Tanggungjawab

Apa pendapat tuan/puan jika suami bekerja manakala isteri pula tidak bekerja kerana belum dpt kerja tetapi suami menuduh isteri pemalas duduk rumah terkangkang/goyang kaki tak kerja sdgkn isteri lah yg menjadi pembantu rumah, tukang masak, pengasuh, tukang cuci dll. Isteri kerja & on call 24 jam 7 hari seminggu di rumah tanpa cuti & upah satu sen pun. Suami hanya tahu balik rumah duduk bilik asing kunci pintu main telefon smp jam 6-7am, bangun pergi kerja lmbt dikatanya jaga anak pd kwn2, keluar lepak & main badminton. Dia kata tanggungjawabnya hanya mencari duit shj. Kan salah tu. Tengok isteri pun tak nak. Lpstu dikatanya kita mcm budak kecik. Ramai ke lelaki/suami yg mcmni?

17 Balas

situasi sye plk,suami menyindir sye duk rumah x penat mcm dia bekerja sdgkn sblm sye mengandung,sye yg bekerja,beli keperluan rumah,byr bil api air sewa rumah semua...mse tu dia tak bekerja..lauk nk makan pun sye beli pakai duit gaji sye..dia nk keluar lepak dgn member,nk main snooker pun pinjam duit sye mse tu..tp bila sye dh mengandung, sye diberhentikan kerja kerana alahan yg sgt teruk,warded hospital,bos suh berhenti,sye terpaksa akur dan suami pula bermulut manis ckp takpe nnti dia tanggung..sudahnye dr bulan 3 sampai bulan 7 dia x bekerja..nk makan,balik rumah mak mertua,balik rumah mak sye..segannye hanya Allah yg tahu..tambah2 mengandung ni teringin macam2 pun pendamkan jela mmg x dpt..bulan 8 ni bru suami dpt keje ni pun gaji 7hb 9 bru ad duit...balik keje je mrungut penat...lepastu bila sye pun mengadu penat dia tnye, "awk buat apa je kt rumah? masak pun tak..rumah nak kata kemas pun,nampak berselerak jgk.." sakitnye hati dia ckp mcm tu.. kita tgh ngandungkan ank dia kot.. kalau aq x ngandung kan ank kau,aq bole keje la.. smpi mcm tu skli sye punya geram...mcm dia sorang paling penat.. nk masak apa kalau kt dapur telur pun xde?? pertikaikan duit dia nk mkn kt tmpt keje xde..habis sye yg terperap kat rumah ni,nk makan apa? nk jilat lantai, kunyah dinding, sedut habuk tingkap?? mcmtu?? mse awal mengandung sye muntah2..tak larat nk makan,asal makan muntah..sudahnye masuk hospital lepastu dia marah sye ckp sye x makan,x sayang anak...padahal kt rumah x de makanan,dia buat butaa je xde mknn..dia bole la tahan xde duit,pinjam member time lepak mkn kt kedai time lepak,balik perut kenyang..sye kebulur kt rumah..bila ngadu lapar dia kata x de duit nk belikan makanan..suh sye sabar..tahan lapar..kejam sungguh..baby kt dlm pun lapar dia x fikir ke?? haih...bila sye pos video sedih2 kt status wasap,dia marah sye kte sye aib kan dia dgn video2 mcm tu seolah2 sye x bahagia.. sye balik rumah mak sye utk makan,mak sye tnye kau x masak ke kt rumah? laki kau mkn apa? bila sye jwb tak,mak sye plk bebel kt sye..cm ne nk mkn mak,kt rumah cuma ad beras je..bawang2 x de..ikan ayam apatah lagi..peti ais pun kosong mak... mmg ad spesis laki mcm ni sis.. dia rse dia suami,dia besar kepala..dia culas tanggungjawab..dia lupa,mmg xde istilah suami derhaka pada isteri,tp dia dh derhaka pada Allah..kita sabar je sis..doa banyak2...biar Allah yg balas...

2y ago

situasi awak sme ngn sy , mase mengandung 3bulan sy diberhentikan kerja sebab majikan taknak tanggung risiko ade pekerja yg pregnant , so sy duduk rumah smpai skgg , suami baru2 niy jugak dapat kerja sebelum niy kerja cume hantar makanan gaji tak seberapa , sewa rumah dan sebagainye sy yang bayar , bile sy tak kerja niy baru suami rase mcm mne sy rase dulu dan dia merungut cakap perempuan lain bole jer pregnant kerja kau tu malas sgt nak duduk rumah goyang kaki , dy pertikaikan dy penat jadi ketua keluarga sedangkan sebelum pregnant sy yg byk keluar duit bayar itu ini beli makan semua , dy nak beli rokok pun minta sy , baru2 niy sy minta beli lauk sebab dlm peti ais dah kosong , dy cakap beli lauk pun masak yg sme jugak tak sedap laa ape laa , kalau nak makan sedap selalu pegi rumah mak mertua makan , smpai mak mertua tnye tak masak ke kat rumah 😌 anak jantan kau tu kedekut serba serbi geram rse mcm nak cerita jer tpy sy tahu mak mertua jenis yg menangkan anak so pendam laa smpai mati

Ini hal rumahtangga tak berani nak komen, tp seorg isteri perlu tunaikan tanggungjwbnye di rumah adalah pahala. Dan tidak dipaksa utk mencari nafkah kerana itu tanggungjwb si suami bg satu keluarga. Jika isteri ingin bekerja dan suami izinkannye, maka duit pencariannye adalah saving bgnye dan bukan utk rumah. Jika isteri ingin belanja rumah maka itu adalah hadiah utk menolong suami kurangkan beban. Isteri perlu berbelanja dgn jimat apabila suami beri nafkah dlm kemampuannye dgn redha dan tidak menyusahkan suami dgn apa yg tdk mampu olehnye. Perlu si suami menjadi matang akan tanggungjawabnye dan lbh lg jika dia menolong isteri di rumah dalam beban kerja rumah maka itu adalah pahala bg kaum lelaki kerana Nabi muhammad saw tlh menjadi contoh sempurna pada setiap isterinye (11 para isteri) dgn adil dan bijaksana dan penyabar serta menolong isterinye bersama) Mmg isteri perlu menghormati suami dan suami jg perlu menyayangi isterinye dan turut bersama membimbing anak melihat cara yg terbaik kedua ibubapanye kendalikan rumah tangga dgn bahagia.

saya jadi masa anak first je. saya diabetic patient. sebelum nak kena transfer ke klinik diabetic dri kkia, memang ada kena datang ke kk. masa saya pergi kk, saya xbawak anak. dri pkul 6 pagi smpai pkul 11 pagi ckup buat laki saya insaf kata saya pemalas 😂 sekarang dah pindah area shah alam, kk sini lagi ramai org dan memang ambil masa yg lama menapak dekat kk. kalini saya mengandung anak second, hal rumah saya buat sorang. saya pulak jenis boleh bertolak ansur. kalini nasib baik xde ayat2 kata saya pemalas(kadang terkeluar jugak, tapi saya sembur balik 😂. diaorang ni bukan boleh bagi muka). baru dia tahu penatnya jaga anak, jaga rumah, masak untuk keluarga dll. cuci rumah even mendobi, tolong membeli barang rumah pon saya kadang sebab malas nak ganggu dia kerja. Dia memang dah boleh bertolak ansur. maka, jangan lah bagi muka dekat suami. suruh dia jaga juga anak. kadang tu, kalau xlarat nak kemas rumah..suruh dia tolong sikit. baru dia tahu, kita kat rumah bukan mengangkang je 🥲

Dalam rumah tangga memang ada ujian. Cuba ingatkan suami. Anak tu pun perlu belaian dan perhatian bapa dia. Dia mungkin tak pernah rasa lagi mommy bagi dia jaga anak sendiri. Baru dia tahu lelah nya menjaga anak dan duduk di rumah tu bagaimana. Sejujurnya saya juga tidak bekerja tetapi kadang suri rumah ni bukan pilihan dia untuk duduk di rumah pun. Cuma mungkin belum ada rezeki jika nak bekerja pada masa yang sama rasa tak sampai hati nak tinggalkan anak tu ada. Sekarang semua kos pun meningkat. bab suami tu kalau komunikasi tak jalan, banyakkan berdoa ya mommy. Moga Tuhan jentikkan rasa belas pada suami terhadap mommy. Saya tak gemar bila cakap bekerja penat. Sebenarnya duduk rumah buat kerja rumah pun penat

sy pernah dpt suami mcm ni. jenis main game je hidup dia. kerja satu pun x buat. kita ni mcm balaci pulak dia buat. last cerai!! siap sy tekad lpas ni aku taknak cri yg baya aku dh nk buat laki. aku nk cri yg tua belas² tahun pada aku, ada keje stabil dan kalau boleh nk duda sbb fikiran dia mesti matang. alhamdulillah Allah makbulkan. dpt laki beza 17 tahun. rajin kerja dan buat kerja rumah. layan kita mcm putri. tunaikan apa yg kita nak. yg paling penting takde nk kata kita ni pemalas walaupun dia yg jadikan kita suri rumah.

Ramai lelaki mcm ni sis, tapi tak boleh la mcm tu, tak mature dan tak bertanggungjawab, tak sesuai utk berkawin dan ade keluarga dgn perangai bgini. Ade juga lelaki yg sgt rajin, penyayang dan support isteri, die mampu jaga keluarganya sendiri. Sis kena decide yg terbaik utk sis, jgn bagi org begini pijak kepala

bilik asing kunci pintu main hp..huhu baik puan bersedia dr segi fizikal mental,stnby kukuh kn kewangan..bila stabil angkt kaki la.Bnyk lg lelaki d luar sana mnghargai permpuan. Ex sya pun mcm tu semua tdk kena, lbih kpd buat hal sndiri.Fikirkn la diri sendiri klu pasangan tidak menghargai...

Ujian untuk puan.. hadapilah dengan penuh kesabaran. Selagi masih berjodoh, buatlah semua demi sebuah balasan yg besar dari Allah swt. Lelaki boleh berubah ke arah kebaikan.. cuma lambat atau cepat & puan boleh sabar atau tidak saja. Sy doakan akan ada perubahan yg baik utk puan & suami.

Pregnant ni buat kerja apa2 pun da mengah, nafas pendek, cepat penat. Lagi2 nak bersihkan the whole house. Duit tu perempuan pun boleh cari lah. Setakat duit je apa lah sangat. Selalunya laki camni ada perempuan lain. Trust me. Sila siasat laki anda.

pasang ceramah ustaz pasal tugas suami tugas isteri kuat2 biar begema 1 rumah. pasang 7hari 7mlm ataupon selagi dia tak paham. geram pulak haih. tak salah pon kalau sis xkerja. xberdosa pon. bukan tanggungjawab isteri mencari nafkah.