nak menunggu 2 jam tu...tahan jer..😅

Saya pon risau jugak nk minum air gula 19/4 nie.. Dh la alahan x hilang lagi.. Nk kena minum air gula lepas tu nk kena jumpa doc dlm masa 2 jam tu.. Harap2 x pening & muntah la nnti.. Perut nk kena puasa lama start dri kol 10mlm.. Dok risau sbb perut skrg x tahan lapar sama.. Susah hati ja bila terfikir pasal ni..

4y ago

Alhamdulillah dh settle minum air gula kelmarin.. Saya minum senafas ja.. Lepas tu bilas ngn air suam sikit.. X pening & x muntah.. Lega dah..

Abis minum air gula biasanya kena tunggu berjam kan tu, aku lupa sudah. Tapi memandangkan klinik bedekatan dgn rumah aku. Masa minum air gula sy rehat then tidur kejap sebab tak larat manis betul. Sy tau benda tu manis jadi tidur lebih baik nda boleh muntahkan. Kalau muntah minum lagi. Aik seram.

Walaikumsalam, alhamdulillah Hari Tue saya pun minum air gula,minum terus tak stop sebb takut nnt minum cikit² nak muntah,lpas minum Tue ada pening cikit Sama mual tapi sis rht dlu jgan bnyak gerak duduk kejap bgi hilang pening Sama mual lpas da minum Tue... alhamdulillah boleh sis

Time sy pun 3kli baru leps, sbb msa tu mmg rasa mual gila & batuk muntah blik..last2 sy buat, leps minum air gula sy teguk sikit air masak & makan coklat bar sikit..nk buat hilang rasa gula kat tekak..makn sikit je buat2 hilng rasa..alhmdullilah result cantik molek 😅

4y ago

Itu la..selamat result okay, kalau tak okay mesti salahkan coklat bar tu balik sebb bg result tak cantik 🤣

Sama la sis.. Paling x suke minum air gula tp sy cuba minum laju2 nonstop n x pndang org.. Lpastu kt tgn ada minyak angin.. Incase tmuntah.. Lpastu balik cpt2 tido.. Hahaha.. Sbaik umah dgn dgn klinik bole balik tido sbb nk tggu 2j tu lama kn

Org ckp minum sekaligus kn? Sy x...lain org lain caranye.....sy minum cikit2, alhamdulillah ok cume memg pening ckit la....syukur dpt bertahan smpai 2 jam...yakin kite bole sis....gud luck..

Tahan nafas mnum sekali abiskan terus...bau air gula tu kadang buat loya n juga air die likat2...so buat mcm tu...Alhamdulillah dh 2 kali mnum tak ada rase apa2 pun....cuba la

Minum tahan nafas sis, kalau berhenti nak ambil nafas tu jgn lama2, lepas habis minum, kalau rumah dekat boleh balik rumah terus rehat & tidur. Jgn banyak buat pergerakkan atau berjalan.

Try buh minyak angin kat hidung... Takde la bau air gula tu kuat sangat..pehtu minum sekali gus.. Dah habis minum,hidu minyak angin bagi hilang rasa air gula kat tekak.😂