What To Drink?

Assalam Hai. Sebelum hamil, sy on control gula.. Sy tak minum manis dan minuman bergula. So untuk ibu hamil, minuman apa yg sesuai diminum bg yg control gula mcm sy? Sekarang sy just minum teh o kosong tapi ada kwn cakap boleh rendahkan hb.. So any suggestion?

9 Balas

Ikut kan klu ibu mgandung yg gdm ni kena elakkan mkn makanan manis..makan tu boleh tapi berpada..sama juga minuman manis..boleh minum tapi kena kawal.contoh klu pagi2 biasa kita nak bfast mkn roti or biskut mesti nak kena ada air mnis ..ptg pun sama.klu langsung tak minum manis ntikan hypo plak..sya minum air milo kosong setiap pagi tuk bfast dgn roti or biskut..ptg pun sama tea o kosong atau milo tanpa gula..kira ok lah berat badan naik pun tak smp 500g sebulan..buat bsp pun ok..boleh minum ye sis tapi kena kawal

Minum jus epal hijau tanpa gula setiap pagi. Klau mcm saya lebih suka tambah batang celeri. Dan dua hari sekli blend sekali dgn ubi bit utk naikkan hb. Utk waktu lain, bykkan minum air masak. Tapi jgn smpai xde gula langsung dlm sehari. Nanti kena hypo plak.

Sya spnjang pregnt ni tak suka mkn or mnum manis2,klu buah2an yg manis sya mkn cuma tk selalu la..tu pun klu teringin sangat bru cari..sya mnum susu anmum utk kawal gula.

Kalau on control gula takde masalah kalau hanya utk minuman. teh/kopi kalau boleh avoid sbb boleh kurgkn hb. Minuman lebih galakkan lebih minum air kosong.

Teh o kosong x bagus sis. Sebab bercaffein. Minum susu la. Atau jus .

Kurangkan makanan yg berkarbo mcm nasi, roti, pasta, mee 😊

Jadikan buah sbagai snacks. Contohnya epal, oren sunkist,

Air kelapa pun ok juga tapi jangan letak gula la

4y ago

Ada org air kelapa ni tak sesuai sis. Badan masing2 lain sbb ada org blh berlaku keguguran

jus buah good for baby