Betul ke x boleh mkn durian byk semasa hamil? Memandangkn skrg tgh musim durian dan sy hantu durian!

7 Balas

kne than nafsu sis ..lg2 awl trimester . janin kne sihat, sbb dia nk membesar .. durian tu panas klau mkn bnyk , tkut mngangu tumbesaran pd janin . klau usia kndungan da 7bln keatas , insyaallah tkde ap masalah ..kecuali klau ad kencing manis . mse sy awl pregnant sy cuit sikit je durian tu bg hilg teringin .

Mcm saya masa 1st trimester dulu, Saya ada makan durian. TAPI takda la makan bersungguh2. Saya beli pulut durian. Ada lah 2 ulas durian dlm tue. Doktor cakap boleh je kalau makan TAPI kena berpada2 sbb 1 ulas durian kampung = (17gm) kandungan gula. Tu belom kira durian special gred lg 😅

awl kehamilan jgn la amek durian..kalau nk buat rasa seulas dua blh la..sbb durian kn pnas...sy smpai skrg tk sntuh durian sbb bimbangkan kndungan walaupun da msuk 30week skrg

makan kena beringat ingat.. sy dlu mkn 3biji time preggy tp time tu dh 7 bulan and xde kencing manis...alhamdulillah xde pape.. tp sekali tu je mkn.. bukan berkali kali

Boleh je makan takde masalah cuma tinggi kadar gula 😂 Setakat makan lepas teringin tu okay dalam dua ulas gituuu

boleh makan tapi berpada. amik seulas dua pon cukup. jangan makan banyak, durian tinggi glucose 😬

betul