Luahan hati mommy

Assalam..hai mommy smua..saya taktau nak luah dekat mana..saya sunyi..pjj dengan suami..suami kerja offshore..kadang² takda line tuk berhubung..saya skarang mengandung anak kedua..sya betul2 sunyi..kuat demi anak2 ja sekarang ni..suami bkan jenis yg suka bertanya tntang anak2..dia lansung tak nmpak excited nak dapat anak kdua.. Dari anak slung dia mmg mcm tu..kdg2 sya rasa stu ksilapan sya mngndung lg..sebab smua benda sya kna fikir sndiri..masa anak slung kami tk pjj..pun sya buat sndiri..urus brang anak checkup dkt klinik..dia ikut bila sya ajak tuk p scan ja..tu pun dia tk pnah tanya apa2..nk bsembang dgn baby jauh skali..anak sulung sya btul2 kurang ksih syg seorang ayah..sedih sangat..skarang kalau vdeo call anak sya lansung tknak tgk/smbang dgn ayah dia..dia mmg dh tk peduli ngn suami..dia mnumpang ksih syg pakcik2 dia sja..sya slalu mrah bila dia mlebih manja smpai ad yg kta biar la dia bmanja..ayah dia jauh.. Org tktau apa yg sya lalui..sya bnyak mkan hati..terlalu banyak..sya pendam sorg2..betul suami sya baik..nafkah zahir cukup..tp dlm hati sya Allah sja yg tau...sya tk kisah kalau saya di abaikan..tp saya sedih dgn nasib anak2 sya..lg2 yg dlm kandungan ni..suami tk pnah lnsung tanya psal baby..saya ad hantar vdeo scan..lansung dia tk brtanya apa2..sakitnya rasa..cinta dh lama mati..sya msih brtahan skrang sbb sya surirumah..takda income..taun depan baru nak mula berniaga..inshaa Allah..tlg doakan saya..lepas tu saya akan atur langkah saya demi anak2 saya.. Buat apa ada bapak tapi mcm takdak kan..alang2 biar tak berbapak terus..senang..hati saya pun tk terseksa tengok anak2 dapat layanan mcmni...orang cakap suami tak pandai layan budak2..dah berkahwin..blajar la..smua benda bole blajar..takkan orang prempuan sja nk kena blajar buat itu ini... Apa orang lelaki ni..dah rasa cukup ke setakat hulur duit..then habis takat tu..tak perlu buat benda lain dah? Macam tu ke konsep perkahwinan? Maaf saya terlalu emosi..lama sya pendam smua ni..doakan saya dipermudahkan urusan bersalin..saya tktau dia akan blik ke tak masa saya bersalin nnti..doakan jgak sya kuat untuk tempuh hidup mcmni..Tq smua..

Luahan hati mommy
32 Balas

Bagi Saya, salah Satu penyelesaian dlm hbgn ialah komunikasi. Jangan pendam apa yang Kita Tak suka..sebab kdg2 lelaki Ni dia Tak faham Dan Tak sensitif mcm perempuan..bila terlalu lama pendam Ni yg boleh jadi isu tawar hati dlm perkahwinan. At least bila sis luahkan Kat dia, dia sedar Dan Mula fikir Mana kesilapan dia. Dia syg cuma mungkin bila kerja terlalu penat di laut, dia kurang titikberatkan Hal Ni..tapi jauh di hati, dia syg.

I can feel u sis.. btw sis, sis dah cuba bawa berbincang ke dengan suami?? Maksud sy luahkan apa yg sis rasa & tanya suami apa masalah dia sampai dia jd mcmtu.. kalau sis belum berbincang, cadangan sy sis bawa berbincang dulu yaaa.. bincang dari hati ke hati gituuu.. kdg hubungan kurang komunikasi / bincang tu yg jd mcmtu.. ermm ni cadangan sy lah ye sis.. semoga Allah sentiasa pelihara perkahwinan sis

Tabah ya sis, jgn ikot kan sgt perasan tgh preggy ni. kesian bby dlm kdgn tu ikot stress... bila baca sy sbg isteri pon terasa klu husband buat mcm tu, tp apa pon sy cdgkan sis bincang dgn husband sbb org laki ni kita kena direct habaq klu hint² depa buat xreti, klu rasa xjln dptkan nasihat dr org yg husband segan cth ayah or mak mentua sis... mgkn diorg dpt tegur dan bg nasihat pd husband...

betol sis. sy pakse n ajar husband sy. selalu brleter, dan slalu ingatkn dy, kita ni umur sekejap je, nnt dah tua, anak abaikn kita jgak, bru tau muka tu. slalu ingatkn dia , ntah esok lusa bi mati cmna... try dlu komunikasi sis, kalau x jln jgak, ajak p kaunseling kt pej. agama, lpas tu bru buat keputusan. kekadang, lelaki ni nk kene ajar tunjukkn, bru diorg tau.

Hi sis..sy fham prsaan tu..suami sy pn offshore.. Ape yg sy bole bgthu, ape yg sis rse xske dgn suami lbih baik trus trg ..jgn pendam ya.. Sy pn suami jnis xbyk tnye..n jrg mcj..tpi apa sy xske mmg sy akn ckp byk kli smpai dia respond..bila jauh kdg kita rse prlukn ksih syg suami.. Jgn trllu memendam tkut nti twr hti ..apa2 brbncg elok2 ya..smga diprmdahkn urusan sis

kesian pula ank2 sis.maybe suami sis jenis x suka budak2.mmg ada yg mcm ni.tp nfkh semua cukup kn.apa kata sis dgn suami bincang elok2.kasih syg seorg ayah tu pnting jg.dr kecik lah nk bonding dgn ank.dah tua nnt kalau ank x peduli jgn pula dia trhegeh2 mengata ank tu.tp masalah sis simple je sbnrnye.ramai lg teruk.masi bole fix sbnrnye kalau pndai caranye.

Sabar sis.. Sekarang ni yang penting jangan stress nanti effect bby dlm kandungan.. Apa kata sis berbincang dgn suami.. Kekadang org laki ni tak tau or xalert yang dia ada buat silap. Kalau saya, saya memang terus terang dgn husband. Apa yg saya suka, apa yang saya tak suka & apa yg saya expect dari dia utk family kami..

rasanya berterus terang apa yg tak puas hati, makan hati sis terhadap suami. sebab org laki ni kadang tak paham benda macam tu. Tanya dia kenapa perangai macam tu.atleast Lepas dengar Dari side suami Kita akan tau apa masalah/sebab suami buat mcm tu... semoga dipermudahkan urusan sis❤️

Moga dipermudahkan. Yes, pjj bukan mudah. Saya pernah alami. Tapi sis pernah ada pengalaman suami ada selalu (bukan pjj) tapi still sama keadaan ny. So memang sedih la mcm tu. Semua sis nak kena buat sorang kan. Moga sis bersabar Allahumma Aamiin

Sabar sis. fhm perasaan sis. bkn die x amik peduli. keje di laut xmcm kje di darat. kje nye lebih penat. kdg xda line. sis bincang baik2 ye. lg 1 sis bnykkn baca doa lembut kn hati suami. ms masak ns tu selalu doa.

4y ago

betul. dlm hati die syg..kalau x syg buat ape kawin. ckp elok2 in shaa Allah. jgn simpan nnt sndri mkn hati.