Boleh makan durian ke?

Sy hantu durian..skrg tgh musim..asyik ternmpak je org jual..sy teringin nak mkn durian..sy bru 14w5d..ade bad effect ke klau mkn durian.. #firstbaby #seriusnanya

12 Balas

sy elakkn mkn durian sis sbb sy ada sejarah keguguran lps mkn durian pada February tahun ni & alhamdulilah tuhan ganti cpt skarang dah 11w2d. kalau nk mkn jngn banyak asal lepas ngidam jer tapi risiko nya tanggung sendiri sbb lain org lain kesan nya. sebelum ni sy x tahu mkn durian blh mnyebabkan keguguran bila dah kena batang hidung sendiri baru tahu dan rupanya bukan sy sahaja yg keguguran lps mkn durian ramai lg ibu² yg x tak tahu juga alami nasib yg sama.

2y ago

Sama dgn saya.. tak tahu durian boleh penyebab anak meninggal. Makan tak ingat dunia masa baby dah nak masuk 4 bulan.. Sbb baru ada selera makan setelah habis mabuk.

sy pun hantu durian. mula2 mkn durian tembaga esok nya baby kurang aktif. ni sy dpt mkn durian udang merah n kampung esoknya nonstop dia gerak. 😂😂😂😂 memilih agaknya tp ikut badan masing2 sbb org kata panas kn. boleh kot try dulu seulas dua.

Nak mkan boleh tapi berpada2 . Jgn melantak mcm org tk pregnant 😂 sy mkn jugakkk masa pregnant anak first yg skrg second pon 14w sy mkn ja. Tapi 3-4 ulass jaa seharii. Pastu selang 3-4 hari baru mkn pulak. Takut kita sendiri yg rasa panass

insyaallah blh,tp mkn berpada2...cukup sekadar lepaskan ngidam tue...sy prut 6bulan bru mkn,awal2 tue tringin juga tp sabar ja tahan ja tringin tue smpai lah cukup 6bulan bru mkn...tp xmkn byk pn sehari 2,3 ulas pn dh cukup...

Sikit je makan sis, jgn byk. saya pernah makan sebiji, masa 13week, anak meninggal.. Rasa bersalah sgt sbb teringat macamane baby dalam perut kepanasan dan 2 jam bergerak dan berpusing2 tanpa henti..

2y ago

Pengalaman saya ada pendarahan keluar. Dan scan jantung dah berhenti.

Boleh makan sekali-kala sahaja. Kalau terlalu banyak in once or banyak kali dlm seminggu tu x baik ya utk ibu especially sbb manis (can get Diabetes). Everything must be consume in moderation.

Sy mkn jgk durian. Tak tahan tgok durian tgh musim. Ikut bdan masing2 jgk. Sy byk2 tawakal lpas mkn. Risau jgk tp bila mkn lupa diri🤣 tp time pregnant ni mkn durian kawal jgk, dlm 8-10 ulas.

2y ago

Skrg dh 6 bulan. Tapi awal pregnant hritu pun sy ad makan jgk. Mkan sikit ja 3-4ulas

sy makan. tp hujung2 lidah je buat rasa .boleh sis. kalau takat nk hilangkan rasa teringin tu, makan sikit dah .. pada sy takat sbulan skali dua ke ok la tu. dah rasa 😆

Boleh je makan sis buat rasa rasa . Macam sy tak makan lansung . Tak berani amik risiko . Sb pernah dgr ada org pregnant tu makan durian beria sampai gugur time tu jugak 😭

sy tnye mak dlu boleh ke x.. mak bgi sy telan je la bnyak mne yg sy nak Alhamdulillah xde pape.. cume mak pesan lpas branak jgn makan durian buat rse skit² boleh la..