AIR GULA

apa pengalaman mommies2 masa minum air gula .. Bole share tak???

55 Balas

baru semalam minum air gula,kali ni utk pertama kali minum air gula,sy pulak bkn pgemar manis,nak x nk utk bby kite redha utk telan,nurse smpai ketawa tgk gelagat kite yg minum air ttp hidung hahaha,lps tu nk kne tgg 1 jam padahal tekak da kembang abes da,sattle je smua nurse ckp da boleh blek,kluar je bukak pintu terus muntah keluar semua air gula tadi,tapi ape pon pengalaman ni x smua org bole merasa,bersyukur n ni la satu2 nye pgalaman minum air gula yg org paling x suka bila checkup bby..apepon demi ank kite redha..

saya minum guna straw besar mcm straw tealive tu... sedut2 terus telan... kalau straw besar, dlm 2 kali sedut boleh abis dah... bg saya kurang sikit rasa nk terkeluar balik... xsilap saya deria rasa manis dekat lidah paling depan, jd bila sedut terus telan kat tekak, kurang sikit la kene lidah depan... lps minum terus g kumur bg manis dlm mulut hilang... tp sbnrnye rasa dia xde la seteruk yg dibayangkan... bagi saya lah... lain org, lain tekaknye 😂

Mindset kena betulkan. Awal2 saya pun takut sbb baca pgalaman org dan takut muntah kt situ. Mula2 saya rsa dlu, lepas tu saya minum pelan2, dah nk habis tu bru rsa mual sbb tlampau manis kan. Rsa mcm air kordial, xpekat mcm air gula biasa tu. Lps tu saya kumur mulut and mnum sikit air. And lps tu mmg akan rsa pening. Tips dr mak saya, lps mnum air gula, xnk pening, sentiasa tunduk tgk lantai 😂

Masa first time preggy kena minum air gula, masyaallah kena tahan 2jam, mcm nk muntah la tu gak.. Muka mcm tosai basi dah nk tunggu 2 jam berlalu.habis2 nurse amik darah ja terus lari p toilet muntah. 2nd time dah pandai skit, minum pastu lari balik umah tido, cukup 2 jam baru la p spital balik, x kuasa nk tunggu kat spital 2 jam haha😂

Sy first time minum mse kndungan 24w..berdebar jgk jntung ni kne minum air gule..lps je minum kluar dri blik mik drh trs npk org sume jd double hahaha..g tndas sbb nk kncing lps uh rse nk muntah..tahan jee..just kluarkn air liur je..lps uh jln seslow g mik air suam skit minum then g blik mnyusu sy tdo rse cm pengsan je sbb mamai haha😂

Sy mula2 takut jugak sbb ramai yg cakap manis sgt sampai nk kena tutup hidung, tahan nafas nak minum. Tapi bagi sy, ok je.. memang la manis.. tapi masih bole telan sbb sy minum suam. Kalau da sejuk, tak sure rasa macam mana.. tapi agak mencabar nak tahan muntah lepas minum tu. 2 jam kena tahan. Lepak bilik menyusu time tu.. tido sana..

Sy bru je minum td. Alhamdulillah KK Jln Kebun bg yg ada perisa oren. Tp gelas la besar sikit 😅 so far ok je nk telan. Tips dia g awal pg sis. Tgh2 suam tu sedap minum. X rasa loya sgt nk telan. Cumasblm minum, ke amik darah.n lepas tu kena tgu 2 jam. Sbb nurse nak amik darah pulak. Pishang menunggu dgn mengantuknya kita 😂

Tarik nafas.. Pastu minum sekaligus jgn berenti. Jgn pndg org lain... Jgn toleh pun. Sy hr tu sekejap je habis. Tgk org lain duk minum sikit2 mmg kesian... Msg2 muka duk tahan muntah. Setel je, terus sy cari kerusi & duduk... Tenangkan diri sbb ada jgak rasa nk muntah tu. Tahan... Sendawa slow2. Alhamdulillah.. Ok je semua.

Mindset kene betulkan dulu. Masa saya tgk air gula tuh dah berderau jantung. Sbb penuh segelas. Saya minum setenguk jek. Takde lah teruk sgt air gula ni. Dia biasa2 jek. Macam ais jagung kan bnyak gula. Gitu lah rasa manis dia. Cuma ais jagung ada rasa jagung. Air gula rasa gula je lah. Tak teruk sgt pun air gula ni.

Air gula dekat kk saya jernih je, warna macam air masak, tak de perisa atau warna lain. Bila minum, Allahu rabbi manis nya 😂🤭. Teringat pesanan ibu2 lain yg kte kne minum sekali teguk, jadi saya minum dan telan je terus. Klau minum sikit2, rasa nak muntah. Semoga dipermudahkan urusan minum air gula ye 🤗