Duduk rumah dengan mertua

Assalam...sapa pernah dduk dgn mertua? Sy dduk umah mertua, mcm2 jadi 😭😭 dia suka cari salah sy..suami sy plk bkn nak pujuk sy..dia bela lgi mak dia 😭😭 sy prnah bgtau nk sewa umah , dia ckp dia nk dduk dgn mak nye..xnk sewa umah...😭😭 Sy xtahan dh dduk mak mertua sy 😩😩

31 Balas

saya pun pernah ddk dgn mertua. lepas kawen memang suami ajak pindah. 2019 pindah ddk dgn mertua sbb mertua dah tak boleh urus diri sendiri. awal² niat tu ikhlas nak bantu suami jaga mak dia. nak cari pahala. bila dah ddk sama..Allah je tahu 😭. mulut dia Nauzubillah..dah sakit tapi mulut tak nak jaga jugak. saya tak akan lupe dia cakap saya "sial". dan saya tak akan lupe dia buat anak² saya jadi cemburu diantara adik beradik. dah lah jadi babu,1 hari kena masak 4 kali. pagi nak menu berat siap berlauk. tak da lauk tak selera katanya. tengah hari nak 2 ke 3 jenis menu. petang lagi nak menu berat jugak.. bila anak² dia call,dia burukkan kita. pernah tu suami nak ajak saya dan anak² pi bercuti,suami ajak mak dia,tapi mak dia tak mau. mertua asik lah perli² saya je.. belum lagi dia bilang pada jiran sebelah rumah dia. dia kata saya balik kampung rumah mak saya setiap sabtu,tdor kampung 1 malam. padahal masa tu dah dekat 1 tahun saya tak dapat balik jumpa mak saya. sebabnya tahu tak ape? sbb anak² dia yg lain tak guna. asik lah cakap sibuk je. anak dah besor² gajah oun asik cakap sibuk,mengalahkan saya yg anak kecil² ni,nak jaga mak dia yg mulut jahat lagi. 100% letak atas bahu saya. kalau anak dia yg lain bali pun cuma 1 jam je. sya nak rehat oun tk dapat. serupa lah diaorg tak payah balik. hidup stress dan penat yg melampau sampai buat saya keguguran . masa tu baru lah diaorg kelam kabut sibuk nak tanya keadaan saya. kalau tidak haram jadah tak pernah nak peduli penat fizikal dan mental org. mujir suami saya seorang yg memahami. selalu oesan surih saya bersabar. suami pun serba salah..macam tersepit kat tengah-tengah. setiap hari solat,dalam sujud terakhir saya sebut nama dia. saya serahkan semua untuk Allah aturkan. ditakdirkan Tuhan,mertua saya sekarang duduk dgn anak perempuan dia. baru lah anak² perempuan dia tahu macam mana jaga mak dia. baru dia tahu stress bagai. kalau tidak diaorg asik salahkan saya je sampai menuduh saya ambil barang kemas mil. cukup saya tak boleh terima. berdoa sis.. mintak Allah bantu. Mintak bersungguh-sungguh. Insyaallah, sampai masa Allah akan kabulkan jua..