posisi tidur bayi

Apa posisi tidur baby yang terbaik? Terlentang, mengiring atau meniarap?

15 Balas

Kalau baby newborn, baik terlentang je sis. Tapi kalau dia dah mcm 4 bulan mcmtu, elok je kalau tukar posisi sekali sekala. Mcm mengiring, jgn kerap ke kiri sgt la. Sbb nak jantung juga. Meniarap pun taksalah, cuma JGN selalu. Saja biasakan baby rasa posisi2 lain2. 😉 Tapi meniarap tu sis kena perhati selalu, jgn tinggal sendiri & lama2. Nanti checkup baby, tanya doc lebih detail 😘

Depends on baby u mana dia selesa. Mcm baby saya dr awal mmg terlentang. Pernah jgak ajar dia mengiring tapi sekejap jet pastu back to asal terlentang. Baby saya paling x suka meniarap, lgpun tido mcm nie kena selalu perhati takut dia sesak nafas kan. Lgpun baby kecil lagi, kalau dah besar ckit takpa.

Yg sy dgr ceramah doc ari tu..posisi trbaik baby tido adalah trlentang..klu dia ngiring cuba pusing kan blk bg tido trlentang blk n baby awl2 x perlu gunakan bantal untuk tido..tulang dia x sama mcm kita dia masih baru lg..

Anak sy dr lahir tdur meniarap.. smpai skrg dh 2 taun lebih.. dia selese gitu.. kalau bg tlentang, dia nt xtidur.. tp ddr baby dia pandai ubah posisi muka dia dr kiri ke kanan ikut keselesaan dia

Akk dh 6 org ank masa br.lahir semua akk bg tido mengiring sedikit alas bantal belakang dia.kepala bg tinggi ckit...sbb bayi ni selalu muntah risau lepas dlm tido..

Mengiring, mudah nak tgk. Kalau termuntah pun elok mengalir terus ke bawah. Baby tak tersedak. Tp kalau terlentang, syok pula kita tgk dia tidur. 😅

klau bby sy suka tido mngiring, klau trlentng skjp je dia tido

Mgiring...kalo muntah xde tersedak

Megiring. Sbb tkot muntah ..

Ikut keselesaan baby