Nafkah / belanja

Saya baru 2 tahun kahwin, anak bru 11 bulan. Ditahun awal perkahwinan, tak ada nafkah belanja yg diberi. Kami jauh PJJ, sampai lar sye pregnant dan bersalin, beli brng2 anak ade kala nya pakai duit sye. Bila sya tanya knapa tak bagi duit, katanye sye tak mintak dan die pun lpe nak bgi. Tapi yg terkilannya sye setiap bulan die akan bank in pada ayahnye RM 300. Sye tak menghalang, tapi situasi ni btul ke lupe. Memang salah sye sebab tak mintak, tapi pernah je sye mntak tuk beli brng anak, tu pn die akan bank in RM 100. sye pun rse bersalah nak mntak banyak takut die perlukan duit yg bnyak. Orng salahkan sye, sebb tk pndai tgur, ye sye mngaku. Tapi tk bermakna sye tak tgur langsung. Ada je sye tegur time tu ingt time tu je lar bagi. Cuma nak tnye pendapat, dgn slalu meminta ke adalah cara yg betul, bukan nafkah ptot diberi walaupun tk mintak? ##firstmom

3 Balas

sebab itu penting nya berkomunikasi. xde istilah awak rasa bersalah. nafkah isteri dan anak. suami WAJIB bagi. kalau dia nak bg dkt parent dia xde mslh. cuma nafkah awak dn anak kena bg contoh awak nk beli barang anak. awak kena senaraikan harga brg yg awak nk beli. if husband kata mahal. then awak cuba soh dia p pasaraya beli brg anak tu sendiri. bg dia celik mata. pampers paling murah pon dlm 25rgt sebungkus. tp tengok juga brand apa kita pakai. xmasok susu lg kalau mcm sy. sy nk beli brg mcm pampers semua sy akan state harga pampers, susu, atau brg2 keperluan lain yg sy nk beli utk anak2. jadi husband mmg akn bg ikot jumlah sy minta. by the way sy pon pjj dgn husband. tahun ni tahun ke 5 dh sy pjj dgn hudband. dan sy mempunyai dua anak.

saya awal2 kahwin dulu da bincg dgn suami psl gaji, komitmen, nafkah bulan2.. Alhamdulillah x pernah miss.. kdg2 kte kne jujur je sis..

klu xdiberi. wajib mintak. xperlu ada rasa bersalah sbb mmg itu hak awk.