Baby dah di bagi makan garam

Hi. Sy nk mintak pendapat semua apa yg harus sy lakukan yer bila baby bawah setahun sudah di berikan makann yg ada gula dan garam. Baby sy skrg sudah 7 bulan dan di jaga oleh ibu mertua saya. Sy sudah masak makann yg tnp gula dan garam tetapi baby sy menolak dia hanya makan 2-3 suap shj. Lpstu dia reject. Jadi mil sy pun bg la makann yg ad garam dan gula. Kata nya buat rasa2 je. Sejak dr hr tu baby sy terus menolak mknn yg tnp garam dan gula. Kalau makann yg ad garam laju je dia makan. Sy dh cuba ubah selera baby dgn buat finger food, bubur sum sum, mee, pasta, behun. Tp ttp di tolaknya, sbb tiada rasa. Jadi sy jadi tidak tahu nk buat apa, sy jugak ad gunakan rasa masin semula jadi drpd bilis. Ttp sama. Di tolaknya jugak. Sy ad tegur mil jugk, tp dia kata anak2 dia dulu elok je dan kita sebagai ibu kena sentiasa doa yg baik2 utk anak kita. Sy tahu doa is doa tp usaha ttp kena ada. Pencengahan kena ada juga. Kt sini boleh bgtau tak ap2 tips utk buat anak ada selera utk makan mknn tnp gula dan garam. Buat pengetahuan, mil dh start intro garam wktu baby sy umur 6bulan + lagi. Ni buatkan lagi sy bertambah risau.

2 Balas

susah juga la, sbb da intro dari first dia makan lagi. so dia da terbiasa makan makanan yg ada rasa mcm tuh. tapi boleh awak cuba buat cfs ke, mirepoix ke or tambah apa2x rasa yg buat dia tertarik . kalau boleh bgtau husband suruh tegur, mmg la org dulu makan mcm tuh takpa, tapi ni kan zaman skrg n itu anak kita, dia kena ikut cara kita. lagipun takda garam gula ni utk kesihatan baby sama, bukan saja2x. dia kena faham tuh.

memang geramm kadang kan tapi tu la nk cakap camane lagi pon taktau la