Batuk Berkahak

Salam semua, ank sya btuk berkahak sdgkn ospital da bgi ubat... Msih tak hilg kahaknya.. Da, mcm2, sya cube, hilgkan kahak ank sya.. Tpi msih ada.. Sejak mkn ubt jnis syrup yg ospital bgi... Njis ank sya warna hijau lumut.. Ank sya bru 3 month... Risau la sya kahaknya msih ade.. Ade ppe pndpt tak?

162 Balas

Anak sy lepas pantang selsema jangkit dr kakak2nya yg demam & selsema. baik selsema jadi berbunyi nafas mcm berkahak. checkup dkt kk kata baby nafas brbunyi tak pasal2 terus kena swab😔.. sakit oiii tgk baby kena jolok kot hidung. baby sy menjerit plg kuat yg sy prnh dgr.lepastu terus nanges meraung sampai trtdo. tdo pun teresak2 lagi. sedih tgk.. dpt result swab alhamdulillah negatif. pttnya takpyh swab kot. baby sy bukan ada symptom lain mcm deman ke batuk sesak nafas bagai. kontak rapat pun takda.boleh je nafas mcm biasa cuma certain time brbunyi. nyesal betul sy rasa bwk gi kk tya cmtu. sikit2 nak swab..hmmm.. da tu sy bwk klinik swasta khas ibu anak utk ikhtiar sedut kahak, check dgn speacialist situ dia pakai stetoskop tu je dgr bunyi dkt paru2 clear takda kahak dia kata. jd takda la nk sedut kahak.. dia ckp baby 8w hingga 3-4m biasanya nafas mudah brbunyi kuat sbb saluran trachea dia masih kecil. dkt situ pun tpt dia hisap susu kn. jdi biasanya nafas kuat brbunyi bila kaw tu mcm lembap. time menyusu, time cuaca sejuk etc.. akan hilang sndiri bunyi tu makin baby mmbesar,saluran tu pun mmbesar. jdi tak perlu risau pasal nafas brbunyi kalo bukan kahak masa baby seusia tu.alhamdulillah..now baby sy da 3bulan. kurg da bunyi tu..sekali sekala je.

2mo ago

Betul tu puan, anak sy masuk Nicu hari ke 11 baru keluar sejak bby lahir dan masa tu sy masih dalam wad. So bby di hantar kepada sy masa tu. Nafas bby pun Ada bunyi mcm yg puan cakap tu. Oleh kerana sy pun masih di hospital masa tu dan ramai doc boleh pantau Jika perlu dan bby pun baru keluar dari Nicu sy anggap yg doc pun tahu tahap kesihatan anak masa tu xada masalah. Sy jaga bby spt biasa dan bunyi nafas seperti berkahak tu hilang sendiri.Alhamdulilah sampai sekarang nafas bby mmg ok.

lgisatu pesanan ringkas bgi sesiapa yg smoker or husband smoker , anda jugak salah satu punca anak2 kecil ni batuk berkahak ya. satu , walaupun jauh awak smoke, asap rokok anda ada juga melekat pada bju anda or mulut nafas anda. even perokok pun lepas merokok dia batuk2 kan. inikan terhidu c kecik kita. so sebagai suggestion, nak smoke boleh tapi lepas smoke nk tgk anak pls la cuci tangan or even better mandi then tukar la terus baju tu . kesian kat anak kecil kita. kita tak sedar benda2 mcm ni can happened to our kids

anak sulung sye mmg jenis bekahak dri kecik,lg2 kalau menyusu kn smpai la sye jmpe ade 1 akk ni,die tegur ank batuk ke,bla bla bla sye pn cite,hsptl sudah,kinik byr da mcm2 da pegi,kk pn da,last2 die ckp,tiap mlm sblm tido,ptg bwg besar sebiji letak kn berdekatan tmpt tdo ank,mng kuat bau bwg tp cuba la,try buat 3 hri beturut2 slagi blm hlg kahak nye ok.. sbb sye selesema pn sye akn bt cm tu, alhamdulillah mujarab..

5mo ago

Thank you for the tips! Nak cuba. Anak saya 3m belum hilang kahaknya.

Anak saya masa baru lahir dah kena selsema. Xde batuk. Hampir sebulan x hilang. Dah macam2 minyak dan cream sy beli dan usahakan tetap x hilang. Masa chekup sebulan di KK doc terus refer emergency sbb nafas baby laju. 7 hari warded sbb dah ada jangkitan kuman di paru2. Di ward on antibiotic, neb dan sedut kahak 3 x sehari dan dipakaikan oksigen. Masa tu pantang pun belum habis. Sedih tgok keadaan anak masa tu. 7 hari warded bila dah discard pun anak masih xhilang selsema dan kahak. Doc suruh pakai streamer di rumah. Lepas tu sy bawak pulak ank ke klinik padiatrik Adek. Doc pakar bgtau stop pakai streamer pada baby sbb boleh menyebabkan selsema makin teruk. 4 hari berturut2 buat rawatan di klinik tu alhamdulillah baru lah anak sy sihat hilang selsema dan kahaknya. Sy kongsikan sedikit pengalaman sy ni utk ibu2 di luar sana. Bila kahak banyak di paru2 nafas jadi laju dan ada tanda lekuk di dada segeralah bawa anak buat rawatan.

anak ke lima sy masa umur belum usia sebulan kena selesema punca nya sebab terlebih menyusu. so susu keluar kat hidung so lama2 jadi selesema+ batuk berkahak..dengan tu sy rawat dengan mengunakn spry sterima baby dan guna penyedut hos tuk keluarkn higus2 dia..tuk batuk kahak dia setiap lepas menyusu selang berapa minit sy akan tepuk2 blkg tepi kiri kanan tuk lacarkn kahak dia Alhamdulillah tampa ubat2 tan anak sy sembuh dengan cepat sis boleh je buat search kat u tube cara tepuk2 tu InshaAllah mmg sangat berkesan 2 kali anak tak sihat sy buat cara cmtu je betul2 berkesan..lagi 1 bila kita nampak tanda2 anak tak sihat cepat2 je buat macam tu lagi bagus cegah dari melarat lagi teruk lagi lambat nak sembuh.. Alhamdulillah setakat ni anak bila xsihat je sy rawat dengan 2 kaedah ni je dah xperlu mengharap ubat lagi..dan persekitaran kebersihan pon penting semoga ank sis cpt sembuh ye.

Hi mommies. Saja la nak kongsi, anak saya batuk berkahak masa umur dia sebulan lebih. Dah macam2 kita buat. Nab, guna sterimar, steam muka baby dengan air bawang. Kahak memang lah keluar, tapi masih tak elok-elok selepas lebih seminggu. My MIL cuba bagi air zam-zam, kemudian anak saya terus muntah dan bersin keluar semua kahak. Dalam masa 2 hari dah clear dah kahak dia. Takda lagi batuk batuk dan sebagainya. Saya tahu doktor tak syorkan bagi air lain selain susu ibu dan susu formula. Saya juga berpandangan begitu. Tapi selepas anak elok diberi air zam-zam, saya terkejut dan bersyukur. Cuma mommies bagi berpada-pada, ya. Jangan suap banyak sangat pula.

sy umur bby 1 bulan lebih sblum ni ... bby kahak terok... pgi hospital swsta .. dorng sedut.. byar mahal.. tpii kahak tetap ade.. sampai 1 masa.. bby tak boleh tidur.. batok2 .. pgi hspital kerajaan . disahkan bby kurang oksigen. di sebabkan kahak.. baik hati2 dgn bby berkahak dan batok .. sebb boleh melibatkan nyawa .. dan jangkitan dekat peparu

4mo ago

sama lah . baru minggu lepas discharged baby jadi biru... kurang oxygen. tinggal

lepas mandi terbalik kan baby kat tangan Dan tepuk belakang dia slow dia akan keluar kan jeluak dengan lendir... kalau baby selsama selalu sedut hingus dia biar cepat kering... kalau ada lendir kat hidung baby tak selesa.. sya pakai tasnem gf-rub untuk cair kan hingus baby.. anda beli lah ubat yg sesuai dengan baby untuk cair kan lendir kat hidung Dan kahak kat tekak dia 🤗seminggu anak saya dah sehat dari demam Dan selsama, batuk kahak umur baby 2 bulan

1y ago

dekat shopee ada jenama tasneem

Anak saya 2bulan batuk berkahak. Pergi klinik swasta 4kali sedut kahak and nep. Sampai sewa nep bawak balik rumah. Die guna nep seminggu tapi makin teruk. Saya pergi hspital 2kali. Hspital hsa dgn hsi tapi dieorg tk bg apa apa langsung. Die boleh cakap “biasala budak batuk mcm org dewasa batuk nanti baik la”. Saya balik dari hspital macam tu jela.Kali ke3 pergi lagi sekali hsa baru dieorg amik kes. Ank saya dah kene jangkitan kuman dekat paru paru. Paru paru sebelah teruk sikit,sebelah lagi tak teruk sangat. Berkampung la 4hari 4malam dekat hspital tu. Sekarang dah ok and tukar susu sekali.

5mo ago

Skg guna susu apa?

Salam puan. Baby umur 2 tahun kebawah tiada ubat batuk dan selsema untuk mereka. Sekiranya batuk berkahak, puan boleh lakukan chest percussion di bahagian belakang baby, bertujuan untuk melonggarkan kahak di paru2. since baby x pandai keluarkan kahak, kahak akan keluar melalui najis. Untuk batuk pula, puan kena perhatikan baby puan tiada tanda2 respiratory distress, seperti lekuk di dada / perut (in between bhgn perut dan dada). Sekiranya ada, boleh terus bw ke klinik/ kecemasan. It’s possible oxygen dalam badan drop Jauhkan baby drp tempat berasap / org merokok dsbg nya ☺️