kenapa nurse cakap mcm tu ? sedih

Assalam. Hai mommy's iiya nak share pengalaman iiya. Baru je iiya pi kt klinik desa K , nk buka buku merah. Sbb sblm ni iiya dh dpt tahu iiya mengandung lps check up kt klinik P. Doc. Klinik P sarankan untuk buat buku merah sbb kandungan pun dah 7 weeks s, dah boleh buat dah buku tu dia kata. So hari ni iiya ambik cuti keje sbb nk pi klinik dsa tu. Dah smpai sn iiya bagitau nurse la nak buka buku merah. Tp sblm ni iiya pernh cuci pada 21/8 sbb baby jantung tkde. Lps tu dpt periode prtama 23/9. Lps tu terus pregnant. Nurse tu terus cakap " asstagfirullah, awak ni knp tk rancang dulu 6 bulan (sambil geleng* kepala dg buat muka ) awak tau tak spatutnya awak tk boleh mengandung dulu? Merancang lah dulu" iiya pun rasa kecik hati sgt laa. Dah iiya pun tk sangka Allah akan bagi rezeki ganti secepat ni. Dia pulak buat ayat dg pasang muka mcm mempertanyakan takdir Allah dah buat. Sakit la hati ni. Dpn ramai org td dia cakap, conform la smua org dngar. Malu weh. ? dia cakap lagi "rahim awak tu tk sehat lg dah mengandung lagi " Terasa dia cakap tu pedihkan hati. Iiya pun cakap " habis tu dah sy pun tk boleh nak tolak rezeki ni sbb allah yg nak bagi cepat. Doc kt klinik P pun kata rahim sy dah sehat dan janin pun dah ada ". Lps tu dia kata tk paya buat buku merah , sbb awal lg . sy ckap " tp doc. Klinik P Dah sruh sy buat buku" nurse kata " baby awak ni kecik lg lah kut, tk nampak lagi lah bila scan " sy jawab, " tp minggu lepas sy pi klinik P dia scan dan baby dah nmpak " . dia kata "duh,malaslah nak tulis buku merah". Dalam hati, (Malasss dia kataaa???). Dia ttp suruh iiya balik mggu dpn. Iiya jawab yg first pregnant iiya dulu dtg masa msih 5 weeks lg. Skrg iiya ni kalau ikut kiraan doc. Kt klinik P mknanya dah 8 weeks dah. Sbb pi kt doc tu minggu lepas. Actually tk kisah pun nak mggu dpn ke ape. Tp attitude dia, dia layan pun mcm apeee yaallah sakitnya dia layan mcm tu. Org lain lpas cuci pun dorang tk merancang tp smpai 2 3 4 5 6th tk dpt lg mengandung. Iiya allah bagi rezeki cepat untuk gntikan baby yg dh tkde tu tp nurse tu pulak boleh pertanyakan takdir allah ni. Siap cakap rahim sy tk sihat lah, baby tk nmpak laa tnpa dia check dulu. Sbb hari tu ada nurse kt situ layan iiya baiiikk sangat nama nurse tu hasmah ke apa lupa. Dia call iiya masa iiya after cuci, dia kata kalau dpt tahu mengandung lg lps cuci ni trus je pi klinik sbb iiya baru je cuci tkut jadi apa* tp nurse yg ni pulak layan mcm nak taknak. Dia suruh iiya balik lg pada 5/12 . lps tu iiya kta ms tu sy tk boleh sbb takut tk dpt cuti keje. So dia suruh balik minggu dpn ni 28/12. Issh geram betul dg nurse satu ni.. Rasa mcm tknak pi klinik desa ni lagi. Nak pi klinik kandungan berbayar pun tkpe janji dia layan kita baik. Sakit hati weeh dg nurse ni. ?

66 Balas

Btul sis,,sy ada ank premature 36 weeks berat 1.5 kg...to be honest,,sy mmy yg sgt kecil saiz bdn & sgt susah naik berat bdn dr sblm mngdung smpai laa sy sdh mlahirkn bdn sy xprnh naik berat...sy hnya berat sbb prgnant shja,,bila sy da mlhirkn,berat sy balik asal🤭 Mgkn sy mmg slim mmy kali😅🤣🤣 wktu sy d kkia Tuaran,,berat ank sy sentiasa naik tp sikiiiitt shja.. Tp nurse2 sna mmg positif,,mlah drg faham dgn saiz sy ..jd tdk ble expect ibu kecil dpt anak dinosour kn😅🤭🤣🤣 lagi2 anak sy full BF lgsung xcmpur btol..jd sy btukar ke klinik desa d area papar sbb sy tggl d sna sdh..sakitnya hati sy bila dia komplen ank sy lmbat naik berat pdhal bila rjuk dktr mmg drg ckp ank sy normal ..mlah sy sdh bt ujian drah sbb dktr tkut anak sy autism..tp Alhmdulilah smua bgus...sy kena tiap bulan ke klnik desa utk btimbang sbb berat ank naik sikit2 shja..tp ank sy tidak pernah trun berat ....sntiasa naik berat wlaupun sdikit shja...dia umur 7 bln sy bg dia mgkuk besar dewasa sbb dia msih full BF & ank sy tdk mau bljar puting btol..yg buat sy geram nurse yg sptutnya handle kes sy , tp dia bg bku sy dgn nurse lain..last minit bru dia mau handle kes sy ,,slepas ank sy sdh kena rjuk mcm2 pakar dr fisiologi smpai pkar pmkanan..tiap bulan kena rjuk dktr lg..bila jmpa dktr..smua ckp okay..mmg dia lmbat sbb premature case jd d pndekkn crta sbb sy sdh sakit hti ..hbis shaja ank jarum vaksin terakhir yg 18 bln , sy bhntikn dia bklinik 😅😅 sbenarnya kta sbgai ibu bpa mmg mau trbaik utk anak2.. Mcm kes sis tuu ,,sy fham sgt ..lgpn dktr pn dah mengesahkn rahim sis sdh okay & boleh mngdung..mmg nurse tuu yg malas handle kes bmsalah2.. Dia mau yg kes bgus2 sja spya dia xbyk fkiran..apa pun smoga sis tabah dgn ujian ni & sentiasa positif...we all mothers support you😃