Mencari kekuatan Diri

Hi, sye first mom, anak baru 3 bulan. mcm mane sye nak cari kekuatan diri? bekerja dn mnjaga anak? Suami bekerja jauh, dn akan balik seminggu sekali, itu pn kdang2 balik pagi, mlm bkerja..sye memang penat sngt. kdang anak meragam, menangis, jadi sye bnyak habiskan mase dgn anak. dan kerja2 lain akan trtangguh. Seharian kerja, penat di office, kdang kerja di luar office, balik uruskan anak. Anak sye dijaga oleh mak. Kdang sye tinggal dgn mak, walaupun dijaga mak, hbis mse bekerja, sye akan uruskan anak. Setiap bulan, sye akan byar pda mak sbb sudi jaga anak. Sekarang sye trlalu penat, bercerite pada suami, ye lar ade bgi sokongan kuatkan diri itu je. Cerita pada mak, kene berdikari sndiri. Sedangkan sye bnyak berdikari sndiri dri awal mngandung smpai 9 bulan, uruskan diri sndiri, kdand brsyukur bile suami balik, kurang penat sye. Jadi, boleh sye dptkan nasihat dan pandangan ibu2 kt luar sane? #firstmom #firstbaby #czer

4 Balas

situasi kita sama. sy & husband pjj juga. pjj sejak dr sy pregnant 1st baby smpi la sekarang dh ada 2nd baby. masa pregnant checkup mmg sy pergi sendiri utk both baby. alhamdulillah suami awak balik seminggu sekali. suami sy balik sebulan sekali. sekali tu dlm seminggu lebih. sy pon mommy yg berkerja. masa 1st baby dulu mak sy yg jaga baby. dn sy berkerja smpi sabtu. sy hanya ada masa ahd je. masa 1st baby dulu sy epmom. sbb baby sy reject susu fm. dia nk susu bdn minum dlm botol. mmg sgt struggle. kalau tnya timing rest or tido mmg xde la. sy pregnant kategori jarak dekat. 1st baby setahun 2bulan sy pregnant 2nd baby. sekarang usia baby sy 3m. dn 1st baby 2 tahun. skrg ni je both sy hantar pengasuh. both masih berjaga malam. kalau awak tanya sy penat x. of cos penat walaupon mak dn adik beradik byk bantu. apa yg sy buat, balik kije mmg sy akan ambik dorang dekat pengasuh kemudian nya akan settle dorang dkt rumah. pukul 8mlm mmg dorang akan tido. dorang akan jaga utk susu kemudian nya tido semula. mcm 1st baby sy pkol [email protected] mmg waktu dia akan bangun. utk mcm kerja2 rumah sy akan buat bila sy larat je. mean baju sy basuh. dn sidai. bila larat baru lipat. sy letak dlm satu bakul besar. kalau part masak kalau larat sy masak. xlarat sy beli. mcm husband sy kalau dia balik mmg dia membantu. both baby dia handle. mandikan, basuh berak, tidokan semua dia buat. baju pon dia akan basuh sidai semua. kira masa dia balik mmg sy dpt me time. bagi sy kita mommy yg hebat❤️. kita dh buat yg terbaik dn kena igt kita bukan robot. kita buat takat kita mampu okay. xperlu jadi perfect☺️

12mo ago

Tabah betul yer puan dan wanita2 yg sama nasib mcm puan. Suami kerja apa smpai balik sbuln skli? Susah kan pjj, ada suami tapi mcm ibu tunggal. Kalau bg maid sorang dan monthly bg duit ok la jgk jd surirumah. 🥹🥲

Lebih kurang saja mcm situasi sy. Cuma suami mmg ada skali dgn sy. But still dua2 bekerja siang hari balik lewat ptg. Mlm kena uruskan anak. Mcm sy, bila balik keje terus kena uruskan anak, mandi dan bg makan die. Lpas die dah makan die akan main dlm 1 jam @ 1jam setengah. Masa tu lah sy akan kemas dapur sbb pagi masak makanan die mmg x sempat nk basuh2 perkakas tu semua. Dan juga masa nie lah sy akan makan dan juga basuh2 bekas makanan die dr tmpt pengasuh dan juga basuh botol susu die siap sterilise. Siap semua kt dapur sy mandi dan terus bawa anak masuk bilik means mmg untuk tido lah. Dalam pukul 9pm @ 10pm tu mmg dah tutup lampu semua. Sy akan bgn seawal 4 lebih untuk masak makanan anak dan juga preparation die nk ke pengasuh dan juga kemas2 brg2 mainan die mlm td. Sy akan basuh baju seminggu sekali dan masa tu lah sy akan iron bj keje siap2 dan juga lipat baju jika ada masa... Husband mainkan peranan juga tp bila kena mcm bulan puasa nie husband busy di masjid mmg semua sy kena buat untuk anak. Lgpun anak pn masih 3 bulan bergantung susu sahaja dan die x lasak rasanye pn boleh handle sendiri. Lama2 nnt dah terbiasa. Mula2 tu mmg penat lah. Kalau bulan puasa nie kadang2 lepas berbuka air dan kuih sikit2 terus bawak anak masuk tido. Penat bulan puasa lg penat lah kn... Insha Allah pn boleh handle sendiri. At least mak pn ada skali tu kira senang hati juga lah apa2 mak boleh hulurkan tgn sesekali. Bab kemas rumah tu kemas hujung minggu sahaja. x yh hari2 kemas.

hi awak.. sye x tw nsihat sye nie ssuai ke x.. sbb sye surirumah.. ape yg sye buat? sye fokus kt anak dlu bru settle hal umah.. bby kte sebaya 3 bln.. slalu nye subuh dye akan bgn susu n smbung tdo.. tyme nie sye pn tdo skali.. bby bgn kol 8 or 8.30 cmtu.. bg dye bjaga sejam to sejam stengah then bg tdo.. ikut nseb kdg setengah jam kdg sejam.. tyme tu la sye prepare utk msk.. ye sediakn bahan2 tp x msk lg.. 2nd nap anak bru msk.. Kemas umah, bsuh bju, sye tggu hsband blek bru buat/ suruh hsband tlg.. dlu sye penah kalut nk settle kn sume skaligus.. last2 ble sye da penat, anak plak meragam, sye marah plak anak tu.. sian dye x paham pape.. so kt sni time management tu pentg.. mse memg suntuk, nk rehat btol2, tdo ckup tu memg x akan ade.. tp kte bley buat ape yg mampu je.. yg len kte settle sikit2/kmudian.. kte x bley nak buat sme mcm zmn xde anak dlu..

1y ago

saya jnis cpt pntt smput tapi untuk anak syaa kuatkan diri ..fmli saya jauhh mak mentua dkt kdng bilaa suami kjee kena kuatkan handle ank ..nk smuaa buat memng pntt tspi saya plih untuk rehat pastu bru buat yg lain ..btul kata sis fokus kt ankk

Hi saya first mom juga. Anak 4 bulan. Saya suri rumah, iye suri rumah tetapi saya juga jaga mak yang dah warga emas dan ayah yang major stroke. Suami saya bekerja, balik rumah dah pukul 1-2pagi sebab sambung buat part time. Any appointments abah and anak, saya uruskan sendiri. Kerja rumah mmg saya buat la, masak basuh lipat kain semua. Kadang keluar beli keperluann barang, bayar bil. Tanggungjawab abah dan tanggungjawab saya sebagai seorang anak/mak, saya pikul seorang. Tambah pula saya ada depression and ambil ubat. Whatever happens utamakan diri awak dulu ya. Self rewards. Even sekadar secawan kopi starbucks.