keliru

assalammualikum mommy... sy keliru sebenarnya anak sy 1 tahun 14 hari.. semlam sy teman sepupu bawak anak dia pergi klinik , then dtg nurse2 pritikal dllm 7 org nak cek perkembangan anak sy... lepastu ketuanya jumpa sy cakp anak dh makan garam ? dah makan gula ? sy cakp belm... inshaAllah 2 tahun bru sy kasi macam tu...sbb kawasan klinik yang sy cek anak sy .. doktr dan nurse cakp kalau boleh 2 tahun.. tapi kat klinik sepupu sy semalam dia cakp anak sy x ada khasiat x kesian ke bagi makanan kosong.. sy keliru terdiam tak tahu nak dgr yg mana.. tapi ank sy berselera je makan apa sy masak... boleh ke masakan baby bawah 2 tahun letak garam ??

9 Balas

anak saya makan je gula n garam... bukan letak banyak... secubit je... garam bukit.... gula pon,bukan gula putih... brown sugar... rse pon tawar lagi... dalam garam ade khasiat... gula boleh jadi penambah tenaga... janagan risau... insyaAllah... ank saya 8... alhamdulillah semua sehat...

X payah ikut. Nurse tu pun blm habis study... Ikut ja apa saranan kkia... 😂😂 Lagi dari mn nurse tu tahu garam sumber utama dlm pemakanan? Bg anak makan yg tawar x manis nnt anak akan biasa n auto reject klu mknn manis masin segala. Penting dlm food letak sayuran .

Teruskan apa yg sis buat. Saya ada baca artikel yg baby tak boleh makan garam. Biarlah rasa makanan tu tawar, tapi tak boleh letak garam. Untuk pengganti garam, boleh steam kan batang saleri letak dalam makanan baby 🤗 https://my.theasianparent.com/garam-untuk-bayi

klu nak bg gula bg yg smulajadi la..mcm sumber dr buah2an cmtu..ajar dr kcik mkn mknn sehat..gula putih ke gula brown ke x elok sbnrnya utk kshtn..klu nak masin2 dr ikan bilis ke..

4y ago

Betul tu.. kalau ikut yg WHO pun x saran tinggi gula & garam. Sbb tu misi bgtau nestum pun x blh sbb tinggi gula.

Jgn dgr nurse praktikal..dgr nurse dan doktor yg betul..depa dtg praktikal sahaja

Tak boleh sis.2 taun br boleh 😉sbr k.. just ignore je apa.mereka prkatakan..

Pakai lah garam dan gula yg bgus, inshaallah. Banyakkan bgi anak makan buah

waalaikumussalam.. klu kt sini, 1thn dh blh mkn mknan mcm kita mkn

Tak boleh.. Buah pinggang baby blm kuat mcm kita

4y ago

Ada jua baca yg mknn tinggi gula & garam ni mrosakkan taste bud. Sbb budak2 dia punya taste bud 100 kali lebih sensitive dr org dewasa. Itu yg ckp x blh bg garam or gula. Tgu umur 2 thn. Mungkin yg pratikal tu blm tau lagi.