Ganti puasa

Assalam..nak tnye saya dh 16 minggu..tpi belum ganti puasa yg lpas..tpi perut tak boleh kosong mesti loya..lambat makan je mesti berangin pastu nk muntah..risau juga nk puasa..sebelum ni pernah gugur bulan 8 thun lpas .jadi risau jgk nk puasa..ape pendapat ibu2 yer??

7 Balas

Assalamualaikum.saya baru habis ganti puasa..waktu pregnn anak 1st 29hari saya xdapat puasa.alhamdllh tahun lepas saya cuba puasa sikit2..and skrg tgh pregnan anak kedua .15minggu dah .nasib saya start puasa awal☺️jadi bila dah taw pregnan xla banyak nak hbskan puasa .cuma mmg terasa sikit perut masuk angin tu ..saya cuba rehat .dan bercakap dgn baby bertahan ibu nak hbskan puasa.alhmdllh.allh permudahkan urusan 🥰cuba ya sis..semoga berjaya..and selepas makan sahur..makan kurma 3biji dgn susu...Inshaa Allah..perut tahan☺️

kena test dulu sehari. pg2 sahur makan cukup (karbo/protein/sayur). then topup dgn susu & kurma. tgk sampai jam berapa boleh tahan. kalau ptg dah lembik nk tunggu berbuka tu boleh baring rehat. baby ok je takda masalah kalau kita dah makan cukup masa sahur. cuma perut puan la ok atau tak tu kena cuba dulu ya. sayang la kalau tak ganti nanti kena bayar fidyah & kena puasa juga ganti lagi.

kalau tkot nk gnti puasa, suami kne bayar fidyah sbb xgnti puasa thun ni then lps rye bole gnti utk yg thun lps. sya penah xpuasa 26 hari sbb perut da sarat sgt, xleh berlapo jd lps pantang sya gnti. bg yg xsempat gnti puasa tahun lps then dtg puasa thun ni, suami kne bayar fidyah+sis kne gnti bilangan puasa yg tinggal

cuba dulu.. jgn niat x ganti terus.. hutang dgn Allah wajib qada.. sahur mkn bnda yg knyg bnyk ckit.. mkn yg bekal tenaga doa pada Allah.. agar dipermudahkan urusan menggantikan puasa.. inshaAllah Allah mudahkan.. syglah kena byar fidyah dan puasa wajib ganti walaupun byar fidyah

lepas ni biasakan ganti awal2 ya sis👍 lepas ramadan terus puasa ganti, gabung dgn puasa 6. takyah risau nak ganti hujung2 dh.

cuba baca posting sy. sy pernah share. pasal berpuasa ni bg ibu hamil☺️✌️