Induce Awal

Anyone ada pengalaman induce awal? Mcm case sy, lst week doc Hospital Serdang bg surat utk warded esk 25/7 utk induce, katanye baby kecik 2.6kg (37w) tkot kalau tggu sampai due nnt baby x membesar..sy x de pape mslh, air ketuban ok, x de darah tinggi, x de kencing manis..bila scan jumpa doc pakar hospital swasta utk mntak pendapat perlu tak induce awal, katanye still okey baby okey semuanye okey je..doc suruh makan manis2 nk bg baby besar..x perlu nk induce sebab kepala baby blum msuk laluan, percentage utk czer sangat tinggi kalau 3x msuk ubt still x brsalin...so sy & husband decide utk tggu sampai due bersalin & sakit sendiri..btw ni baby 1st..anyone ada pengalaman mcm ni? Boleh share x? Tq☺️

2 Balas

Saya punya baby pun 2.6kg..tapi lahir 39w 5 days..wktu baby usia 37w mmg brat 2.6kg jgak tak pula kna induce awl. Cuma wktu lahir tu mmg sy kna induce sbb air ktuban dah pecah contraction x kuat slama 12jam..so kna induce sbb baby dah start berak dlm perut..

Tp 37 weeks tu mcm normal je sis.. Brt bby.. Nti bila bersalin bby berat LG bertambh sikit.. Yela.. Better xyh gi induce OK. Doc pakar puj dh ckp semu OK kn..