kenapa nurse cakap mcm tu ? sedih

Assalam. Hai mommy's iiya nak share pengalaman iiya. Baru je iiya pi kt klinik desa K , nk buka buku merah. Sbb sblm ni iiya dh dpt tahu iiya mengandung lps check up kt klinik P. Doc. Klinik P sarankan untuk buat buku merah sbb kandungan pun dah 7 weeks s, dah boleh buat dah buku tu dia kata. So hari ni iiya ambik cuti keje sbb nk pi klinik dsa tu. Dah smpai sn iiya bagitau nurse la nak buka buku merah. Tp sblm ni iiya pernh cuci pada 21/8 sbb baby jantung tkde. Lps tu dpt periode prtama 23/9. Lps tu terus pregnant. Nurse tu terus cakap " asstagfirullah, awak ni knp tk rancang dulu 6 bulan (sambil geleng* kepala dg buat muka ) awak tau tak spatutnya awak tk boleh mengandung dulu? Merancang lah dulu" iiya pun rasa kecik hati sgt laa. Dah iiya pun tk sangka Allah akan bagi rezeki ganti secepat ni. Dia pulak buat ayat dg pasang muka mcm mempertanyakan takdir Allah dah buat. Sakit la hati ni. Dpn ramai org td dia cakap, conform la smua org dngar. Malu weh. ? dia cakap lagi "rahim awak tu tk sehat lg dah mengandung lagi " Terasa dia cakap tu pedihkan hati. Iiya pun cakap " habis tu dah sy pun tk boleh nak tolak rezeki ni sbb allah yg nak bagi cepat. Doc kt klinik P pun kata rahim sy dah sehat dan janin pun dah ada ". Lps tu dia kata tk paya buat buku merah , sbb awal lg . sy ckap " tp doc. Klinik P Dah sruh sy buat buku" nurse kata " baby awak ni kecik lg lah kut, tk nampak lagi lah bila scan " sy jawab, " tp minggu lepas sy pi klinik P dia scan dan baby dah nmpak " . dia kata "duh,malaslah nak tulis buku merah". Dalam hati, (Malasss dia kataaa???). Dia ttp suruh iiya balik mggu dpn. Iiya jawab yg first pregnant iiya dulu dtg masa msih 5 weeks lg. Skrg iiya ni kalau ikut kiraan doc. Kt klinik P mknanya dah 8 weeks dah. Sbb pi kt doc tu minggu lepas. Actually tk kisah pun nak mggu dpn ke ape. Tp attitude dia, dia layan pun mcm apeee yaallah sakitnya dia layan mcm tu. Org lain lpas cuci pun dorang tk merancang tp smpai 2 3 4 5 6th tk dpt lg mengandung. Iiya allah bagi rezeki cepat untuk gntikan baby yg dh tkde tu tp nurse tu pulak boleh pertanyakan takdir allah ni. Siap cakap rahim sy tk sihat lah, baby tk nmpak laa tnpa dia check dulu. Sbb hari tu ada nurse kt situ layan iiya baiiikk sangat nama nurse tu hasmah ke apa lupa. Dia call iiya masa iiya after cuci, dia kata kalau dpt tahu mengandung lg lps cuci ni trus je pi klinik sbb iiya baru je cuci tkut jadi apa* tp nurse yg ni pulak layan mcm nak taknak. Dia suruh iiya balik lg pada 5/12 . lps tu iiya kta ms tu sy tk boleh sbb takut tk dpt cuti keje. So dia suruh balik minggu dpn ni 28/12. Issh geram betul dg nurse satu ni.. Rasa mcm tknak pi klinik desa ni lagi. Nak pi klinik kandungan berbayar pun tkpe janji dia layan kita baik. Sakit hati weeh dg nurse ni. ?

66 Balas

Btul sis,,sy ada ank premature 36 weeks berat 1.5 kg...to be honest,,sy mmy yg sgt kecil saiz bdn & sgt susah naik berat bdn dr sblm mngdung smpai laa sy sdh mlahirkn bdn sy xprnh naik berat...sy hnya berat sbb prgnant shja,,bila sy da mlhirkn,berat sy balik asal🤭 Mgkn sy mmg slim mmy kali😅🤣🤣 wktu sy d kkia Tuaran,,berat ank sy sentiasa naik tp sikiiiitt shja.. Tp nurse2 sna mmg positif,,mlah drg faham dgn saiz sy ..jd tdk ble expect ibu kecil dpt anak dinosour kn😅🤭🤣🤣 lagi2 anak sy full BF lgsung xcmpur btol..jd sy btukar ke klinik desa d area papar sbb sy tggl d sna sdh..sakitnya hati sy bila dia komplen ank sy lmbat naik berat pdhal bila rjuk dktr mmg drg ckp ank sy normal ..mlah sy sdh bt ujian drah sbb dktr tkut anak sy autism..tp Alhmdulilah smua bgus...sy kena tiap bulan ke klnik desa utk btimbang sbb berat ank naik sikit2 shja..tp ank sy tidak pernah trun berat ....sntiasa naik berat wlaupun sdikit shja...dia umur 7 bln sy bg dia mgkuk besar dewasa sbb dia msih full BF & ank sy tdk mau bljar puting btol..yg buat sy geram nurse yg sptutnya handle kes sy , tp dia bg bku sy dgn nurse lain..last minit bru dia mau handle kes sy ,,slepas ank sy sdh kena rjuk mcm2 pakar dr fisiologi smpai pkar pmkanan..tiap bulan kena rjuk dktr lg..bila jmpa dktr..smua ckp okay..mmg dia lmbat sbb premature case jd d pndekkn crta sbb sy sdh sakit hti ..hbis shaja ank jarum vaksin terakhir yg 18 bln , sy bhntikn dia bklinik 😅😅 sbenarnya kta sbgai ibu bpa mmg mau trbaik utk anak2.. Mcm kes sis tuu ,,sy fham sgt ..lgpn dktr pn dah mengesahkn rahim sis sdh okay & boleh mngdung..mmg nurse tuu yg malas handle kes bmsalah2.. Dia mau yg kes bgus2 sja spya dia xbyk fkiran..apa pun smoga sis tabah dgn ujian ni & sentiasa positif...we all mothers support you😃

Nurse mmg mcm tu mulut mereka sis. Sy pun dapat pengalaman sama macam sis. Nurse mulut longkang pastu nak hebohkan kat semua orang kisah kita. Tapi situasi berbeza. Anak saya jaundice prolonged sampai 1bulan checkup masih 200+ tinggi bacaan. Tp saya dah jumpa doktor pakar kanak2 dan semua test dah dibuat... Doktor pakar kata nothing to worry just keep breastfeeding and paling lama, amek masa 3bulan utk hilang jaundice sepenuhnya. Tapi nurse yg kecoh2 Masa checkup siap panggil SEMUA orang dalam klinik desa tu tengok anak saya betapa teruknya kuning dia. Saya rasa down, malu, dan rsa nk meroyan pun ada. Dia ckp saya xsayang anak, dia cakap saya nak biarkan anak saya mati biarkan dia jaundice macam tu. Bila saya tanya apa rawatan dia? Dia xboleh jawab. Sy desak lagi apa rawatan dia... Dia kata susu badan sy xelok. Kene bagi susu formula. Sy terkejut sangat. Sy jawab, kan Allah ciptakan susu ibu susu terbaik utk anak kita. Dibuat sesuai utk keperluan anak kita. Tp nurse tu ttp cakap mmg la baikkk tp terbukti susu awk tu xelok utk anak. Kalau x, xkan jaundice dia xturun turun... Kecewa sangay saya masa tu. Mujur mak sy keep strong bg smgt agar saya x bagi susu formula pada anak saya. Utk kekal kuat breastfeed anak. Sy betul2 marah dengan nurse tu. Next check-up, 2bulan, saya bawak suami. Xde sapa berani tegur jaundice anak saya. Semua mesra2. Ooo bila bwk suami tahu pula nak buat baik huhuhu. Mungkin sbb suami saya pun da berumur.. mereka diam je la. Mcm sy ni agaknya bru 20s dorg boleh pijak2 la. Igt sy bodoh pianggg... Bdk mentah agaknya.

Asslamualaikum, terimakasih kpd mommy's smua dh support saya. Jujur lps kena sound dg nurse mulut jahat dpn org ramai tu iiya rasa sedih dan smpat nangis sbb hati rasa kecik. Malu. Walhal mnde ni bukan salah pun bukan something yg iiya salah/ memalukan diri. Iiya pregnant ada suami bukan tkde. Dah mmg patut iiya mengandung sbb iiya ada suami. Iiya tk merancang? Ye memang tak sbb 1. Iiya tak reti pasal rancang mrancang, dan dokter pun tkde ckp pasal merancang, dia cm kata lps cuci elakan brsama suami paling tk 2 minggu. So? 2. Mak iiya tak bagi iiya mrancang sbb takutkan nnti lgsusah dpt anak dia kata ikut je jalan allah, ada mmg ada tkde pun redho je. 3. Iiya redho dg kputusan Allah. Kalau tk merancang pun tp allah tk bagi rezeki time tu jugak tkde lah pregnant. Maybe ada luar sana tk merancang tp 2th ls cuci baru dpt. Tp knp sebulan je lps cuci, period dtg skali je terus pregnant. Bukan lain ialah sebab Allah memang bagi rezeki time ni jugak . Yg iiya sesalkan why nurse tu tk cuba cakap/layan elok* . Tak ckp tahniah ke support / kuatkan smangat iiya pun tkpe tp janji attitudre jgn mcm tu. Anyway, iiya tknak stres pikir psal nurse tu, biar allah dan mommy's smua yg tahu perasaan iiya. Iiya tahu iiya mengandung iiya nak jaga elok* baby ni smpai ia slamat dilahirkan 2020 nanti. Huhuu 😊 sape due date 2020 kita geng! Smoga allah permudahkan urusan kita smua. Amiin 😘😘😘

4y ago

Ade betulnya sis ape nurse ckap. Sbb sye dlu gugur pun nurse ckap dlm tempoh 6 bulan lebih baik utk pregnant balik klau ade cuci. Tpi sye takde cuci so sye plan smpai 3 bulan je pastu bru rancang nak pregnant balik. Nak planning bnyak cara sis. Mmg kene amik thu skit sebanyak nnt sng nak planning utk jarakkan anak kedua nnt hihi. Tpi pasal rezeki Allah tu mmg betul. Cuma pada sye maybe nurse tu sbenarnya concern cuma cara dia je yg tak betul. Maybe dia bnyak pengalaman psal situasi sis tpi layanan dia je mcm org takda adab. 😅 sabar ye sis jgn stress2. Semoga yg baik2 je utk sis. In shaa allah.

Betul nurse tu ckp. Sy pon sama pernah miscarriage. After berpantang, dtg period sekali, pastu pregnant lg. Bila pegi buka buku pink, nurse tegur sbb risau, dia cakap kenapa rapat sangat mengandung, sepatutnya bg rahim betul2 sihat (dalam 6 bulan) sbb bila mengandung rapat, rahim x sempat sihat, jadi risiko mengandung yg baru bakal keguguran lagi atau pun risiko bayi tidak sihat (cacat, nauzubillah). Tp disebabkan dh lekat, nurse ckp x pe jaga baik2. Kalau sis ckp dh rezeki , kalau kita betul2 merancang mesti x lekat kan. Sbb sy sendiri pon mmg nk baby cepat2 jadi x merancang, tu yg mudah lekat. Bak kata pepatah, x de usaha x de lah kan. Apa yg nurse tu tegur mmg betul, Pakar O&G pon suruh bg rahim betol2 rehat at least 3 bulan. Tp bab nurse tu kurang adab, mmg sy x setujulah. Tp mmg lumrah KK terlalu ramai org, sedangkan staff nurse x cukup tgn, kadang kena faham kalau mereka lambat, penat. Kalau nk servis terbaik mmg kena keluar duit banyak pegi private. Kalau x mampu mmg kene sabar je lah, smoga kesabaran tu dpt bantu memudahkan bersalin nanti, inshaAllah.

4y ago

setuju.

Lagi satu. Masa sy pregnant, sy dpt tau 5 weeks.. pegi scan, doktor private kata dtg balik bila 8 weeks. Sy fikir, sy xyah g private. Terus g KK, tapi kene reject. Katanya nak bukti pregnant scan dr private klinik dulu. Ok lah. Pastu dia kata xleh buat kat KK sbb kwsn saya ada klinik desa. Sy pun ok laa.. sy pergi klinik desa dengan scan baby tu utk bukak buku merah tapi kene reject jugak. Suruh dtg semula week 13. Lewatnyaaa week13 bru bukak buku. Bila saya dah 34 weeks, sy dengar nurse saya terima panggilan kehamilan gugur kemudian dia sembang2 dgn nurse lain membebel dan merungut. Tu la aku malas nak suruh bukak buku awal2. Bila gugur kita kene buat report kene menjawab ramai2. Jenuh leceh nayaa je. Dah tahu jatuh, xpegi klinik secepat mungkin... Esok hri baru nak g klinik... Dari situ saya bru tahu... Mereka lewatkan bukak buku pink sbb xnak bila jadi keguguran, tu, dorg yg kene dipertanggungjawabkan huhuhu. Lepas tangan betul mereka ni kannn dalam melaksanakan tugas mereka? Hmmmm

Alhamdulillah.. Tahniah sis😘 Kes sis sama macam sy.. Sy ggur dlm tahun ni juga..bln7.. Tapi tak cuci.. Turun darah lama.. Lepas darah dah stop.. Sy dtg bulan sekali dlm bulan 8.. bln9 sy tak dtg period.. Lewat 17hari..sy ingt sbb period masalah sbb pernah ggur.. Chek2.. Positif.. 1/10 sy buka buku.. Dh 6week da.. Benda yg sma juga.. Nurse tnya sejarah kite.. "awk tak rancang ke, baru lepas ggur?" sy ckp lah tak & tak tahu.. Tapi nurse tu takde lah biadap smpai mcm sis kena tu.. Dia tnye slow2.. Sbb org ramai kn.. Alhamdulillah.. Oky dia layan.. Cuma dia tnye soalan psl tak rancang tu je..takde pulak lah sampai nak suruh kite balik.. Malas je tu😅patutnya masa awl2 ni lah baik buat buku kn.. Lagi2 ada sejarah gugur.. Boleh check perut terus..sy dpt chek perut terus.. Alhamdulillah.. Lega sebab nampak doc tunjuk jantung bby😍

For now I just nak tanya la, you ada dengar tak nasihat doc/nurse sepanjang you hamil tu, tentang perancangan keluarga? Ambil berat sikit ya tentang hal tu. Nurse tu marah sebab jenis-jenis awak ni lah yang akan menyebabkan masalah kemudian hari. And diorang juga yang kena berfikir cemana nak selesaikan. Jadi dengarlah nasihat. Bila dia suruh rancang tu, untuk elak komplikasi. Untuk awak juga. Bukan dia tak bagi awak mengandung langsung pun. Anak tu memang rezeki tapi kalau dah memang ada aturannya, follow. Untuk kesejahteraan bersama. Awak sihat, baby sihat, nurse dan doctor pun dapat bekerja dengan tenang. Tolonglah jangan guna term anak itu rezeki semata-mata, kalau awak tak boleh nak berlaku adil dengan kemampuan diri awak untuk mengandungkan dia tanpa apa-apa kekurangan.

sabaq jela sis..mmg kdg2 mlot nurse ni cm hape lg..sy punya kes, sy ibu tunggal dlu..ank sy ank llaki xsah taraf..fmly taktau..tp husband tau background sy..bla buat buku pink, ikotkn aty xnk tulis detail ank 1st tu sbab lhir kat swasta n fmly sy xtau sy pnh mgandung..then buku pink 1st pon xdak kat sy..tp bla husband pjuk, sy ikotkn jugak..sy bgtau details ank 1st..stiap kli check, nurse akn ungkit psai ank 1st sy..siap p sembang n citer kat sesama depa depan2 saya n dpn ibu2 yg mai checkup skali..yg buat slh tu sy, knp kna bukak aib sy kt dpn smua org lak..sy xbuang pon ank sy..sy bg kat parent yg nk bby n alhamdulillah ank sy tu happy gn fmly angkt dia..yg geramnye knp la nurse2 prgai cm tu..ikot dan je bukak aib org..

4y ago

Sbnrnya ape2 info patient tk boleh cerita satu pun pd rakan setugas . Tu dah melanggar etika peribadi patient . Sis boleh buat aduan pd pegawai atasan diorg. Tahu la mereka dikenakan tindakan yg cmna

Sepatutnya cakap dalam konteks menasihati. Bukan macam tu caranya. Allah dah bagi kerja, banyak pulak nak cekadak siap nak marah atas rezeki yang Tuhan bagi. Kau sape nak tentukan rezeki orang. Suruh merancang bagai. Malas nak buat case baru, makan gaji buta. Tu kau nak kan. Sepatutnya happy bila orang datang nak buka buku. Maksudnya perkhidmatan kau tu masih dikehendaki. Buang kerja sahaje nurse tu. sepatutnya puan ambil nama staff nurse tu dan buat report. Tak kena buang, at least kena memo. Padan muka. Nak pening kepala masalah orang mengandung lagi ape hal? Kau buat kerja kau sudah. nasihat saje buat lepas tengkuk kau tu kalau berlaku apa-apa kat patient. Ni acah konon buat kerja, padahal saje nak tunjuk kuasa.

Sy dpt tau sy pregnant masa 10w.. Dlm 12w sy ada bleeding. Sy chck up kat private hospital. Sy bgtau nurse, sy nk terus buka buku. Nurse tu ckp tgu dlm 2 minggu. Kalo dah stop bleeding, dtg balik selepas sebulan. Kalo masih bleeding, appointment selepas 2 minggu. Sy tanya knp mcm tu, nurse tu ckp, nk pastikan janin ada heartbeat. Keadaan iiya pulak sbb ada history miscarriage. Sebenarnya nurse risau. Tapi kata2 nya x masuk di akal. Kurang ajar. Boleh bt report. Amik nama nurse, jawatan dan nama klinik dia bertugas. Sy ada pengalaman anak pertama dan ke 2 di klinik KK.. Beza anak 2 tahun. Pon nurse marah knp x merancang. Selepas kejadian mcm tu, sy decide nk check up dan bersalin kat private hospital.