diri ini yg terlalu sensitifkah?

Assalam semua..saya selamat bersalin anak prtama dan hari ni dah 20 ari berpantang..brpantang di kmpg dan brjauhan dgn suami kerana suami bekerja..brpntang dijaga oleh mak dan adk bradik..cuma stiap malam mmg dri sndri yg brjaga malam bila ank brjaga dan mnangis..rsa xkuat..mgkin sbb suami jauh..sbb kna hadap sorg2..rsa mcm xkuat smngt pn ada .rsa hati tisu sngt..rsa nak menangis je..bila tgok muka anak rsa tnang ckit..ntah knp..mmg dalam pntang anak sulung akan mcmni ke? Saya trlalu snsitif ke? Ya Allah berilah daku kekuatan..?

13 Balas

Waalaikumussalam wbt . Saya masa berpantang anak sulung pon macam sis, berpantang dikampung di utara, dengan family sendiri. Tapi suami keja jauh di selatan. Balik masa saya bersalin jaa... Malam2 memang semua buat sendiri... Memang sensitif, kadang cakap dengan suami di tpon sambil nangis2... Masa berpantang anak no.2 pon sama, lagi pulak anak no.2 oku, lagi2 down... Dengan nak layan nak jaga anak sulung tanpa suami... Bagi saya yang paling penting ingat Allah... Tu jaa... Saya hari2 siang malam pasang orang ngaji al Quran... Zikir... Itu ja buat rasa tenang... Sis banyak2 sabar yaa... Allah bagi kita kaum ibu rasa semua ni sebab kita kuat... Kita kena kuat demi anak... Saya ni ada anak oku, lagi2 la sis... Tapi saya tau Allah takkan bagi semua ni kalau kita tak mampu nak hadapi... Hari2 sis mesej suami aktivit sis dan baby... Bagi pic baby kat suami... Kongsi semua dengan suami baru rasa tak jauh, tak sunyi... Saya doakan sis dan baby sihat yaa... Jangan sedih2... Allah ada...

Aah sis..cpt rs sensitif..sy last year brpantang alami bnda yg sm..berpantang d rumah mil..n ada husben..elok je dorg jg..tp tula.... cpt je rs sensitif..nk nangis .tp jgn ikutkn sgt tw..nti leh kena meroyan..mcm sy dlu mebi rs bersedih sbb brpantang tnpa bby kut... Sbb bby kena stay nicu lahir pramatang.. tu yg brtambah sensitif tu..sbb risau mikir anak..husben dh stat kje kne ulang alik hsptl dr pg smpai mlm ulang ank .. x berapa nk pantang mcm orglen rest dkt rumah.. kena gagahkn dri tgk ank wlaupn xbpe nk ok n sht sbb lum full rekaber dr czer. Ulang sana borak ngn ank bg smgt tuk dia survive.. alhamdulillah berkat sabar..anak dh umo setahun dh skrng..sht n makin lasak since dh pndai brjln....sm mcm bby yg lahir ckup bulan..hrp sis kuat mengharungi wktu berpantang ni .jg dri bebaik ea 😉✌

Maybe sbb lepas deliver badan mommy letih and xdpat rehat yg ckup bila baby pun mommy yg kena jaga stiap mse. Lepas deliver badan perlukan rest yg banyak, maybe sbb hormon + surrounding yg agak x membantu buat sis rse mcm tu. Banyakkan bersabar ye. Cuba minta bantuan mak atau adik beradik lain bila perlu. Mungkin diorang akan tlong. Maybe jugak diorang engat sis bole handle sorg that's why diorang buat tak thu je

Wslm, biasa la sis lepas bersalin emosi xstabil, tp alhamdulillah la kan dpt pantang dgn keluarga sndri walaupun suami jauh, sy pn mcm tu sis, berpantang dgn keluarga sndri lebih selesa, xnk la pantang kat umah mil, nasib suami faham.

Insha allah fasa ni akan berlalu sebab saya dlu pun 1st baby selalu sedih..maybe sebab kita penat.lg2 suami awk jauh dari awk..be strong sista..minta la mak atau adik temankn masa tdo..jgn sedih2 tau..baby kan ada tu..

hmm..saya pun sama ....walaupun beroantang suami ada.tapi bila dia pergi kerja..rasa kosong sangt2. .semoga Allah lindungi suamiku dimana dia berada..amin..

Sama macam saya... Pantang ini rasa cepat sensitif... Lelaki balik rumah lambat pun sedih merajuk... Anak mengamuk pun rasa stress semacam... 😅😅😅

4y ago

Huhu..kan..sblm ni prnah je jauh ngan suami..msa pntang ni emosi lain ckit

Semoga sis kuat.. kawal emosi sbb takut jd makin teruk.. doa bbnyk ya sis.. bnykk zikir.. InshaAllah Allah sentiasa dengan sis

Sis sabar banyak2 ye.mse berpantang ni mmg emosi kite tak stabil, sensitif.saya dlu pn lalui bnde yg sme mse mcm sis.

alamak sis buat sy takut jer.. nak dkt due date ni.. xnak sedih-sedih dah nak happy jer 😣

4y ago

Sis pn bejauhan ngn suami ke nnt?