Mengesan kehamilan

Assalammualaikum Saya dah hampir 5 bulan kahwin, Mcm mana nak kesan tanda-tanda kita hamil? Melalui pembacaan saya, ada org yang tidak sedar diri pragnant, tahu2 period lewat. Selepas cek upt, baruah ada tanda2 kehamilan datang. Adakah perlu cek upt walaupun tiada tanda kehamilan (mual2, letih dll)? Saya agak risau nak buat aktiviti lasak/ bersenam, takut terlompat2 sikit. Blh mommy share pengalaman. Terima kasih

22 Balas

Awk beli upt strip dkt shopee yg murah tu sepaket ada 100, check je selalu sbb mmg tgh merancang nak ada baby kan. Setiap kali late period check, hati pun tenang.

Depends dkt org.. Lain org lain symptoms dia.. Mcm anak first sy rasa sakit kepala kt tengkuk 2,3 hari mcm tu.. Anak no 2 period delay.. Anak no 3 pon period delay..

4y ago

Xade sbb sy xpernah ade morning sickness.. Kacuali yg first baby rasa pening.. Tp tu pon kejap

Nk senang detect bila period lambat dtg. Tu je. That why kita sebagai pompuan tempoh period tu kene alert. Bila lambat seminggu atau 2 minggu better cek

Lain org lain symptom . Sy kalau hamil mmg akan demam smpi tak boleh nak bangun . Kuat makan . Dan akan jadik letih dan malas .

Kalau awk rasa awk mmg merancang nak baby, kurangkan sikit aktiviti lasak n start kurangkan mkn mknn yg tajam2. Good luck.. 😆

4y ago

Teruma kasih sis atas perkongsiannya

Badan sy rasa panas dan cepat letih pada minggu ke 4, selepas lambat dtg haid 2 hari saya pun cek upt. Alhamdulilah pregnant.

4y ago

Alhmdulillah. Syukur, tahniah sis

Sya lwat datang bulan bbrpa hari . X ada tnda2 mngandung lagi . Lpas tu cek upt alhamdullah positif. Skrng da nak masuk 18w.

4y ago

Alhmdulillah!.tahniah sis.. Sis dah berapa lama kahwin? Sblm cek upt, mmg xada rasa apa2 ya sis? Dlm perut mmg x ada rasa apa2 ya sis?

Saya lewat dtg period 10hari,pstu dlm 2/3 hari prasan bila mlm tetiba bersin hidung gatal2 tapi xdemam

Saya bdn letih² mcm nak demam. Tp rs bdn xpns / check suhu sendiri pn normal.

Badan saya cepat sgt letih.. Masa tu dah lambat datang bulan dah 2minggu