Trauma dngan keguguran lepas

Assalam mamy smua. Saya dah 10w dah. 8w dah scan kk mmg nmpak dah janin and heartbeat masa tu. Esok kena repeat scan 10w pula untuk confirmkan EDD sbab period irregular. Tolong doakan smoga baby ni sihat kuat berkembang dngan baik ye. Saya hari2 risau biarpun takde tanda2 pun mcm spotting ke bleeding ke sakit perut ke. Tp tetap risau. Harap sngat scan esok baby berkembang dngan baik and heartbeat masi ade 😭

16 Balas

saya pun sama..rasa anxious je sentiasa...dua kali kes berulang...sekali, baby meninggal dalam perut pada 34w dan seterusnya masa 20w- heartbeat berhenti...skrg saya mngandung lagi..alhamdulillah, cepat je Allah gantikan dengan rezeki baru..awal2 mengandung, saya banyak scan di klinik swasta..cost dlm Rm50-60 untuk sekali scan. bila pihak klinik tau condition kita, diorang lebih prihatin. Saya scan 2w sekali sebab awal2 tu kita belum dpt rasa pergerakan baby..sekarang, saya dh jarang scan swasta sbb tiap kali appointment o&g (kena refer o&g hospital kerana history 2 kes tersebut) memang o&g akan buat scan..alhamdulillah sepanjang kehamilan kali ni, most doctor yg berurusan dengan kes saya ni sangat peramah dan banyak membantu.. selain usaha dengan jaga pemakanan, doa banyak2, positifkan minda...saya doakan jodoh puan dengan baby dalam lindungan Allah SWT..kita diduga dengan kehilangan kerana Allah SWT tahu kita mampu hadapi dengan tabah..

alhamdulillah tahniah awak , sy pun trauma dgn keguguran tapi saya ambik keputusan dgn berhenti kerja dan duduk rumah tp alhamdulillah sy boleh lagi masak ringan2 kalau tak larat atau sy risau dgn kandungan saya jadi saya x masak. alhamdulillah kandungan dah 6bulan lebih , semoga awak dan saya dipermudahkan urusan dan selamat sampai melahirkan. saya da gugur sebanyak 3 kali nauzubillah. Pasang ruqyah, saya amal zikir nama Allah ya Salam dan baca doa baby sebrlum masuk 4 bulan kandungan , dengar dkt youtube surah elak keguguran alhamdulillah in shaa Allah selamat semuanya

congratulations sis, the only one advise is bed rest cukup2 jgn buat keje apa2 suruh suami or org rumah buatkan if in case tada org suami keje ke apa do as slow as you can rest is very important kita tak tau condition rahim cam mn . bersama dgn suami pun careful make sure no bleeding or sakit bawah perut. jln slow no lasak2 . sy 15week 2 kali spotting rahim tak kuat first baby lg byk doa baca buku do research on how to eat healthy food yg mn kena avoid jgn bg diri tu stress always think positive avoid those yg negative. hope all goes well for u tc

Walaikumusalam, sy faham sangat perasaan mummy. Sy pun sebelum ni 2x pernah keguguran di week 5. Setiap kali bleeding /spotting rasa trauma. Mummy doakan yg baik baik saje, insyaallah semoga rezeki mummy kali ni dapat zuriat. Alhamdulillah sy baru je selamat bersalin 3 hari lepas. Fikir positive ya. Sy doakan semoga mummy dan baby sama sama kuat 💪🏻

doa ibu hamil mustajab awak. tambah2 dalam bulan puasa ni. awak doa yg baik2 minta yg baik2. inn shaa allah baby xde pape☺️. kalau mcm awak jenis cpt risau boleh je awak nk scan dkt luar tiap2 mggu utk lihat condition baby awak. sebab dkt kk xde scan monthly. paling byk dia scan 3x ja. scan tak memudaratkan baby dlm rahim kita.

Jaga emosi ya sis.. sy pun faham sbb pernah gugur 2x, byk tahun cuba nak dpt anak balik.. tmbh dgn mcm2 penyakit lps gugur tu.. sis kuat, kena kuat utk anak tu.. bila sis happy, baby pun happy.. InShaaAllah baik2 semua.. jgn lupa mkn folic acid smp 12w, jaga diri, jaga mkn mnum..

inshaAllah sis..semoga kali ni kndgn sis sihat n bby baik2 je..sy pun sama mcm sis..selalu trauma dgn keguguran lps..selalu fkr bby ni msh ada heartbeat ke..kdg2 husbnd mrh jgk..sbb asyk rsau..bla time scan..nmpk kelip2 jntung bby tu..rasa syukur sgt..

jangan risau sngat taww dear.. be positif je fikiran tu.. yakin yg baby awak kuat utk jmpa ibu dan bapa dia... saya doakan semoga kandungan awak kuat,sihat hingga 9 bulan dan slmat mlhirkannya nanti... aamiin ya mujiib

12mo ago

Ni la yg sy pon sllu doa.. tlg doakan sy juga ye selamat hamilkan anak dlm rahim hingga 9 bulan hingga slmt melahirkan dan ank pon slmt dilahirkan sempurna kejadian🥺🤲

saya pun dlu mcm awak . lepas gugur pregnant semula . ya Allah trauma . takut sgt . lepastu lg spoting 7w dan 10w lagi laa buat sy trauma tp alhamdulillah bby baik baik je . skrg dah 17w . banykkn rest okay .

in sha Allah semoga dipermudahkan urusan awak sampai bersalin nnti, semoga baby & ibu sentiasa sihat. banyakkan berdoa ye bulan puasa 10 malam terakhir ni 😊