kencing manis GDM

Assalammualaikum semua ibu2...sy nk tanya cam mne nk kawal kencing manis semasa megandung ini...sy ade GDM masa megandung dn kena buat BSP 1 hari 4kali kena cucuk amek darah...ibu2 ade tips tak blh kongsi...

2 Balas

Kencing manis semasa mengandung berlaku sebab hormon dan umur. apa bila umur meningkat, hormon tidak akan balancing lagi. sebb tu lah sifat pengambilan makanan seseorang tidak begitu teratur. kamu harus lihat bagaimana org muda muda zaman dulu bagaimana mereka makan. cara pemakanan kamu tu yg harus diubah. jangan memakan makanan bergula secara berlebihan, makan juga makanan bergaram secara seimbang dengan pemakanan bergula. nak turunkan kencing manis ni memang payah. tapi mengawal masih boleh kalau blum mencapai tahap berisiko. awal pagi minum air limau . pengambilan artic sea-saya cadangkan Forever living [roduk adalah yg terbaik.

Mnum air barli tnpa gula