Mak sendiri vs Ibu mertua

Anak sye 10 bulan dan dijaga oleh mak sye, bile bekerja. Tiada masalah shingga kini. Perwatakan mak saya adalah lembut, tak kasar, percakapan juga lembut tidak memekik. Berbeza dgn ibu mertua sye, gaya percakapan agak kuat. Anak saya setiap kali pergi ke rumah ibu mertua sye selalu menangis. Itupun kami kerap ziarah hmpir stiap mnggu, sebab nk biasakan juga dgn ibu mertua sye..tapi sama sahaja, tetap nanges. Apa yang mmbuat saya kecewa ialah, setiap kali anak sye menangis, ibarat selalu memerli saya dan mak sye. "Dh biase dgn orng yg die nak je, Biasalah, berdua je dgn nenek sne, nenek bkan bsing, ckp pun nk lmbut jee..". Bukan itu je, sejak ank sye lahir, menangis pun, slalu diperli sye dn mak yg jaga tk btol. Sye hormat dgn ibu mertua sye dn tk pernah skali pun berniat anak tk suke pde die. Walaupun sye slalu berkecil hati dgn tindakan die mse sye pregnant. Ibu mertua sye pn tk nak mnjaga cucu ye lar faham dgn kudrat orng tua mngkin tk kuat dh nk mnjaga. Tapi bgi sye tak perlu nk memerli, mak sye pun snggup mnjaga anak sye walaupun kudrat nye sudah tua brbanding ibu mertua sye. sye pun dh ambil keputusan untuk beri kpada akk ipar tuk mngasuh anak sye thun dpan, kasihan pde mak mngkin dh penat. #hanyaluahan

7 Balas

klu sye, sye akn elakkn org/perkara yg bley wat sye terasa.. normal je baby mcm tu sbb dye da tbiasa ngn mak sis.. mne2 baby pun akn react bende yg sme tmasuk la anak sye.. kdg layanan dyorg yg kurg tp dyorg akan ckp kte yg x slalu blek punca anak mcm tu.. just abaikn je.. buat bnde yg bley wat sis n baby hepi..

kadang2 sis kna amalkan moto hidup "pergi mampus lah" hahaha so lantaklahh dia nk ckap apa, perli apa, yg sis tahu hidup dalam circle yg rasa bahagia dan selesa, tak yah nak serabut kepala memikiornyaa yeop

mak mertua yg annoying. itu mmg tipikal "mak mertua" mmg annoying. jauhkan la anak tu dpt mak mertua harey camni. tu kalau cite kat laki awk kompem laki awk deny kan hehe. biaslaa

Org cakap budak tahu siapa hati dia baik siapa hati tak baik haha soo faham2 sendiri jelah 😂 budak pon x suka org cakap menjerit2

kalau saya,asyik perli2 saya perli balik..mak mertua ke tidak,kalau salah tetap salah..

X pelik lah manusia ni ada yg suka ada yg x suka. Dpt yg suka budak tu satu rezeki

Dari awal patutnya jangan consider mak & mak mentua sbg pengasuh