Berbelah bahagi hati pilih kerjaya atau mahu jadi surirumah dan jaga anak sendiri?

Assalammualaikum, saya nak berkongsi perasaan dan mahukan pendapat ibu2 dan bakal ibu disini. Saya bekerja sebagai Guru Kafa. Sejak akhir semenjak dua menjak ni banyak rezeki interview job masuk seperti kerja kerajaan berbagai jawatan. Saya bakalan dapat salah satu darinya. Jadi, sy agak berbelah bahagi diantara nak accept kerjaya atau mendahulukan menjaga anak sy yang bakal lahir tak lama lagi ( due date 25/02/2023). Mungkin sewaktu sy hendak terima offer job letter baby saya baru berumur 2 bulan lebih. Suami sy pun binggung lagi2 bnyk kes pasal pengasuh yg tak bertanggungjawab dalam mengasuh baby2, apatah lagi seawal umur 2 bulan. Suami sy ada suggest supaya sy tak bekerja dan jaga anak sendiri serta akan transfer bulanan duit untuk saya berbelanja bulanan shopping atau untuk simpanan seumpama bayaran gaji untuk sy supaya saya ada juga duit even tak bekerja. Hati sy tetap confused sbb sy dah biasa ada income hasil dari titik peluh sy sendiri. Rasa terapi diri even kadang stress bekerja juga. Lagi2 peluang terbuka luas masa kedepan jika kerja kerajaan untuk buat loan dan lain2. mohon semua kongsikan pendapat apa yg sepatutnya sy pilih?

4 Balas

Kalau sy kt tempat awak sy akan pilih kerjaya dan sy juga akan pilih anak sy. Of course anak diutamakan, tp kerjaya juga perlu diutamakan lagi2 kita hidup di zaman yg memang semua harga barang2 mahal. Walaupun suami awak mula2 nie berckp semua benda die boleh tanggung dan die akan transfer bulanan untuk awak shopping, tp adakah awak boleh guarantee yg suami akan menuruti perfahaman nie? what if suami pula diberhentikan kerja in the middle of worse situation? what if suddenly suami awak berubah hati n semua apa yg die janji tu die x turuti? Kalau awak dpt kerja kerajaan, masa dpn awak n anak awak Sgt lah senang. bukan senang tau nk dpt kerajaan nie. Mmg betul concern suami skarang nie byk kes mengasuh baby x betul, but u have to believe ada je ramai pengasuh di luar sana yg baik2 dan jaga anak2 asuhan mereka dgn sempurna. Mcm sy ,3 tempat sy tukar sebelum betul2 puas hati dgn tempat asuhan anak sy nie. Yg ke 4 tempat asuhan nie alhamdulillah bertahan 4 bulan dah. Kalau awak rasa baby terlalu kecil untuk dihantar ke tempat asuhan, option lain hantar di rumah adik / kakak/ mak awak. Tp make sure byr la dorg betul2 every month. Atau option lain ambik helper/ nanny yg dtg rumah. Suruh la mak / mertua / ahli keluarga dtg rumah awak pantau skali. Atau letak di rumah mak mertua / rumah mak ke mcm tu lah. Insya Allah doa yg baik2 sbb kita pun niat baik nk pergi kerja nk bg kehidupan senang untuk family kita. Sy nasihatkan awak bincang elok2 dgn suami awak. Tulis Pro n cons kalau awak bekerja & tulis juga Pro n cons kalau awak x keje. Bandingkan dan tgk mana yg mendatangkan lebih kebaikan. *Seronok kalau ada income sendiri nie. kita boleh plan mcm2 untuk anak2 kita. Mcm sy, duit gaji sy, sy dah mula hantar anak ke swimming class , art class dan martial art class walaupun die baru saja 2 tahun. I am sure u also want the best for ur kid kan. Wish u all the best.

1y ago

Saya stay area kedah. Sini taman agak sunyi dan susah nak cari taska yg menerima baby seawal 2 bulan sbb diaorang utamakan baby2 yg setahun ke atas. Sy pernah tanya kalau2 kawan atau saudara mara terdekat ada kelapangan masa untuk jaga anak sy. Ibu saya sanggup. Tapi jauh pula dari rumah saya nak ulang alik. Sy tak berkira nak membayar pada saudara mara jika mereka sanggup. Nampaknya mungkin saya harus berkorban dan lihat dulu karenah anak sy yg bakal lahir nanti macam mana. Jenis yg mudah mesra atau yg susah mahu pada org lain atau macam mana. Terima kasih sis.

Buat solat istikharah sis. sy dulu cmtu. kerja untuk bantu suami. first anak sy masih lg bekerja. then anak second sy da berhenti kerja & suami pon suh duk umh jaga ank2 je sambil sy berniaga dr rumah je. zaman skrg ni macam² ujian kita. ekonomi pon tak menentu. yaqin & tawakal je dgn rezeki kita ada. in shaa Allah, Allah bantu mencukupkan

1y ago

Saya mula2 ada plan nak berniaga atau buat kelas mengaji online atau dirumah. Tapi kawasan tempat saya tinggal ni dah ada org buat kelas mengaji. Then, berniaga pula saya tak berapa minat. Sy cuba istikharah, in shaa Allah sis. Thank you.

Sy sebagai surirumah…yg terpaksa berhenti sbb jaga 3 anak..sy rs awk kerjalah. Anak baru nk masuk sorang kan? Kerja je puan. Hntar anak kat taska berdaftar. Ok je insyaAllah. 🥰

1y ago

Saya ada bertanya dan survey2 taska berdaftar. yg berdekatan rumah sy setakat ni tak ambil baby berusia 2 bulan. Mereka hnya ambik baby berusia setahun dan seawal 8 bulan keatas sahaja. Yg ada pun yg pengasuh persendirian. risau nak try lagi2 cari yg nak kenal pasti ad pngalaman jaga baby.