Assalamualaikum..ank sy dh 2 thn 6 bln tp speech delay. Panggil ibu Pon blm.Risaunye🥺Ade petua tak?

Ank speech delay.

11 Balas

Puan hantar anak pd pengasuh/taska tak? Puan perlu inform pada nurse di kk ketika checkup nanti akan direfer kpd doctor. Doctor akan nilai perlu atau tidak refer kpd pakar. Mcm kes anak sy, sy inform pd nurse pd checkup 2y6m tak silap, then doc refer jumpa pakar di hospital. Cumanya appointment dia lama sgt berbulan2 menunggu sbb kawasan sy ni klang valley mmg high population kan. Ada kawan sy anak dia refer di melaka sekejap je seminggu terus dpt appointment. Anak sy follow up dlm 2 kali, anak dah start bercakap sbb duration appointment terlampau lambat. Alhamdulillah slow2 cakap byk dah skrg walaupun tak panjang ayatnya. Cumanya nanti nk hantar school maybe dgn berkawan lagi byk pergaulan & boleh socialize sikit. Sbb anak sy duduk rumah je anak sulung takde kawan, sy pula suri rumah. Sy dgn suami mmg cakap byk dgn anak tp dia tak ikut 😂 Org kata budak2 ni dia gaul dgn budak2 jugak..

anak sy dlu pun cmtu jgk.. tp sy xbwk jumpa pakar sbb pengalaman kwn2 rmai yg ckp xmembantu.. sy selalu follow or cri solution lain.. salah 1 bg si ayah selalu berinteraksi dgn anak.. lbihkn masa si ayah bersama anak.. berbual, mandi tdo semua buat bersama si ayah.. ahamdulillah anak sy skg 3thn 8bln petah bercakap.. kita plk jenuh nk melayan.. ohh lupa, anak sy lelaki..

2mo ago

Better pergi refer pakar sis. Kita x tau anak kita ada masalah lain ke apa, andai kata kalau ada masalah lain senang kita nk counter masalah anak, terutama sekali bila anak nk sekolah nk sebagainya.

nasihat dari pakar..kena banyak bawa anak bercakap dan bercerita walaupun kadang anak tak bagi respon..ajar 1 ayat cthnya malam,pagi,tidur,makan...lagi bagus kalau anak bergaul dgn ramai kanak yang da petah bercakap...anak sya dulu pun speech delay skrg dah lancar brcakap dan membebel...lagi cpt lancar bila anak brgaul dgn cousin2 kat kg🤭

Kerap Membaca bersama anak. Kerap Berbual dgn anak dgn bahasa yg lengkap dlm apa jua aktiviti; mandi, buang air besar / kecil, pakaikan baju, susukan anak, makan bersama, bermain, nak tidurkan anak , di dlm kereta, jalan2, riadah, anak follow kita jemur baju, memasak, shopping dll. Elakkan / kurangkan screen time.

Anak sy dulu pon speech delay. Tapi sy hari2 bercakap dgn dia. Kadang sambil tgok kartun ke apa ajar dia sebut. Alhamdulillah masuk je 3 tahun stgah petah bercakap. Sekarang dah 5 tahun mulut kalah org dewasa bila bercakap. Yg penting mommy jgn giveup ok dgn anak 😘

perkataan lain blh x.misi kk bulanan tau x pasal ni..biasa misi akan rujuk pakar sbb dah lewat..ank usia camtu dah blh bina ayat dlm 3 or 4 patah perkataan.Maaf tnya masa umo setaun or sblm tu misi ada x tye ank dah blh sebut mcm ibu ke mama..ayah or papa

cerita dongeng dengan ekspresi muka , ton suara, tangan bersungguh sungguh. anak saya takde masalah. saya surirumah memang selalu bercakap , membebel dan bercerita. sekarang dia pulak yang buat cerita dongeng untuk saya dengar.

anak kita sama,tapi anak you ada refer fisio,ot,speech therapy tak?anak I masih on classes but still xada words Jgk,but I lightly heard dia ckp NO,Key but mama still nope, da massage,talk setiap masa,but never loose hope.

memang langsung taknk bercakap ke?kalau huruf,nombor atau haiwan dia kenal tak or bunyi haiwan dia reti buat?

checkup kt kk, nurse ade ckp pape x? ade refer Dr?