Nak ganti puasa tapi takut

Saya nk ganti puasa, skrg masuk 22w dah. Tapi rasa risau nk puasa, sebab saya kalau lambat makan, mmg akan pusing kepala, rasa nak muntah, pening. Risau pulak nk puasa. Menyesal x ganti awal2 lepas raya tahun lepas. Rezeki baby datang awal tak diduga. Macam mana ye. Takpa ke kalau saya x puasa dan niat nak bayar fidyah je nanti sebab due date hujung bulan 2 which is pantang nanti sekali masuk bulan puasa tahun depan. Ada sapa2 tahu or pernah alami macam ni?

5 Balas

kalo xpuasa sb risau mjejaskan kandungan rasanya boleh dmaafkan, kita agama islam xpernah nak menyusahkn umatnya, kn ada dberikan ruksah a.k.a kelonggaran. sb ada yg cuba² puasa tp efek pd baby nauzubillah. . bole je nak byr fidyah ataw nt lps dah habis pantang setahun centu lain tahun bole ganti lebih xda mslh insyaallah. . sy biasakan ganti puasa skali dgn puasa enam, buat sekali jalan senang hehe

6mo ago

xpe xperlu nak stress², benda ada nak jd kan bukan kita sengaja xnak ganti puasa 🤭, lgpn ada kemudahan nak ganti insyaallah bole pilih je nak buat yg mana

Sis, pada pandangan saya kalau berkenaan hukum hakam agama, baik refer pada yg lebih arif dari bertanya di app/social media 😊 saya kongsi kan soalan & jawapan dari Mufti WP utk reference, selebihnya bole tgk video2 ceramah ahli agamawan utk huraian lebih lanjut. Semoga bermanfaat. https://muftiwp.gov.my/ms/artikel/irsyad-fatwa/irsyad-fatwa-umum/1969-31

saya macam sis lambat makan perut akan berbunyi. saya pun banyak hari lagi nak ganti rasanya saya bayar fidyah je kot.

baik terima kasih sis. ada juga saya cari dari utube dan web mufti. terima kasih 😊😊

try puasa dulu sehari. niat sungguh2, bangun sahur makan berat2. cuba dulu