ISTERI LEBIHKAN IBU DARI SUAMI

Apa hukum kalau isteri utamakan ibu dari suami? Suami isteri duduk sebumbung dengan ibu tunggal takde suami atau anak lain . ibu masih bekerja & berupaya. suami isteri nak pindah atas sebab kerja dan kewangan . Isteri berkata pada ibunya akan selalu menjenguk dan akan memberi nafkah pada ibu. Pindah jarak rumah ibu dengan rumah baru 45minit . Ibu kata pada isteri(anaknya) jangan tinggalkan ibu dan menyalahkan si suami atas segala hal , ibu marah dengan suami seolah segala punca dari suami . Isteri ajak ibu pindah ikut sekali tapi ibu taknak . Ibu nak si isteri ikut duduk dengan si ibu. Sebab hal tu hubungan suami isteri jadi bermasalah & masalah berpanjangan bila si ibu libatkan adik beradiknya serta saudara mara . Apa hukum ke tentang ni ? dan apa pendapat suami isteri kat luar sana? apa yang si isteri perlu buat ? #pleasehelp

2 Balas

Bila ibubapa dh kahwinkn anak mereka..tanggungjawab anak mereka terletak di bahu suami..isteri kena ikut ckp suami selagi perkara itu tidak bertentangan dgn islam..dlm hal ni,ibu tidak sepatutnya bersikap mcmtu..mungkinlah ibu sunyi anak yg dia syg xde disisinya..carilh pasangan untuk ibu,tulah penyelesaiannya..

apabila telah berkahwin.. bagi suami nafkah wajib diutamakan anak isteri dahulu.. tapi dlm segi taat & hormat wajib ibu dahulu.. isteri pula.. wajib taat & hormat segala perintah suami dahulu.. ibu ayah tetap hormat spt biasa akan tetapi wajib seorang isteri mentaati suaminya dahulu! itu hukum islam..

12mo ago

ya betul... insyaallah bincang baik² bagi penerangan baik² pada ibu.. insyaallah ibu paham tu..kita dah kawin kot mana pon suami no 1..lain kalau suami yg tak berapa betul ..jangan lah ikut..