Pertanyaan

Apa tanda- tanda kehamilan yang ibu-ibu rasakan sblum cek upt (positif) ? Tqvm yang berpengalaman

Pertanyaan
90 Balas

Perut rasa tegang jer,mcm masuk angin..sebelum cek dan tau pregnt,tiap2 pagi sya mnum nescafe'o..bila dah sedar lewat period pdahal bru 3 hari jer lewat,terus beli upt(kebetulan ke pekan hari tu)..masa mandi petang,tak sabar2 nk cek tak sngka naik double line walaupun samar2..lepas tau pregnt,sya tak mnum nescafe dah sbab tau nescafe tu tak baik utk ibu mngandung...Alhamdulillah skrg 9 mnggu 5 hari..

saya nak pengsan masa nak punch card nk balik kerja. ofcemate sibu punchcard sya sibuk layan diri nk pengsan lepas tu nk muntah. terus ke toilet. dlm toilet mcm2 fikir. takut nye ofcemate x sdr saya ke toilet n tgglkn sy sorg dlm offce. nak taknak. pening2 pun blm habis tpksa jgak kluar. sampai je rumah trus cek 🤭punya lama dlm toilet. caya ke tak caya. pggil somi. trus bagtau. nangissss 😂

Before ni sy 2 kali check upt, tpi negetif.. sy malas berharap klu period lambat dtg.. lepastu sy terus ganti puasa sy selama 5 hari. masa sy puasa tu tiap pagi lapar dia lain macam. hari kelima pagi tu sy check. alhamdulillah postif. tpi before tu mmg tiap kali malam asik nak kencing je. skrng da 33 weeks alhamdulillah..

Tak tahan bau laksa and nak muntah sedangkan tu lah makanan paling favourite and then period lewat. Ikut kan tak nak check dulu sbb nak tnggu few weeks. Tgk muka husband kita paham la isi hati dia nak suruh kita check tp mulut dia kata ok la kalau nak tnggu. Last2 check terus waktu maghrib. Positif alhamdulillah.. now dah 30 minggu 😍

Sebelum tahu pregnant, saya rasa betul2 penat, penat sampai menangis kadang2 lepas balik kerja walaupun biasanya work load sama je. Lepas tu hidung berdarah setiap hari dalam bbrp minggu. Sakit breast dan nipple lepas tu rasa mcm tak cukup nafas. Masa cek upt positive and pegi clinic doc cakap dah 5 weeks❤️

Breast sakit, cepat penat kadang rasa sampai tercungap2, rasa mcm nk period tapi tak duk tunggu dalam 2mgu lbih mcm pelik pula tak datang2 lg. Then, bila masak, ada certain kita tak boleh rasa, jd xtau rasa apa... Last, cepat sangat nak nangis untk reason yg tah apa2 😅

breast sakit sangat sangat then perut cramp, sakit pinggang, badmood je. asyik nak makan je lepastu tak lama tu terus tak selera makan mual mual gi klinik takut keracunan makanan sekali check upt double line 7minggu🥰 sekarang dah nak masuk 11minggu, Alhamdulillah

4y ago

Alhamdulillah 😍😍

Keletihan yang tidak bole dijelaskan🤣🤣..seolah olah satu hari angkat berat maka kerja duduk kat ofis ja.. then few days before date period nak datang, tiba2 rasa mual, sebelum ni tdak pernah rasa begitu, check pnya check dapat dua line dalam hari tu juga..🥰

Mula2 demam. Breast sakit. Rasa nafas mcm pendek2. Penat. Perut rasa semacam. Lepas makan rasa loya. Deria bau mcm pelik2 sikit.. Ingat kan dah kena covid ka 😭 check upt naik double line. Sampai 3x check sebab x percaya. Pi scan, doc kata mmg ada..

4y ago

7w dah..

lmbt period, tp mmg period jnis x teratur, so x expect ap2.. tp ble asik muntah wk2 pg.. 2 yg mk mertua sroh test upt, alhamdulillah mmg positive, mula2 t'kjut gk.. sbb konon2 plan.. tbe2 rezeki, lekat plk.. alhamdulillah skrg da 31w 2d 🤗