Mengesan kehamilan

Assalammualaikum Saya dah hampir 5 bulan kahwin, Mcm mana nak kesan tanda-tanda kita hamil? Melalui pembacaan saya, ada org yang tidak sedar diri pragnant, tahu2 period lewat. Selepas cek upt, baruah ada tanda2 kehamilan datang. Adakah perlu cek upt walaupun tiada tanda kehamilan (mual2, letih dll)? Saya agak risau nak buat aktiviti lasak/ bersenam, takut terlompat2 sikit. Blh mommy share pengalaman. Terima kasih

22 Balas

Sya msa anak 1st lgi lar teruk langsung x prasan diri tu hamil smpai 19 mnggu bru bt cek... Positif plakkkk...tu pon ipar ajak p cek sbb dia tgok perut smcm jerrr... Perut pon time tu ingatkn buncit sja2 😂 period lewat 2 bulan tpi time tu x trfkir hamil sbb bru kawen kn... Rupanya bunting pelamin... 🤣Nasib x da apa2... Cuma ada gak tnda2 nak pitam... Emosi kurng stabil.. Tpi bila rehat bru rsa ok.. X trfkir nk cek masa tu...

Pengalaman sy pulak, sy rasa sebijik macam rasa nak period. Perut rasa mcm cramp camtu. So ingat period lah tapi tak pun. Bila dah seminggu lewat tu sy & husband dah syak pregnant tp mmg saje tanak cek upt sbb takut hampa huhu. Exactly 2 minggu lewat period baru sy cek upt. Masa cek tu mmg double line sgt2 terang. Perut rasa senak dan badan cepat letih

Rasa lain mcm pstu saje2 je nk test ms tu xberhrp sngt bb dh 2x test negtif pstu husbn lah ye yg beria ruh test mula2 mls ugk nk test pstu test2 tu alhamdulillah positif Hehehe try lah test lau ad rezeki ne tau kn xslh pon saje2 nk test p jgn terlalu berhrp jelah tkt kecewa truk t huhu

4y ago

Sis rasa lain mcm tu mcm mana ya sis? :) Alahmdulillah tahniah ya sis

sy bole agk sy prgnt suhu bdn meningkat rse pnas bhang, hubby ckp dmam ke? sy ckp xla😅 ad demam on off, rse loya, letih rse nk tdo je cuma mse tu belum delay period. lps 7dys delay period check upt double line terang. tu pon balik kja ptg terus test xde tgu pg pon.

Saya buat kerja cam biasa..sbb x tahu pregy kan..tp bila dah tau pregy..memang ambik langkah berjaga2..x semua ibu hamil akan ada alahan masa pregy..tanda2 hamil lebih kurang mcm kita nak period jgk,rasa x selesa kat perut,craving,letih,mood pun lain mcm..

Sy sebelum tahu pregnant sy letih, asyik nk baring dan tido ja. Pastu rasa malas nak buat apa2. Tapi selera mkn bertambah. Lepastu period lewat 20 hari. Cek positif. Lepas tahu2 positif terus alahan teruk hahaha

4y ago

Setahun kawin, skrg dah 20 weeks preggy. Sebelum tahu preggy tu tak rasa mcm ada baby pon, tp perut jd cekang dan buncit sikit. Sy kurus tu yg pelik tetiba perut buncit. Terus cek upt. Sebelum tahu preggy sy angkat bnda berat sbb sy cikgu jd nak hias kelas la apa la. Nasib baik tkde apa2. Klu awk rasa lain mcm baik cek upt terus

Saya bunting pelamin. Xtau pon kata ngandung. Rasa mcam nak period. Sbb akan rasa xselesa kat bahagian rahim. Sakit2 badan dan xlarat. Period lewat lebih semggu. Saja try test check. Tgk2 double line.

Sy ank 1 dgn 2 dlu xda tnda2 pn,dgn period memg xtetap tp suami yg mimpi sy mgndung 2 mlm turut2.esok nye dy sruh sy test,alhamdulillah..yg mgndung yg ke 3 ni,ada tanda penat sngat2..

Sy pon tak perasan pregnant. Sbb sempat period 2minggu lpas kawen. Lpas pd tu, sblm period dtg kali ke 2, try cek. Positive. 😂 Rasa xselesa kt perut. Xde mual. Breast sakit. Cpt mrh, moody. 😂

Ya perlu. Macam saya, mmg takde tanda2 kehamilan yg lain selain tak datang period. Sebulan lepas kahwin, terus tak period sedang kan period saya teratur. Alhamdulillah bila buat upt, mmg pregnant

4y ago

Allahu, rezeki sis dpt mengandung awal. Sis tlg doakan saya ya.