Durian Boleh Makan Ke?

Assalam. Skrg tgh musim durian. Ada yg kata durian tak boleh mkn time prgnant? Betul ke? Ada x yg makan?

28 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

sy mkn masa kdungan 21w. 4-5 ulas. oke shj. kemudian sy mkn lg 2 hari lepas tu 9 ulas, mlmnya baby gerak aktif sgt mgkin dia panas wlaupun dh minum air dri kulit durian tu, dh minum air msk byk. mnyesal minta maaf kt baby. doa byk2 supaya bby oke. esoknya mkn lg seulas. 😅.. dh hntu durian mmg xmenahan diri.. haha.. bg sy mknlah berpada2.. tgk ketahanan badan org juga.. kakak sy 3 biji terus dia bedal time pregnant. sy 9 ulas pun dh panas badan.. 😊

Baca lagi
3y ago

msa kdungan sy 21w bby jrg2 gerak kuat.. tpi mlm tu lepas mkn durian dia punya gerak tu mmg kerap,kuat smpai kita pun xselesa nk tido plus badan pun panas. mmg xleh tido. huhu.. sy kalau nk mkn lepas ni pun xnk lebih 5 ulas. kesian bby.. kalau ngidam sgt cuba la seulas dua sbb ngidam ni lagi xdpt rasa xbahagia je hidup. hahaha... byk minum air okay. 😊

Kena tgk atas ketahanan bdan kte heheh sye hntu durian...Hritu smpai sebiji durian mkn tme 3bulan bru..alhamdulilah kndungan ok jew..Mngdung anak pertma n kdua sye mkn bnyk jga shri tu..Ahamdulilah xade ape2 kt anak..Sht depa2...Huhuhu kena try and error kt bdan..Try mkn bbrapa ulas dlu...

Boleh je mkn. Kena beringat, lagi2 ada gdm mcm saya ni sis. Tp sekali dah mkn, tak nye beringat2, kalah org yg tak pregnant. Tapi nurse ada ckp kat saya, kalau dah masuk [email protected] bln, elakkan mkn durian, sebab tu boleh effect baby lepas lahir akan demam. Sebab panas.

VIP Member

Saya mmg suka durian, masa 1st trimester konon nak rasa 2 ulas je, last2 terlebih ulas makan 😅. Nasib alhamdulillah masa scan baby okay takde pape. Dah masuk 2nd trimester. Terus tak boleh bau durian langsung. Dari jauh dah bau menusuk busuk hidung 😭

Boleh je mkn.. Cuba beragak je.. Dua tiga ulas setakat nk basah anak tekak.. Lepas gian mkn. Tu dah memadai.. Nanti kesian pulak nny mengeras ke ap ke.. Yelah kan sebab durian tu panas..

sy mkn!!tp xde la mkn mcm org buang tebiat.hahahaha..siap time pilih durian tu abg jual durian tu bagi free 1 biji yg jenis baik sbb pregnant.ckp utk merasa 😊

Bole mkn sis kalo isi duyan, kalo kulit duyan xley. Hehhe.. Sy awal preggy aritu ade gak mkn duyan 2ulas..sbb tringin, pastu panas.. 😂😂

Boleh je mkn tapi jgn byk sgt sy bru lps mkn ni 2ulas je mkn mak saya pesan tkt bby panas dan megeras nnti..sy 8bln lebh skg

Makan jgak hri 4 ulas.. Haha lepas x mengidam la.. Minum air byk klau mkn durian.. Jgn takut.. Just ambik skit for rasa

3y ago

Ooo.. Hehe tu la.. Sy br 13mggu..mcm awal lg kn.. Tp boleh la kot rs seulas dua nnt.. 😊

VIP Member

sy tak suke durian . paling benci laa . tp pregnant ni mngidam . sy mkn seulas . hihi okey je lepas gian je gitu